Prilikom pečenja bez dodavanja masnoća, meso uvek stavljamo u već zagrejanu posudu. Poklopljenu praznu posudu stavljamo na ringlu i uvek zagrevamo na najvišoj temperaturi maks. 4 minuta.
Posuda je spremna za pečenje kada strelica termokontrolora dođe do polovine zelenog polja ,,DRY’’ skale, odnosno kada prsnete par kapi vode, a one se zakotrljaju (PERLA EFEKAT) – maksimalno posle 4 minuta. Meso uvek stavljamo u već zagrejanu praznu posudu ipritiskamo da se zapeče. Posle 30 – 60 sekundi zapečeno meso okrećemo na drugu stranu, ponovo pritisnemo i ostavljamo ga tako do završetka pečenja.
Dovod toplote smanjujemo na minimum, isključujemo ili sklanjamo posudu sa dovoda toplote. Poklopac koristimo u zavisnosti od vrste pečenja koju želimo. Proces pečenja može biti završen posle 10 minuta.
Hrana pečena bez dodavanja masnoće izgleda lepše, jer su očuvani boja, ukus i teksura. Ukusnija je, jer su očuvani prirodan ukus i aroma. Zdravija je, jer su očuvane nutritivne vrednosti (vitamini, minerali, proteini, mikro i makro elementi u tragovima).
- Ne gube se prirodne hranljive materije
- Hrana se ne skuplja, nema gubitaka
- Ne lepi se, ne zagoreva
- Nema štetnih masnoća (trans – masnih kiselina)
- Ne sadrži akroelin, nije kancerogena.
Zepter čuva hranu, štedi energiju, vreme i novac, ali što je najvažnije, štiti vaše zdravlje.
![](https://dakzepter.ba/wp-content/uploads/2022/09/przenje-bez-masnoca-1024x537.png)