Prilikom kuvanja bez dodavanja vode, sveže i vlažne namirnice uvek stavljamo u hladnu posudu. Posudu punimo minimalno ¼ a maksimalno 3 cm od vrha posude i zatim poklapamo.
Poklopljenu posudu stavljamo na hladnu ringlu, zatim uključujemo srednji-viši dovod energije. Kada strelica termokontrolora stigne do polovine zelenog polja ,,MOIST’’ skale, smanjujemo dovod toplote na minimum.
Hrana se kuva u sopstvenim sokovima, koji ostaju u posudi.
Para oslobođena iz hrane se diže do poklopca, koji je uvek hladniji od posude. U kontaktu sa njim se kondenzuje i vraća na dno. Proces se ponavlja sve dok se hrana savršeno ne skuva –zatvoreni kružni ciklus.
Vodeni film, koji se stvara između ivice i poklopca, hermetički zatvara posudu. Proces kuvanja može biti završen posle oko 20 minuta.
Hrana kuvana bez dodavanja vode izgleda bolje jer su očuvani boja oblik i tekstura. Hrana je ukusnija jer su očuvani prirodan ukus i aroma.
BENEFITI
Hrana je zdravija jer su očuvane njene nutritivne i biološke vrednosti (prirodni, hranljivi sastojci, minerali, proteini, mikro i makro elementi u tragovima).
- Osnovni hranljivi sastojci nisu izgubljeni
- Hrana ne zagoreva i nije kancerogena
- Zdravo, brzo i lako pripremanje hrane
- Intenzivniji prirodni ukus hrane
- Ušteda vremena i energije

