Vaša čula će uživati u zdravim njokama sa povrćem. Ovo veoma jednostavno jelo blagog ukusa će učiniti da i osobe koje nisu ljubitelji povrća ne mogu da zamisle njoke pripremljene na drugačiji način. Njoke se uglavnom jedu kao predjelo, kao zamjena za paste ili supe, ali svakako ga možete poslužiti i kao glavno jelo.
Ovaj obrok je zahvaljujući povrću visoko nutritivan i ima vrhunski ukus.
Za pripremu zdravih njoka sa povrćem će vam biti potrebni sljedeći sasjtojci:
- 2 stabljike celera
- 300 g karfiola
- 200 g brokolija
- 500 g paradajza
- Veza sviježeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, majčina dušica)
- 1 paprika
- ½ kašike mljevenog bibera
Za pripremu njoka:
- 500 g brašna za sve namjene
- 2 cijela jaja
- 1 kg kuvanih krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 g parmezana
- Mljeveni biber
- 1 g muskatnog oraščića
PRIPREMA:
- Možete napraviti domaće njoke ili kupiti sviježe napravljene u lokalnim radnjama.
- Isjeckajte svo povrće i stavite ga na dno u hladan tiganj
- Stavite njoke preko povrća
- Poklopite i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi (160°C na indukcionoj ploči), potom smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta na niskoj temperaturi (90°C na indukcionoj ploči)
- Otklopite, dodajte pesto koji ste prethodno pripremili MixSy-jem, prelijte maslinovim uljem i dodajte parmezan
- Pažljivo promješajte i servirajte sa komadićima parmezana na vrhu
Kuvanje u trajnom i neuništivom Zepter posuđu (Tiganj Z-FP2828-LS) će vam omogućiti da pripremate bilo koje jelo na niskim temperaturama, bez dodavanje masnoća i ulja.
Rezultat toga je zdrava hrana koja sadrži manje kalorija i pri tome su očuvani svi hranljivi sastojci neophodni vašem organizmu.
Uživajte u ovom kulinarskom iskustvu uz Zepter.
Šef Petra Gerić