Obavještenje

Zagađen vazduh

U današnjem svetu, nije samo vazduh koji udišemo na gradskim ulicama, već i vazduh u našim domovima i kancelarijama – mestima gde bi trebalo da se osećamo bezbedno i sigurno – zastrašujući problem.

Zagađeni vazduh utiče na svakog. Ne možemo da se sakrijemo od njega. Još uvek smo okruženi zagađivačima i toksinima gde god da smo, posebno u našim domovima!

Čak 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

To znači da 90% vremena udišemo reciklirani vazduh. Recikliranje vazduha, posebno u normalnim ventilacionim sistemima, podrazumeva da se tu skupljaju prašina, buđ, bakterije, virusi, dim od cigareta, razne hemikalije i drugi toksini, i njihova količina se povećava kako vazduh cirkuliše!

Svakim udisajem unosimo u organizam 40.000 do 75.000 čestica prašine.

Zagađenje vazduha u našim domovima može biti 2, 5 pa čak i 100 puta veće nego zagađenje u spoljašnjoj sredini!

Jedan gram prašine sadrži 700 miliona čestica, koje predstavljaju veliku pretnju našem zdravlju. Tokom evolucije, naš organizam je razvio odbrambeni sistem protiv prašine, ali danas prašina ima potpuno drugačiju strukturu i daleko je štetnija. Zbog ovoga, EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) je svrstala loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru među prvih pet faktora rizika u našem okruženju koji utiču na zdravlje ljudi! (Izvor: Američka asocijacija za bolesti pluća i istraživanje 3M, 2002.)

Efekti na zdravlje se mogu javiti nakon nekog vremena

  • Da li ste ikada imali glavobolju ili iritaciju nosa i grla koje nikako da prođu?
  • Ili možda kožnu alergiju?
  • Ili osećaj iscrpljenosti čak i posledobrog noćnog sna?

Ovi simptomi mogu se lako ignorisati ili objasniti. Lekovi koje kupujemo u apoteci, kao što su aspirin ili drugi lekovi za prehladu, samo skrivaju ili ublažavaju ove simptome, sprečavajući nas da otkrijemo njihov pravi uzrok!

Ostali simptomi

  • Uporan kašalj, iritacija oka, glavobolja
  • Zamor, vrtoglavica, alergijska reakcija kože, slabost
  • Astmatični napad, česte infekcije gornjih respiratornih organa

Izloženost hemijskim rastvaračima, sredstvima za čišćenje, pesticidima i drugim isparljivim jedinjenjima organskog porekla može prouzrokovati sve ove simptome, kao i mučninu, krvarenje iz nosa i nedostatak daha.

Teški metali u atmosferi, poput isparenja olova i žive, mogu uticati na sistem organa za varenje i prouzrokovati grčeve mišića, slabost, promene raspoloženja, gubitak sluha itd.

Biološki zagađivači, kao što su životinjske dlake, buđ, grinje, takođe mogu olakšati širenje

Možemo se razboleti i ako za grejanje koristimo peć, grejalicu ili kamin. Vrtoglavica, glavobolja, iritacija oka i povećana učestalost angine kod osoba sa koronarnim srčanim oboljenjem, kao i mnogi drugi već pomenuti simptomi, mogu biti prouzrokovani pomenutim izvorima sagorevanja.

Da li živite sa pušačem?

Dim od cigareta u prostorijama ili pasivno pušenje isto su tako štetni, ako ne i štetnij i od samog pušenja. Konjuktivitis, šištanje, hrkanje, pogoršanje hroničnih resporatornih oboljenja, srčana oboljenja i rak su neka od stanja koja mogu biti prouzrokovana pasivnim pušenjem, posebno kod dece!

Sindrom bolesne zgrade

Sa napretkom tehnologije i izgradnjom novih, savremenijih zgrada – ali od jeftinijih materijala – pojavila se nova bolest.

Velike količine toksičnih supstanci emituju se iz različitih izvora: podovi, tepisi, plastika, nameštaj, lepkovi, boje, lakovi, savremeni građevinski materijali, tkanine od veštačkih materijala itd. Procenjuje se da 60% zgrada u SAD ima tzv. sindrom bolesne zgrade, uključujući i samu zgradu Agencije za zaštitu životne sredine!

Loš kvalitet vazduha u kancelariji

Čak 20% zaposlenih kaže da simptomi ovog sindroma utiču na njihov radni učinak. Jedna petina službenika ne može da radi punim kapacitetom usled lošeg kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru!

Istraživanja sprovedena u SAD pokazuju da se svakih deset godina broj obolelih od astme povećava za 50%! Zbog astme se godišnje izgubi 14,5 miliona radnih dana i 14 miliona školskih dana.

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.