Tokom leta, posebno kada su visoke temperature, valjalo bi osvežiti ishranu i smanjiti unos crvenog i masnog mesa. Pored ribe i morskih plodova, moguće je na jednostavan način spremiti zdravo i ukusno vegeterijansko jelo, što da ne?
Naš izbor pada na patlidžan. U slučaju da niste znali, patlidžan je zapravo poreklom iz Indije. U Sanskritu postoji čak 20 reči koje označavaju ovu namirnicu, a danas je veoma zastupljen u grčkoj, turskoj i italijanskoj kuhinji. Setite se samo grčke musake, umaka Baba Ganuš sa Bliskog Istoka, te italijanskog patlidžana sa parmezanom.
Mi vam predlažemo da isprobate naš recept za Začinjeni patlidžan sa paradajzom i maslinama inspirisan mediteranskim ukusima i da uživate u laganoj večeri ili ručku. Ovo jelo možete poslužiti i kao predjelo.
SASTOJCI (za 4 osobe):
- Patlidžan 2 kom.
- Zreo paradajz 4 kom.
- Beli luk 2 čena
- Masline sa košticom 100 g
- Limun 1 kom.
- Hladno ceđeno maslinovo ulje 40 ml
- Kim i aleva paprika
- Biber
NAČIN PRIPREME
- Operite patlidžan i paradajz i iseckajte na kockice. Nastružite malo limunove kore koristeći rende za limun. Posolite patlidžan i ostavite da odstoji 2 sata u posudi sa perforiranim dnom. Operite ih i osušite.
- Zagrejte Zepter tiganj na srednju temperaturu i propržite patlidžan da porumeni.
- Zagrejte posudu od 4,0 l (strelica na termokontroloru nalazi se u zelenom polju), i propržite beli luk da porumeni.
- Dodajte paradajz i kuvajte 5 minuta.
- Dodajte patlidžan, masline i začine i kuvajte još 5 minuta na niskoj temperaturi.
- Pospite rendanom limunovom korom. Dodajte so po ukusu i nekoliko kapi hladno ceđenog maslinovog ulja.
- Poslužite toplo.
SAVET
Patlidžan obavezno treba posoliti da bi se uklonila gorčina.
Prijatno!