Obavještenje

Veganski puding

Toliko skoncentrisanih mirisa i ukusa Božića na jednom mestu! Ovaj posni puding je taman fina završnica posnog prazničkog menija koji smo vam predložili u prethodnom postu.

U ovom receptu, umjesto jaja, koristili smo aquafaba. Ako niste upoznati sa aquafabom ono je ustvari voda od mahunarki, a otkriveno je da je savršena zamjena za bjelanca. Samnin tim, aquafaba je idealna za sve vegane. 

Veganski-puding-1.jpg

Zahvaljujući Zepter sistemu za kuvanje na pari ovaj puding smo pripremili bez upotrebe rerne. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i ulja. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od koga je Zepter posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade. 

Veganski-puding-8.jpg

POTREBNO

  • 50 g suvih brusnica
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g sviježih urmi
  • 50 g lješnika
  • 50 g badema
  • 200 g spelt integralnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jabuka
  • sok i kora jedne narandže (ili umjesto soka oko 60 ml ruma)
  • 3 kašike aquafaba (tečnost iz konzerve leblebije)
  • 80 ml kokosovog ulja
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 1 ravna kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira

Za preliv

  • 50 g indijskog oraha
  • 50 g sviježih urmi
  • 1 kašika chia sjemenki
  • oko 250 ml Aqueena prečisćene vode
Veganski-puding-3-(1).jpg
Veganski-puding-4.jpg

PRIPREMA

  • Suvo grožđe i brusnice prelijte sa malo vode (može i rumom ili viskijem) i ostavite 15-ak minuta
  • Jabuku krupno narendajte, a badem i lješnik grubo sameljite
  • U činiju za mješanje stavite ocijeđeno suvo grožđe i brusnicu, sjeckanu suvu kajsiju, urme, rendanu jabuku i grubo mljevene bademe i lješnike
  • Zasebno pomiješajte speltino brašno, prašak za pecivo, mrvu soli, sve začine i kokosov šećer
  • U suvo voće dodate kokosovo ulje (tečno), koru i sok od pomorandže, pa zatim aquafabu. Sve dobro promiješajte pa zatim dodajte mješavinu sa brašnom i opet sve promješajte
  • Smjesu sipajte u podmazanu posudu, prekrijte je papirom za pečenje (blago, kako bi puding imao mjesta da naraste) pa vežite kanapom
  • U Zepter sistemu za kuvanje na pari, u donju Z-1625 posudu sipajte vodu a preko, u Zepter Z-S20 posudu sa perforiranim dnom, stavite posudu sa pudingom
  • Ostavite da se kuva 2 sata na 90°C 
  • Ostavite da se ohladi, zatim stavite u VacSy vakumiranu podusu i držite u frizideru do serviranja
Veganski-puding-6.jpg
Veganski-puding-5.jpg

Priprema preliva

  • U MixSy posudu stavite indijski orah i urme, prelijte vrelom vodom i ostavite tako preko noći
  • Sljedećeg dana uz pomoć MixSy-ja, dobro izmiksajte. Nakon sat vremena dodajte chia sjemenke i opet dobro izmiksajte 
  • Gustinu možete kontrolisati dodavanjem više ili manje vode ili chia sjemenki
Veganski-puding-7.jpg
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.