Toliko skoncentrisanih mirisa i ukusa Božića na jednom mestu! Ovaj posni puding je taman fina završnica posnog prazničkog menija koji smo vam predložili u prethodnom postu.
U ovom receptu, umjesto jaja, koristili smo aquafaba. Ako niste upoznati sa aquafabom ono je ustvari voda od mahunarki, a otkriveno je da je savršena zamjena za bjelanca. Samnin tim, aquafaba je idealna za sve vegane.
Zahvaljujući Zepter sistemu za kuvanje na pari ovaj puding smo pripremili bez upotrebe rerne. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i ulja. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od koga je Zepter posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNO
- 50 g suvih brusnica
- 50 g suvog grožđa
- 50 g suvih kajsija
- 50 g sviježih urmi
- 50 g lješnika
- 50 g badema
- 200 g spelt integralnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jabuka
- sok i kora jedne narandže (ili umjesto soka oko 60 ml ruma)
- 3 kašike aquafaba (tečnost iz konzerve leblebije)
- 80 ml kokosovog ulja
- 2 kašike kokosovog šećera
- 1 ravna kašičica cimeta
- 1/2 kašičice muskatnog oraha
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mlevenog đumbira
Za preliv
- 50 g indijskog oraha
- 50 g sviježih urmi
- 1 kašika chia sjemenki
- oko 250 ml Aqueena prečisćene vode
PRIPREMA
- Suvo grožđe i brusnice prelijte sa malo vode (može i rumom ili viskijem) i ostavite 15-ak minuta
- Jabuku krupno narendajte, a badem i lješnik grubo sameljite
- U činiju za mješanje stavite ocijeđeno suvo grožđe i brusnicu, sjeckanu suvu kajsiju, urme, rendanu jabuku i grubo mljevene bademe i lješnike
- Zasebno pomiješajte speltino brašno, prašak za pecivo, mrvu soli, sve začine i kokosov šećer
- U suvo voće dodate kokosovo ulje (tečno), koru i sok od pomorandže, pa zatim aquafabu. Sve dobro promiješajte pa zatim dodajte mješavinu sa brašnom i opet sve promješajte
- Smjesu sipajte u podmazanu posudu, prekrijte je papirom za pečenje (blago, kako bi puding imao mjesta da naraste) pa vežite kanapom
- U Zepter sistemu za kuvanje na pari, u donju Z-1625 posudu sipajte vodu a preko, u Zepter Z-S20 posudu sa perforiranim dnom, stavite posudu sa pudingom
- Ostavite da se kuva 2 sata na 90°C
- Ostavite da se ohladi, zatim stavite u VacSy vakumiranu podusu i držite u frizideru do serviranja
Priprema preliva
- U MixSy posudu stavite indijski orah i urme, prelijte vrelom vodom i ostavite tako preko noći
- Sljedećeg dana uz pomoć MixSy-ja, dobro izmiksajte. Nakon sat vremena dodajte chia sjemenke i opet dobro izmiksajte
- Gustinu možete kontrolisati dodavanjem više ili manje vode ili chia sjemenki