Tortelini mogu da budu ukusan i jednostavan obrok za svaku priliku. Iako su tortellini italijansko jelo, veoma je popularno i izvan Italije. U raznim kulturama postoje slična jela samo se zovu drugačije:
- Turska: manti – punjeno tijesto začinjenim mesom i servirano sa sosom od paprike i jogurtom
- Kina – jiaozi ili wonton
- Jevrejska kuhinja – kreplach, male knedle punjene mljevenim mesom ili drugim punjenjem, kuvane u pilećoj supi
- Bliski istok – shishbarak, tjestenina punjena goveđim mljevenim mesom, začinima i kuvana u jogurtu.
Predlažemo vam da ovo jelo pripremate na zdrav način uz pomoć posuđa iz Zepter Masterpiece kolekcije. Zepter posuđe izrađeno od superiornog metala 316L, sa naprednom tehnologijom i inovativnim dizajnom omogućava vam da kuvate bez dodavanja vode i masnoća, tako da je hrana kuvana u Zepter posuđu zdravija, ukusnija, zadržava prirodne arome i ukuse, kao i nutritivne i biološke vrijednosti (vitamine, minerale, proteine, mikro i makro elemente), ima manje kalorijske vrijednosti i ne sadrži opasne supstance. Kuvanjem u Masterpiece sistemu štedite energiju, hranu, vreme, novac i, što je najvažnije, čuvate svoje zdravlje.
SASTOJCI:
- 500 g sviježih tortelina punjenih sirom (ili druga sviježa pasta punjena sirom ili sviježim povrćem)
- Sviježe začinsko bilje – majčina dušica, bosiljak, peršun, vlašac
- 200 g gambora
- 500 g dagnji
- Nekoliko čena bijelog luka (oko 4 komada)
- 500 g čeri paradajza – crveni, žuti
- 100 g baby špinata
- Biber
- 4 kašike maslinovog ulja
NAČIN PRIPREME:
- Stavite dagnje u hladnu posudu (Z-2440) bez ulja, dodajte crveni i žuti čeri paradajz, bijeli luk, gambore, 1 dcl belog vina (opciono), tjesteninu (sveže torteline sa sirom) i baby špinat na kraju
- Poklopite, stavite posudu na indukcionu ploču i uključite je na 160°C
- Nakon 5 minuta smanjite temperaturu na 90°C i kuvajte još nekih desetak minuta
- Nakon 15 minuta kuvanja na niskim temperaturama, ostavite da odstoji sa strane još nekoliko minuta. Tjestenina će se kuvati zahvaljujući toploti posude, apsorbujući sve ukuse i arome morskih plodova
- Na ovaj način će svi ukusi, minerali i vitamini biti sačuvani, a istovremeno će biti sprečeno nastajanje toksina u vašoj hrani. Sve to zahvaljujući jedinstvenoj Zepter tehnologiji
- Na kraju dodajte mješavinu svežeg začinskog bilja i hladno cijeđeno maslinovo ulje prije serviranja.
Servirajte jelo na našem divnom Flora porcelanu.
Bon appetite!
Za Zepter Šef Petra Gerić