Obavještenje

Tagliatelle sa burratom i bosiljkom

Da li znate šta je burrata? Pokušaćemo da je opišemo kao kombinaciju najbolje, najmekše, kremaste mozzaarelle koju ste ikada probali i mliječne, punomasne pavlake ili milerama. Burrata je mnogo mekša i masnija od obične mozzarelle. Sama riječ burrata na italijanskom znači nalik maslacu, kremasto. Originalno potiče iz grada Andria koji se nalazi u Murgiji, na jugu Italije. Tamo se burrata pravi već više od 100 godina, a i dan danas ručno od samo tri sastojka: kravljeg mlijeka, pavlake i sirila.

Pored sira, ukus ovom jelu, i italijanski pečat daće aromatični bosiljak. Bosiljak je začinska, ljekovita i “sveta” biljka, bitna u mnogim religijama. Porijeklom je iz Indije, a u Evropu su je u 12. veku donijeli monasi. Bosiljak je cijenjen i u tradicionalnoj medicini: Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Tagliatelle-sa-burratom-i-bosiljkom-u-Zepter-porcelanu.jpg

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo soseva i preliva za jela sa tjesteninom kao što ćete videti u našem receptu.

Burratu ćemo izmiksati sa mirisnim bosiljkom MixSy-jem da bismo dobili kremasti aromatični preliv koji će upotpuniti pastu. Od namirnica koristimo još samo paradajz i domaće tagliatelle koje zajedno kuvamo na zdrav način u Zepter Masterpiece tiganju Z-FP2420-S bez ulja i vode.

Svi ukusi, arome i hranjivi sastojci ovih par kvalitetnih namirnica ostaće sačuvani pripremom u našem posuđu, pa nam dodatni začini nisu ni potrebni. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.

POTREBNI SASTOJCI:

  • 80 g bosiljka
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 400 g sviježe burrate
  • 200 g čeri paradajza, sjeckanog na kockice
  • Biber
  • 400 g sviježih tagliatella

PRIPREMA:

  • MixSy-jem izmiksati bosiljak, maslinovo ulje i sviježu burratu
  • U hladan tiganj Zepter tiganj Z-FP2420-SC ubaciti sjeckani paradajz i sviježu pastu bez dodavanja ulja i vode
  • Pobiberiti
  • Kuvati 5 minuta na srednjoj temeperaturi od 160 C
  • Zatim kuvati još 10 minuta na niskoj temreraturi od 90 C
  • Dodati maslinovo ulje
  • Skuvanu pastu i povrće preliti mješavinom od bosiljka i burrate
  • Servirati u Royal Gold porcelanu
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.