Da li znate šta je burrata? Pokušaćemo da je opišemo kao kombinaciju najbolje, najmekše, kremaste mozzaarelle koju ste ikada probali i mliječne, punomasne pavlake ili milerama. Burrata je mnogo mekša i masnija od obične mozzarelle. Sama riječ burrata na italijanskom znači nalik maslacu, kremasto. Originalno potiče iz grada Andria koji se nalazi u Murgiji, na jugu Italije. Tamo se burrata pravi već više od 100 godina, a i dan danas ručno od samo tri sastojka: kravljeg mlijeka, pavlake i sirila.
Pored sira, ukus ovom jelu, i italijanski pečat daće aromatični bosiljak. Bosiljak je začinska, ljekovita i “sveta” biljka, bitna u mnogim religijama. Porijeklom je iz Indije, a u Evropu su je u 12. veku donijeli monasi. Bosiljak je cijenjen i u tradicionalnoj medicini: Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo.
Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. U mediteranskoj kuhinji predstavlja sastavni deo soseva i preliva za jela sa tjesteninom kao što ćete videti u našem receptu.
Burratu ćemo izmiksati sa mirisnim bosiljkom MixSy-jem da bismo dobili kremasti aromatični preliv koji će upotpuniti pastu. Od namirnica koristimo još samo paradajz i domaće tagliatelle koje zajedno kuvamo na zdrav način u Zepter Masterpiece tiganju Z-FP2420-S bez ulja i vode.
Svi ukusi, arome i hranjivi sastojci ovih par kvalitetnih namirnica ostaće sačuvani pripremom u našem posuđu, pa nam dodatni začini nisu ni potrebni. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
- 80 g bosiljka
- 2 dcl maslinovog ulja
- 400 g sviježe burrate
- 200 g čeri paradajza, sjeckanog na kockice
- Biber
- 400 g sviježih tagliatella
PRIPREMA:
- MixSy-jem izmiksati bosiljak, maslinovo ulje i sviježu burratu
- U hladan tiganj Zepter tiganj Z-FP2420-SC ubaciti sjeckani paradajz i sviježu pastu bez dodavanja ulja i vode
- Pobiberiti
- Kuvati 5 minuta na srednjoj temeperaturi od 160 C
- Zatim kuvati još 10 minuta na niskoj temreraturi od 90 C
- Dodati maslinovo ulje
- Skuvanu pastu i povrće preliti mješavinom od bosiljka i burrate
- Servirati u Royal Gold porcelanu