Obavještenje

Šta sve treba da znate o kuhinjskim noževima

Riječ nož na prvu loptu često ne izaziva lijepe asocijacije. Ali situacija je potpuno drugačija ako ste kuhar. Za kuhara, noževi su instrument koji mu pomaže da stvori vrhunsku simfoniju okusa od hrane.

Profesionalni kuhari često imaju svoju paletu noževa koje uvijek nose sa sobom, gdje god da rade. I postoji dobar razlog za to. Ne samo kako ćete rezati hranu ovisi o kvaliteti noža, već i način na koji sečete utječe na strukturu i nutritivnu vrijednost hrane.

Dakle, šta je potrebno da bi se nož smatrao kvalitetnim?



U ovom tekstu ćete naučiti:

Kako prepoznati kvalitetan nož
Koje noževe svaka kuhinja mora imati
Postoje li muški i ženski noževi
Kako čuvati noževe
Trikovi za prepoznavanje kvalitetnih noževa
Solingenova 230-godišnja tradicija kvaliteta
Kako prepoznati kvalitetan nož?


Prije svega, da bi nož bio kvalitetan, mora biti izrađen od odgovarajućeg materijala. Ne radi se samo o prestižu, jednostavno, nekvalitetni materijali mogu lako učiniti nož nesigurnim za upotrebu. Nož koji se udubljuje, savija ili mijenja boju dovodi vas u ozbiljnu opasnost bez obzira koliko ste vješti s kuhinjskim alatima. Osim toga, takav nož često lomi strukturu hrane koju obrađujete, kida dragocjena vlakna i narušava oblik koji želite postići, što utiče i na kvalitetu i na okus obroka. Međutim, nož mora imati i određeni stepen fleksibilnosti, i naravno oštrinu koja neće prebrzo izblijedjeti.

Materijali koji garantuju vrhunski kvalitet su legirani hrom-molibden-vanadijum čelik X50 CrMoV15, japanski laminirani damask čelik VG10 ili čelik koji se koristi za žiletove X65 CR13. Od ovih materijala napravljena je kolekcija kuhinjskih noževa Felix, zbog čega se odlikuju izuzetnom izdržljivošću, otpornošću na koroziju i dugotrajnom oštrinom.

Sljedeća stvar koju trebate uzeti u obzir je način izrade noževa. Veliku serijsku proizvodnju odlikuje atraktivna cijena, ali ne i zavidan kvalitet. Iako izgledaju tako jednostavno, noževi zapravo zahtijevaju veliku preciznost i vještinu. Noževi Felix, na primjer, prolaze kroz čak 45 različitih procedura. Majstori iz Solingena, koji neguju tradiciju više od 200 godina, prošli su različite faze proizvodnje iu današnji proces ugrađuju se samo najbolje, što se tokom tih 230 godina pokazalo kao optimalan način proizvodnje. . Osim toga, vrhunski kvalitet Felix noževa garantuje ne samo tradicija Solingena, već i činjenica da se izrađuju ručno. Carl Gustav Felix, kao jedan od najstarijih proizvođača noževa, oduvijek je impresionirao tržište, a kada je kompaniju preuzeo Zepter 2012. godine, umijeće starih majstora dobilo je jedinstvenu podršku u vidu nauke i najsavremenijih tehnologija, tako da su Felix noževi dostigli novi nivo kvaliteta.
Dizajn nije samo pitanje izgleda i imidža, već i funkcionalnost. Kada su noževi u pitanju, dizajn igra veliku ulogu u ukupnom kvalitetu. Da bi nož bio siguran, važno je kako leži u ruci i koliko efikasno se snaga rezanja prenosi na oštricu. Morate biti udobni dok držite nož, morate imati osjećaj potpune kontrole. Postoji mnogo različitih vrsta noževa koji su dizajnirani za rezanje hrane različite teksture. Oblik drške, jačina i oblik oštrice i težina noža dosta variraju, ali svaki model mora biti ergonomski dizajniran kako bi pružio maksimalnu sigurnost tokom upotrebe. Morate isprobati nož u vlastitoj ruci, idealno bi bilo da pokušate s njim rezati hranu i ako u bilo kojem trenutku osjetite da oštrica nije potpuno pod vašom kontrolom, to nije nož za vas. Felix noževe odlikuje činjenica da na prvi dodir ostavljaju utisak da ih već duže vrijeme koristite.
Solingenova 230-godišnja tradicija kvaliteta


Kada je Carl Gustav Felix osnovao kompaniju Solingen davne 1790. godine, nije mogao ni zamisliti da će tri stoljeća kasnije Felix noževi biti sinonim za kvalitet. A sve je počelo kao porodični posao, porodica Felix je u početku proizvodila posuđe i po zanimanju su bili kovači. Carl je vrlo brzo naučio porodični posao, pokazujući interesovanje za izradu noževa od samog početka. Tako je kasnije, kao već iskusan majstor, osnovao kompaniju Gustav Felix Schneidwarenfabrik, koja je danas jedan od najstarijih i najcjenjenijih proizvođača noževa na svijetu.

Zepter je u kompaniji Solingen prepoznao sve vrijednosti koje i sam njeguje - vrhunsku izradu, perfekcionistički odnos prema kvaliteti i kontinuirano usavršavanje. Spajanje ove dvije kompanije dovelo je do ponovnog pomjeranja granica kvaliteta.

FELIX noževi su oduvijek izrađeni od vrhunskih materijala. Korištene su samo visokokvalitetne sirovine kao što su visokolegirani X50 CrMoV15 hrom molibden vanadij čelik, japanski VG10 višeslojni damask čelik ili X65 CR13 čelik za oštrice. Oštrice su kovane u jednom komadu, a neke su žigosane, ovisno o dizajnu noža. Zbog homogene i kompaktne zrnaste strukture čelične mikrostrukture, sve oštrice jamče fleksibilnost, otpornost na koroziju i visoku preciznost rubova.

Duga tradicija iznjedrila je nenadmašno umijeće izrade noževa. Felix noževi su napravljeni sa neverovatnom preciznošću i velikom pažnjom. Vrhunski materijali su samo jedan aspekt kvaliteta, a umijeće, kao i talenat i vještina majstora, ono je što Felix noževe čini apsolutno nenadmašnim. Svaki Felix nož prolazi kroz oko 45 različitih procesa prije nego što napusti tvornicu. Svaki pojedinačni korak sastoji se od vjekova znanja, vještina, iskustva, posvećenosti, brige i ljubavi. Zepter je nastavio da čuva i njeguje ovu tradiciju u svakom smislu, obogaćujući je najnovijim otkrićima iz svijeta nauke.
Kvalitet Felix noževa nije samo vidljiv već i opipljiv. Način na koji ovi noževi stoje u ruci omogućava lake i precizne, savršeno izbalansirane pokrete i maksimalnu sigurnost tokom upotrebe. Kako su napravljeni od najkvalitetnijih sirovina, ako se pravilno čuvaju i održavaju mogu praktično trajati vječno.


Koje noževe treba da ima svaka kuhinja?


Za profesionalne kuhare karakteristično je, na primjer, da imaju svoj omiljeni univerzalni nož, koji vješto koriste mimo njegove osnovne namjene. Međutim, postoji dobar razlog zašto postoji toliko različitih vrsta noževa, a osim ako niste profesionalac, malo je vjerovatno da ćete moći baratati jednim nožem s dovoljno vještina da zadovolji sve vaše potrebe. Ali činjenica je da ne morate imati cijelu kolekciju, za kućnu kuhinju najvažnije je imati ova tri osnovna noža:

Kuvarski nož
Nož za kruh
Traning nož
Kuharski nož je jedan od univerzalnih noževa. Može vrlo dobro zamijeniti različite vrste noževa, posebno ako odaberete kvalitetan kuharski nož. Tanji dio ovog noža se može koristiti za rezanje fileta, sjeckanje zelja, srednji dio može seći povrće, a deblji dio za lijepo sečenje mesa. Spljošteni dio ovog noža se često koristi za gnječenje bijelog luka, a kako se radi o širokom nožu, može se koristiti i za stavljanje usitnjene hrane u lonac.

Iako hljeb nije namirnica koja zahtijeva posebne vještine ili se teško reže, ipak je vrlo važno imati nož koji je taman za kruh, jer ćete tako izbjeći pretjerano mrvljenje i raspadanje mekših dijelova kruha. . Sigurno znate kako lijepo izgledaju uredno isječene kriške hljeba uz obrok. Ovaj tip noža ima dugu, snažnu oštricu sa nazubljenim, obično jednake širine. Osim hljeba, od njega možete vrlo lijepo seći lisnato tijesto, kao i neke vrste voća poput lubenice, ananasa ili dinje.

Nož za trance je također neophodan jer ga nijedan drugi ne može adekvatno zamijeniti. Filetiranje različitih vrsta mesa nije baš početnički zadatak, potrebno je i malo vještine, ali kvalitet noža je od presudne važnosti koliko god da ste vješti. Kvalitetan nož za rezanje je dugačak oko 20 cm, fleksibilan i dovoljno oštar da elegantno skine kožu s mesa ili odvoji riblje filete od kostiju.
Postoje li muški i ženski noževi?


Noževi nemaju spol, ali zbog razlike u veličini muških i ženskih šaka, postoje neke preporuke koje vam mogu pojednostaviti život. Muškarcima se najčešće preporučuje tradicionalni kuharski nož kao univerzalni nož, s kojim lako mogu pokriti vrlo široku paletu namirnica. Za žene se preporučuju noževi veličine 13 - 16 cm, koji su ili varijacija kuharskog noža ili kombinacija kuharskog noža i noža za pečenje, a mogu se koristiti i za veliki broj različitih namirnica.



Kako čuvati noževe


Da bi vaši noževi dugo trajali, važno je i kako ih održavate. Prije svega, nikad ne perite noževe u mašini za pranje sudova i uvijek ih dobro obrišite nakon pranja. Noževi se također ne smiju skladištiti zajedno s drugim metalnim predmetima. Da biste sačuvali oštrinu noža, nemojte koristiti staklo ili mramor kao površinu za rezanje - nijedan nož neće moći dugo izdržati takav izazov.

Takođe, kao i profesionalni kuvari, takođe morate da vodite računa o redovnom oštrenju noževa. Najbolji način da budete sigurni da pravilno postupate sa svojim nožem je da uz kupljeni nož odmah odaberete kvalitetno oštrilo za noževe. Za kućnu upotrebu, jedno oštrenje će biti sasvim dovoljno da osigurate da vaš alat dugo traje i radi besprijekorno.
Trikovi za prepoznavanje kvalitetnog noža


I za kraj, podijelit ćemo s vama nekoliko trikova profesionalca na osnovu kojih možete utvrditi da li je nož zaista kvalitetan:

Drška noža mora biti čvrsta, a na krivinama gdje drška spaja oštricu ne smije biti ni najmanjih praznina ili tragova zavarivanja. Loše zavarena drška će tada olabaviti, što može biti opasno za vas, a rez noža će postati manje efikasan zbog slabije sile pritiska zbog labavljenja drške. Uvijek probajte nož u ruci.
Možda ste čuli za tzv test ravnoteže. Pokušajte držati nož u sredini samo kažiprstom, a kažiprst je tačno u sredini gdje se spajaju drška i oštrica. Ako nož odmah padne, to je pouzdan znak loše kvalitete. Ako vam nož ne padne s prsta i možete održati ravnotežu, to znači da je težina drške i oštrice savršeno izbalansirana i da je nož odličnog kvaliteta.
Uvijek obratite pažnju na sastav materijala od kojeg je nož napravljen. Dobar nož se sastoji od nekoliko slojeva čelika vrhunskog kvaliteta.

Tri puta izmjerite, jednom izrežite


Noževi su osnovni element svake kuhinje i trebaju trajati. Osim što vam omogućavaju pripremu hrane, važno je da su bezbedne za upotrebu. Noževi nisu stvar mode i nemaju veze sa trendovima, poenta je da vam dugo traju, traju vječno. Stoga razmišljajte o kupovini noževa kao o jednokratnoj investiciji koja će vam se dugoročno isplatiti i nemojte dozvoliti da vam cijena bude jedini kriterij.
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.