Obavještenje

Šta je u vazduhu?

Čovjek dnevno pojede 1 kg hrane, popije 2,5 kg tekućine i udahne više od 15 kg zraka. Vodimo računa o hrani koju jedemo i vodi koju pijemo, ali rijetko razmišljamo o zraku koji udišemo.

Svi mi udišemo kisik, koji se spaja s ugljikom u stanicama našeg tijela i stvara ugljični dioksid. Kada izdišemo, izbacujemo ugljični dioksid. Drveće ga upija i uz pomoć sunčeve svjetlosti pretvara ugljik u molekule celuloze koje ostaju u drvu.

Drvo će rasti, umrijeti i istrunuti. Tijekom truljenja atomi ugljika će se oslobađati i vraćati u atmosferu u obliku ugljičnog dioksida, koji će se koristiti u procesu fotosinteze za stvaranje kisika. Ovu novu molekulu kisika udisat će vaš pra-praunuk.

Hoće li to biti ista molekula kisika koju ste udahnuli prije godinu dana?

Da i ne.

Njegovo podrijetlo može se pratiti do atoma koji su jednom prošli kroz vaše tijelo. Međutim, nova će molekula sadržavati i tragove svih zagađivača s kojima je ikada došla u kontakt.

Zagađivači zraka su dim, ugljen, ugljikov monoksid, sumporov dioksid, prašina, duhanski dim i druge tvari koje štete zdravom životu na Zemlji.

Većina onečišćujućih tvari potječe od izgaranja biomase (biološki materijal dobiven iz biljaka) ili fosilnih goriva (ugljen i benzin).

shutterstock_1261365838.jpg

Evo nekoliko činjenica o zagađivačima zraka:

Ozon je plin koji se sastoji od tri atoma kisika i pojavljuje se u gornjim slojevima atmosfere i blizu tla. To može biti dobro ili loše za osobu, ovisno o tome gdje se nalazi. Kada se nalazi u ili iznad stratosfere (gornji sloj atmosfere, 8-18 km iznad površine zemlje), ozon tvori vrlo važan zaštitni ozonski omotač, koji nas štiti od štetnih ultraljubičastih zraka sunčeve svjetlosti. Međutim, ozon također može djelovati kao zagađivač kada se formira blizu tla, u reakciji zagađivača (na primjer, ispušnih plinova automobila) i sunčeve svjetlosti. Glavna komponenta smoga je ozon, koji pri udisanju izaziva osjećaj žarenja u plućima i može dovesti do napadaja astme.

Dušikovi oksidi: dušikov dioksid (NO2) i dušikov monoksid (NO) onečišćujuća su sredstva koja nastaju kao neizravna posljedica izgaranja, u reakciji dušika i kisika iz zraka. Onečišćenje dušikovim oksidom dolazi od automobilskih motora i elektrana i značajno pridonosi stvaranju kisele kiše, ozona i smoga. Dušikovi oksidi također su “neizravni staklenički plinovi” (pridonose globalnom zagrijavanju stvaranjem ozona, koji je staklenički plin).

Dok se dušikov dioksid prirodno proizvodi tijekom oluja i tijekom bakterijskih procesa povezanih s rastom i propadanjem biljaka, njegov najveći izvor je ljudska aktivnost – izgaranje fosilnih goriva, poput ugljena i plina. Iz svemira se može vidjeti da se dušikov dioksid nakuplja uglavnom oko velikih gradova i industrijskih zona.

Čestice: To je čađa koja se taloži i čini zgrade crnima, a također uzrokuje poteškoće s disanjem. U gradovima većina čestica dolazi iz ispušnih plinova prometa.

shutterstock_1261365844.jpg

Čestice različitih veličina često se označavaju engleskom kraticom PM – Particulate meter, nakon koje slijedi određeni broj. Kako bismo saznali je li naše zdravlje ugroženo zbog onečišćenja zraka, možemo provjeriti Indeks kvalitete zraka (AQI) kao i prognozu kvalitete zraka.

Koliko daleko zagađeni zrak može putovati od svog izvora?

Iz svemira se može vidjeti kako se zagađenje kreće preko oceana s jednog kontinenta na drugi. Na primjer, velike količine aerosola (mikroskopskih čestica pronađenih u atmosferi) industrijskog podrijetla i dima od zapaljenog drveća ili vegetacije mogu putovati s jedne strane zemaljske kugle na drugu.

Postajemo bolesni jer udišemo zagađen zrak i to je uzrok mnogih smrtonosnih bolesti. Veza između onečišćenja zraka i lošeg zdravlja je zastrašujuća. Loša kvaliteta zraka u našem domu i uredu ne samo da doprinosi razvoju infekcija i kroničnih plućnih bolesti, poput astme, već potencijalno povećava rizik od raka pluća, moždanog i srčanog udara. A dodajmo i glavobolju, začepljen nos, mučninu, suhu kožu i problem sa suhim očima.

Što mogu učiniti da smanjim zagađenje zraka?

Kao što vidimo, zagađenje dovodi do različitih problema u različitoj mjeri; to nije jedan problem, već mnogo različitih problema. Općenito, za rješavanje problema zagađenog zraka primjenjuju se razna tehnološka rješenja, zakoni i propisi, a potrebne su i promjene u ljudskom ponašanju.

Odmah počnite raditi 8 jednostavnih stvari kako biste napravili razliku:

štedjeti energiju
čuvaj vodu
manje koristite svoj auto
prestati pušiti
nemojte spaljivati ​​smeće
smanjiti upotrebu kemikalija
smanjiti, ponovno koristiti i reciklirati
koristite filtere za zrak

Kako možete zaštititi svoje zdravlje od onečišćenja zraka?

Onečišćenje zraka-Zepter-Therapy-Air.jpg

Dobra vijest je da možete poduzeti učinkovite mjere za značajno smanjenje toksičnosti zraka koje dišete u zatvorenom prostoru. Kupnjom dobrog pročistača zraka zaštitit ćete sebe i svoju obitelj od onečišćenog zraka.

Kada bolje shvatimo kakav zrak udišemo, lakše ćemo odabrati sustav za pročišćavanje zraka.

ZEPTER Therapy Air® iOn – vodeći sustav za pročišćavanje zraka u pet stupnjeva za čist i zdrav zrak.

Zašto Therapy Air® iOn pročišćava zrak u vašem domu/uredu bolje od bilo kojeg drugog sustava koji možete kupiti?

Budući da se temelji na SUSTAVU FILTERA U PET STUPNJA:

PETOROSTUPANJSKI SUSTAV FILTERA najbolje je rješenje za zrak koji udišete.

Mnogi sustavi za pročišćavanje filtriraju čestice u zraku. Neki uklanjaju bakterije, a neki neugodne mirise. Ali samo Therapy Air® iOn rješava problem svih zagađivača zraka u zatvorenim prostorima:

ANTISTATIČKI FILTER: uklanja čestice prašine, plijesan, dlake, perut i dlake kućnih ljubimaca;
ANTIBAKTERIJSKI FILTER: uklanja zaostale sitne čestice prašine, bakterije veće od 1 mikrona, pelud;
HEPA FILTER: eliminira najsitnije čestice prašine i duhanski dim, dok tiabendazol (organski antibakterijski spoj) ubija bakterije, spore plijesni i mikrobe, čime sprječava infekcije;
ANTILERGIJSKI FILTER: kombinacija srebra, apatita (minerala) i antibakterijskog sredstva, posebno učinkovitog protiv bakterije Legionella koja je posebno opasna za bebe. Filter sadrži ekstrakt lista Ginkgo biloba koji je vrlo učinkovit kod astme, plućnih bolesti i problema s cirkulacijom, kao i za eliminaciju alergena, virusa gripe i bakterija;
FILTER S AKTIVNIM UGLJENOM: eliminira neugodne mirise hrane, otrovne plinove i druge mirise, jer ima veliku moć upijanja.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.