„Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas oraspoložiti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti.”
William Ewart Gladstone, britanski političar iz 19. stoljeća, ovim je riječima opisao kako šalicu njegovog omiljenog napitka vjerojatno doživljavaju svi istinski ljubitelji čaja.
Čaj je dio naše civilizacije više od 5000 godina. Osim što nam pruža užitak trenutka, raznolike okuse i različite rituale pripreme i posluživanja, čaj je iznimno učinkovit i za naš organizam.
A crni čaj svakako zaslužuje posebno mjesto među različitim vrstama.
Zašto? Saznajte u redovima koji slijede.
Što je crni čaj?
Image Poput zelenog i bijelog čaja, crni čaj se pravi od lišća biljke Camellia sinesis. Ova biljka raste isključivo u toploj klimi, na različitim nadmorskim visinama (ponegdje se može naći i na nadmorskoj visini od 2100 metara).
Dok je na nižim nadmorskim visinama listovima potrebno tjedan dana da izrastu, na višim nadmorskim visinama potrebno im je nekoliko tjedana. Na kvalitetu čaja osim brzine rasta listova utječe i nadmorska visina pa se smatra da je čaj od biljaka s viših nadmorskih visina kvalitetniji.
Crni čaj se uglavnom proizvodi u Indiji, Šri Lanki, Kini, Indoneziji, Keniji i Nepalu. A proizvođač je taj koji odlučuje koja će se vrsta čaja dobiti od biljke Camellia sinesis. Naime, crni čaj se od svojih “rođaka” razlikuje po načinu obrade. Dok zeleni čaj prolazi minimalnu obradu, listovi crnog čaja prolaze punu oksidaciju i fermentaciju, što ovom čaju daje tipičnu boju, miris i okus.
Proces prerade uključuje: berbu, venjenje, valjanje, prosijavanje, fermentaciju i sušenje. Listovi se beru uglavnom ručno, rjeđe strojno. Nakon branja lišće se suši u tvornicama u posebnim prostorijama – vlaga se uklanja tretiranjem toplim zrakom. Nakon toga listovi se valjaju specijaliziranim strojevima (pri čemu se gube eterična ulja i sokovi) i pripremaju za fermentaciju. Slijedi razvrstavanje po veličini i priprema za najvažniju fazu – fermentaciju.
Fermentacija traje oko tri sata i o tome ovisi boja – dobra fermentacija daje bakreno crvenu boju, kao i aromu čaja. Nakon ovog koraka slijedi sušenje, nakon čega listovi poprimaju tamnu, gotovo crnu boju (iako su listovi crni, sam napitak je crvene boje). Izuzetno je važno da se sušenje izvede pravilno, inače će se na lišću pojaviti plijesan.
Listovi se zatim dijele u skupine prema veličini i pakiraju. Najkvalitetnijim se smatra čaj od cijelih listova, dok se izlomljenim dijelovima lista obično pune vrećice čaja.
Crni čaj karakterizira jaka aroma koja može trajati godinama, kao i relativno visoka razina kofeina. Na razinu kofeina utječu različiti čimbenici, kao što su sezona branja, dio biljke koji se koristi (viši dijelovi imaju veći postotak kofeina), način obrade lišća i način pripreme.
Iako u usporedbi s drugim čajevima sadrži veliku količinu kofeina, ako ga konzumirate umjereno, nemate razloga za brigu. Jedna šalica crnog čaja ima otprilike 50% manje kofeina nego šalica kave.
A sada prelazimo na njegov dugačak popis ljekovitih svojstava.
Crni čaj i njegove prednosti
Image Od redovite i umjerene konzumacije crnog čaja možete imati brojne dobrobiti:
Izuzetno snažan antioksidans
Bogat polifenolima, poput zelenog i crnog čaja, odličan je antioksidans. Polifenoli blokiraju oštećenu DNK i tako pozitivno utječu na naše cjelokupno zdravlje. Budući da su uspješni u borbi protiv slobodnih radikala, polifenoli pridonose sporijem starenju organizma.
Također, kombinacija polifenola i katehina u čaju može, prema nekim istraživanjima, pomoći u prevenciji nekih vrsta raka. Žene koje svakodnevno piju crni čaj imaju manji rizik od raka jajnika.
Zdrave kosti
Zahvaljujući fitokemikalijama koje se nalaze u ovom piću, njegovi ljubitelji imaju jače kosti i rjeđe obolijevaju od artritisa.
Manji rizik od razvoja dijabetesa
Umjerena konzumacija crnog čaja (jedna do dvije šalice tijekom dana) smanjit će rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 70%.
Zdravije srce
Spomenuti flavonoidi smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, što također smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, crni čaj pospješuje cirkulaciju, čime se smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.
Smanjuje tjeskobu
Ako se konzumira u preporučenim količinama, crni čaj može biti prirodno rješenje za smanjenje tjeskobe i stresa – on opušta živce i snižava razinu hormona stresa.
Ljepša i bujnija kosa
Pripremite sredstvo za ispiranje kose od 3 vrećice crnog čaja i 12 dcl vode (vrećice prelijte kipućom vodom) i ostavite na sobnoj temperaturi. Zatim isperite kosu (utrljajte čaj u tjeme i kosu), osušite ručnikom, umotajte u ručnik i ostavite da odstoji sat-dva. Riješit ćete se prhuti, a kosa će vam biti punija, mekša i sjajnija. Ako vam je kosa svijetla, pripazite jer se crni čaj koristi i za tamnjenje kose.
Zdrav stimulans
Ako tražite alternativu kavi, odaberite crni čaj. Iako ima manje kofeina od kave, dat će vam potrebnu dozu energije tijekom jutra. Pomoći će vašem pamćenju, poboljšati reflekse i mišićnu sposobnost i omogućiti vam da se osjećate mentalno budni.
Pomoć pri mršavljenju
Antioksidansi u kombinaciji s kofeinom prirodno će ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da brže sagorijevate kalorije.
Saveznik u borbi protiv virusa
Kao i zeleni čaj, crni čaj može neutralizirati bakterije i tako spriječiti viruse koji uzrokuju proljev, cistitis, herpes, zubni plak, karijes i loš zadah.
Manji podočnjaci
Redovito mažite podočnjake oblozima crnog čaja (držite 15-20 minuta) i uskoro ćete sa zadovoljstvom primijetiti da su vam se podočnjaci smanjili.
Pogledajmo kako možete pripremiti šalicu napitka koji će vam pružiti toliko blagodati.
Savjeti za pripremu crnog čaja
Postoji mnogo načina za pripremu ovog napitka, a vi vjerojatno imate svoj omiljeni. No, ako tek razmišljate o češćem ispijanju crnog čaja, ovi savjeti će vam dobro doći.
Crni čaj je najbolje pripremiti tako da ga poparite u kipućoj vodi. Ako je u vrećici, kuhajte je na pari 2-3 minute (zbog velike kontaktne površine vrećice). Ako pripremate čaj od cijelih listova, možete ih svaki kuhati na pari 5 minuta, a da ne dobijete gorak napitak.
U slučaju da vam je komplicirano, možete jednostavno 2-3 grama čaja preliti sa 2 dcl prokuhane vode. Zagrijte vodu do vrenja (90-95 stupnjeva), kako biste dobili pravu količinu tanina. Ako je temperatura previsoka, čaj može imati oštar okus. Također, izbjegavajte destiliranu vodu i umjesto nje koristite vodu iz slavine (filtriranu), flaširanu ili izvorsku vodu.
Pripremljeni napitak poklopite i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta, a zatim čaj procijedite. Možete dodati limun ili mlijeko (imajte na umu da to smanjuje dobrobiti koje možete dobiti od crnog čaja). Dobra kombinacija uz crni čaj je đumbir i cimet.
EARL GREY & CITRUS
Želite li uživati svim svojim osjetilima u bogatstvu mirisa i okusa?
Naš Earl Grey čaj je mješavina najfinijih crnih čajeva s prirodnim, osvježavajućim okusom citrusa. Suho lišće čaja ima ugodan miris i daje bogatu aromu. Čaj ima karakterističnu svijetlu boju. Izvrstan je za pripremu ledenog čaja zbog svoje mirisne, voćne citrusne arome. Vrlo aromatičnog i profinjenog okusa, ovaj čaj dobar je izbor tijekom vrućih ljetnih dana ili hladnih zimskih noći.
Zahvaljujući ulju bergamota i citrusima, ovaj čaj iz kolekcije Zepter smanjuje simptome prehlade i gripe. Osim toga, pozitivno utječe na raspoloženje i djeluje antidepresivno.
I zato obradujte sebe našim Earl Grey čajem što prije i to po sniženoj cijeni. Pridružite se BizzClub besplatno danas i uživajte u proizvodima vrhunske kvalitete po znatno nižim cijenama!