Letnje osvježenje u vidu ledenih poslastica ne mora uvek da bude krcato mastima i dodatnim kalorijama te namirnicama životinjskog porijekla….
Ponekad i samo voće uz minimalne dodatke može fino da osvježi i duh i tijelo.
Danas vam dajem dva takva predloga, jedan je sorbe od breskve a drugi sladoled od borovnice.
Dobrobiti svakog od korišćenog voća su mnogobrojni:
Breskva – Ima diuretski efekat, snižava krvni pritisak, pročišćava organizam, podstiče i olakšava varenje. Sadrži antioksidanse pa time usporava proces starenja i štiti od stvaranja raka. Takođe, breskve povoljno djeluju na funkcionisanje odbranbenog sistema, rad štitne žljezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja.
Smokva – Dobra je u prevenciji raka i visokog krvnog pritiska te srčanog udara, poboljšava varenje, smanjuje holesterol, pomaže u liječenju dijabetesa, poboljšava pamćenje, liječi akne, čuva kosti, otklanja nesanicu…
Banana – daje energiju, spriječava grčenje mišića, poboljšava raspoloženje i simptome PMS-a, čini kosti jačim, pomaže u regulisanju dijabetesa i visokog krvnog pritiska, pomaže u učenju, snižava temperaturu i hladi u vrelim danima…
Borovnice – Dobre su za jače kosti, u prevenciji raka, za zdravo srce, dobar vid, dobar imuni sistem…
SORBE OD BRESKVE
Potrebno je (za 2 osobe) :
- 4 breskve
- 4-5 smokvi
- par listića mente
- 2-4 kašike svijetlog ruma (opciono)
Način pripreme:
- Breskve sam oljuštila, isjekla na “kockice”, u jednom sloju stavila na tacnu pa u friz minimum 6 sati tj. najbolje preko noći
- 5 minuta prije pravljenje sorbea izvadila sam breskve iz friza a onda ih propustila kroz More Juice Press (sa dodatkom za frozen dessert) zajedno sa po kojom smokvom.
- Smjesu sam vratila u friz na pola sata a onda raspodijelila u posude za serviranje, od gore ukrasila sa malo sviježe nane i prelila sa kašikom – dvije ruma.
SLADOLED OD BOROVNICA
Potrebno je: (za 2 osobe):
- 4 banane
- 200 g borovnica
- 50 g mljevenih badema
- 4-5 smokve
Način pripreme:
- Banane sam oljuštila, isjekla na komade, poređala u jednom sloju na tacnu i stavila u friz na minimum 6 sati a najbolje preko noći. Borovnice sam isto zamrzla.
- 5 minuta prije pravljenja sladoleda izvadila sam voće sa se malo “opusti” a onda ga propustila kroz More Juice Press (sa dodatkom za frozen dessert) zajedno sa po kojom smokvom i mljevenim bademima.