U prethodnom blog postu ste vidjeli kako pripremamo gaspaćo a danas ćemo vam pokazati kako da iskoristite ono što je ostalo pri priremi čorbice za pripremu šnicli od kinoe. Umjesto kinoe možete koristiti i proso, a ako želite da pravite šnicle a nemate taj ostatak pri pravljenju soka onda umjesto njega izrendajte dvije mrkve, nasjeckajte malo praziluka i to izdinstajte.
SASTOJCI
Za šnicle od kinoe:
- 250 g kinoe
- oko 600 ml vode
- ostatak pri pripremi gaspaća (1 šolja)
- 3-4 kašike spelt, integralnog, brašna
- 1 čen bijelog luka
- malo himalajske soli
- malo maslinovog ulja
Za sos:
- 400 g gustog, Grčkog, jogurta
- sok i kora pola limuna
- malo himalajske soli
- malo granula bijelog luka
- malo svježe majčine dušice
- malo maslinovog ulja
Za “dekoraciju”:
- svježa paprika
- cvijet brokolija
- mini paradajz
PRIPREMA
- U šerpu staviti ostatak pri pravljenju gaspaća i pržiti ga 10-ak minuta na niskoj temperaturi 90°C, ili dok tečnost koja se stvorila ne ispari, zatim malo prohladiti
- Paralelno skuvati kinou i takođe malo prohladiti
- U činiju za mješanje staviti prodinstano povrće, kuvanu kinou, malo soli, par kašika spelt brašna, majčinu dušicu, protišnjen bijeli luk i sve dobro promiješati pa ostavila pola sata
- Oblikovati šnicle i pržiti na minimalnoj količini maslinovog ulja
- U činiji pomiješati gusti jogurt, sok i koru limuna, majčinu dušicu, himalajsku so i malo maslinovog ulja
- Na tanjire za serviranje staviti malo sosa, od gore po koju šniclu a sa strane malo kuvanog brokolija, sjeckane paprike i mini paradjza