Školjke kao morski plodovi odlično idu uz šampanjac, a pomisao na njih nas asocira na more i obalu. Kamenice i jakobove kapice imaju poseban ukus i mogu činiti savršeno predjelo za sve svečane prilike.
Za ljubitelje školjki, napravili smo ukusno jelo sa dodatkom preliva od gljive, pesto sosa, paradajza i džina. Brzo se pripremaju, samo stavite školjke u hladnu Zepter posudu, bez dodavanja ulja i vode, poklopite, uključite na nisku temperaturu i to je to!

Kod pripreme školjki postoji samo jedno pravilo – što su sviježije, to su bolje. Kada planirate da pripremate školjke, poručite ih ranije kako biste bili sigurni da su zaista sviježe. Ako ste u nedoumici, mali savjet za raspoznavanje mirisom: školjke uvijek treba da mirišu na more, a pretjerano „riblji“ miris znači da nisu pogodne za jelo i da treba odabrati druge.
Sastojci:
- 2kg kamenica i jakobovih kapica
- 2 luka
- 200g gljiva
- 200g parmezana
- 100g sviježeg bosiljka
- 1dl maslinovog ulja
- Limeta
- Džin
Priprema:
- MixSy-jem isjeckati luk, pečurke, parmezan, maslinovo ulje i bosiljak
- Staviti jakobove kapice u hladnu Zepter posudu Z-Q1918, bez dodavanja ulja i vode
- Prvu preliti gljivama i pestom, drugu lukom, paradajzom i pestom, treću pestom i parmezanom i četvrtu pestom i limetom
- Poklopiti i kuvati na niskoj temperaturi 15min na 90C
- Skloniti ih sa izvora toplote
- Staviti kamenice u hladan Zepter tiganj Z-FP2016-S bez dodavanja ulja i vode
- Dodati gljive, pesto i džin na prve, a limetu i pesto na druge kamenice
- Poklopiti i kuvati na niskoj temperaturi 10min na 90C
- Istisnuti sok od limete preko kamenica i preliti maslinovim uljem