Nepravedno zapostavljena u domaćoj kuhinji, veoma cijenjena u kulinarstvu, zvijezda svečanih trpeza i sofisticiranih restorana, zastupljena u cijelom svetu, kraljica živinskog mesa – patka. Od francuske patke s pomorandžama, preko pekinške patke do balinežanske patke spremljene u bananinom lišću, pačetina se u ishrani koristila na svim meridijanima još od antičkih vremena.
Ukoliko želite da naparvite obrok baziran na kvalitetnom proteinu i sa dosta biljnih vlakana preporučujemo da probate našu salatu od patke.
Iako se u gastronomiji smatra vrhunskim specijalitetom, patka kod nas nije toliko zastupljena u ishrani poput, recimo, piletine ili ćuretine. Meso patke je veoma zdravo i puno dobrih hranljivih sastojaka, kao što su vitamini A, D, E, K, B12, folna kiselina, selen i gvožđe. Pačije meso se smatra najkaloričnijim živinskim mesom, jer sadrži visoki procenat nezasićenih masnih kiselina. Pored mesa, gurmani cijene još i pačju džigericu.
Za razliku od piletine, pravi je izazov spremiti pačetinu, ali zato postoje razni trikovi i zanimljivi recepti za supe, pečenje i druge načine pripreme. Patka se sjajno slaže i sa medom i može se kombinovati sa voćem i povrćem što ćete vidjeti u našem receptu.
Da bismo iskoristili maksimum hranjivih materija iz pačetine i ostalih sastojaka koje ćemo koristiti u ovom receptu, preporučujemo pripremu u našem Masterpiece posuđu. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
- 2 fileta patke (oko 500 g)
- Cimet
- Mix 5 začina
- 2 cvekle
- 2 kašike aceto balsamico
- 2 kašike meda
- 100 g dinje
- 1 kašika pesta
- 50 g oraha
PRIPREMA:
- Filete patke zasjecite nožem sa strane na kojoj se nalazi kožica i pospite cimetom i mješavinom 5 začina, zatim ih stavite u hladnu Zepter posudu Z-Q1918, bez dodavanja ulja i vode i podestite termokontrolor na srednju temperaturu od 160°C
- Pecite 3 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 90°C i pecite još 15 minuta
- U hladan Zepter tiganj Z-FP2016-S ubacite cveklu sjeckanu na kockice, balzamiko sirće i med, poklopite i kuvajte 2 minuta na temperaturi od 160°C , pa još 15 minuta na temperaturi od 90°C
- Dodati kuglice dinje, pesto i orase, izmešati
- Filete patke servirati preko salate od cvekle u Royal Gold porcelanu