Žitarice se smatraju idealnom hranom jer su bogate hranljivim sastojcima, a mogu služiti kao dodatak obrocima jer sadrže proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale.
Način pripreme je vrlo jednostavan – sjeme ili žitaricu koristite kao bazu, a na to dodajte sastojke koje volite ili koje trenutno imate.
Ako želite da ovo jelo bude vegansko, izostavite poširano jaje, a kinoa i mungo pasulj će zadovoljiti proteinsku komponentu. Šitaki gljivei bukovače takođe daju „mesni“ ukus, dok mrkva, brokoli i luk osim boje daju potrebne vitamine i minerale.
Sve zajedno smo začinili pikantnim prelivom od meda i senfa i na taj način dobili zdrav obrok koji se jednostavno i brzo priprema.
Sastojci (za 4 tanjira):
- 150 g šarene kinoe
- 150 g mungo pasulja
- 1 glavica crvenog luka
- 250 g šitaki (shiitake) gljiva
- 250 g bukovača
- 1 veća mrkva
- 300 g šarenog mini paradajza
- 1 manja glavica brokolija
- 1 avokado
za serviranje:
- mikro izdanci rotkvica
- 4 jaja
Preliv:
- 50ml maslinovog ulja
- Sok od limuna ½
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica senfa
- prstohvat bijelog luka u prahu
- himalajska so
- biber
Priprema:
- Potopiti mungo pasulj u vodu da prenoći
- U sistemu Zepter posuda za kuvanje na pari Z-2015 staviti opranu kinou i preliti sa 300 ml vode
- Na rešetku iznad posude, staviti opran i na cvijetiće isjeckan brokoli. Uključiti indukcionu ploču na 120 stepeni a kada dostigne temperaturu tj. kada kazaljka uđe u zelenu zonu smanjiti na 90 stepeni i kuvati 15 minuta s tim da poslije 5 minuta treba izvaditi brokoli.
- Dodati osušeni mungo pasulj u Zepter posudu Z-2020, preliti vodom i kuvati na 120C 5min, a zatim smanjiti na nisku temperaturu od 90C i kuvati još 15min
- Nakon kuvanja, skloniti sa izvora toplote i ostaviti da odstoji 10min poklopljeno
- Krupno narezane gljive peći u Zepter Quadra posudi Z-Q1918-SC na 90C, poklopljeno, 10min
- Nasjeckati luk, mrkvu, avokado i čeri paradajz
- Staviti sve sastojke u dresing i promiješati
- Staviti sastojke tako da kinoa bude na dnu posude, a ostatak rasporediti do vrha, a zatim dodati poširano jaje
- Preliti dresingom i ukrasiti zelenilom