Obavještenje

Salata od kinoe i mungo pasulja sa poširanim jajetom

Žitarice se smatraju idealnom hranom jer su bogate hranljivim sastojcima, a mogu služiti kao dodatak obrocima jer sadrže proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale.

Način pripreme je vrlo jednostavan – sjeme ili žitaricu koristite kao bazu, a na to dodajte sastojke koje volite ili koje trenutno imate.

Ako želite da ovo jelo bude vegansko, izostavite poširano jaje, a kinoa i mungo pasulj će zadovoljiti proteinsku komponentu. Šitaki gljivei bukovače takođe daju „mesni“ ukus, dok mrkva, brokoli i luk osim boje daju potrebne vitamine i minerale.

Sve zajedno smo začinili pikantnim prelivom od meda i senfa i na taj način dobili zdrav obrok koji se jednostavno i brzo priprema.

Sastojci (za 4 tanjira):

  • 150 g šarene kinoe
  • 150 g mungo pasulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 250 g šitaki (shiitake) gljiva
  • 250 g bukovača
  • 1 veća mrkva
  • 300 g šarenog mini paradajza
  • 1 manja glavica brokolija
  • 1 avokado
Salata-od-kinoe-i-mungo-pasulja-sa-posiranim-jajetom-sastojci.jpg

za serviranje:

  • mikro izdanci rotkvica
  • 4 jaja

Preliv:

  • 50ml maslinovog ulja
  • Sok od limuna ½
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica senfa
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • himalajska so
  • biber

Priprema:

  • Potopiti mungo pasulj u vodu da prenoći
  • U sistemu Zepter posuda za kuvanje na pari Z-2015 staviti opranu kinou i preliti sa 300 ml vode
  • Na rešetku iznad posude, staviti opran i na cvijetiće isjeckan brokoli. Uključiti indukcionu ploču na 120 stepeni a kada dostigne temperaturu tj. kada kazaljka uđe u zelenu zonu smanjiti na 90 stepeni i kuvati 15 minuta s tim da poslije 5 minuta treba izvaditi brokoli.
  • Dodati osušeni mungo pasulj u Zepter posudu Z-2020, preliti vodom i kuvati na 120C 5min, a zatim smanjiti na nisku temperaturu od 90C i kuvati još 15min
  • Nakon kuvanja, skloniti sa izvora toplote i ostaviti da odstoji 10min poklopljeno
  • Krupno narezane gljive peći u Zepter Quadra posudi Z-Q1918-SC na 90C, poklopljeno, 10min
  • Nasjeckati luk, mrkvu, avokado i čeri paradajz
  • Staviti sve sastojke u dresing i promiješati
  • Staviti sastojke tako da kinoa bude na dnu posude, a ostatak rasporediti do vrha, a zatim dodati poširano jaje
  • Preliti dresingom i ukrasiti zelenilom
Salata-od-kinoe-i-mungo-pasulja-sa-posiranim-jajetom-priprema.jpg
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.