Ako vam dolaze posebni gosti ili želite nekog da zavedete, dozvolite sebi da budete malo ekstvagantniji. Ispratite recept za našu egzotičnu salatu sa jastogom, spremljenu na potpuno zdav način. Dodaćemo i osvježavajuće voće i povrće, kao i mirisne začinske biljke da bismo dobili izbalansiran obrok i istakli ukusno, sočno i slatkasto meso jastoga.
Meso jastoga je, pored toga što je veoma cijenjeno i skupo, i veoma zdravo. Kao i meso ostalih morskih plodova, meso jastoga je veoma bogato vitaminima B3, B9 i vitaminom B12, kao i mineralima magnezijumom, fosforom i cinkom. Zbog niskog sadržaja masti smatra se niskokaloričnim, te je jastog odličan izbor dijetetske namirnice.
Kada imamo skupocjenu i zdravu namirnicu poput jastoga, veoma je bitno i da je ispravno pripremimo. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i ulja. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
- 1 kg jastoga
- 1 vezica ruzmarina
- 200 g čeri paradajza
- Voda iz Aqueene
- Peršun
- 1 mango
- 1 avokado
- 100 g rukola
- Biber
- Čili
- Sok 1 narandže
- Sok ½ limuna
- 50 g bosiljaka
- 1 dcl maslinovog ulja
PRIPREMA:
- U hladnu Zepter posudu Z-V3025Z staviti jastoga, ruzmarin, polovinu ukupne količine čeri paradajza i malo vode iz Aqueene
- Kuvati na srednjoj temperaturi od 160°C 2 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 90°C i kuvati još dodatnih 20 minuta (poklopljeno)
- Za to vreme isjeckati mango, peršun, preostali čeri paradajz, avokado i rukolu
- Dodati biber, čili, bosiljak i maslinovo ulje, limunov i pomorandžin sok i sve sjediniti u osvježavajuću salatu
- Meso jastoga Servirati na ovoj salati u Rio porcelanu