Ako želite da impresionirate svoje prijatelje i goste, preporučujemo sofisticirani rižoto sa mastilom od sipe. Ovaj morski specijalitet izgleda kao da ga je sam Darth Vader pripremio za Sith Lordove, ali i pored prijetećeg izgleda, donosi bogate okuse dubokog mora zahvaljujući nevjerovatnim svojstvima tinte od sipe, koja daje ne samo boju, već i aroma za cijelo jelo.
Osim toga, tinta od sipe ima i neka ljekovita svojstva: štiti bijela krvna zrnca koja su važna za imunitet, a neke studije potvrđuju činjenicu da ima antikancerogeno i antipatogeno djelovanje. Tinta od sipe nije jeftina, ali će vam trajati dugo, jer je za ovakav specijalitet dovoljno samo nekoliko kašika.
Osim mastila od sipe, koristićemo i sipu koja je dobar izvor proteina, ali i vitamina i minerala: selena, fosfora, cinka, magnezijuma, kalijuma, gvožđa i kalcijuma. Iz tog razloga, povremeno možete uključiti sipu u svoju prehranu, umjesto ribe ili drugih morskih plodova.
U našoj Masterpiece posudi pripremićete ovaj luksuzni specijalitet za samo 30 minuta na potpuno zdrav i siguran način, a ukusi će biti još intenzivniji, jer će se hrana kuvati u sopstvenom soku, zadržavajući sve hranljive materije, bez dodavanja. masti ili vode.. Osim toga, zahvaljujući metalu L 316, od kojeg je napravljena ova posuda, ne dolazi do oslobađanja kancerogenih i toksičnih tvari tokom termičke obrade.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 800 g sviježe sipe
- 2 glavice crvenog luka
- Glavica bijelog luka
- 280 g arborio riže
- 4 dcl bijelog vina
- 40 g sipinog mastila
- 8 lovorovih listova
- 2 dcl maslinovog ulja
- 80 g Granna padano sira
- 4 g bibera
PRIPREMA:
- Sipu isjecite i ubacite u Masterpiece posudu Z-2440 bez dodavanja masnoće, zatim dodajte crni i bijeli luk
- Poklopite i kuvate na srednjoj temperaturi 160°C 5 minuta
- Dodate bijelo vino, lovorov list i pirinač i promješate. Zatim poklopite i kuvate na niskoj temperaturi, 90°C dodatnih 20 minuta
- Potom dodate sipino mastilo i parmezan. Dodate maslinovo ulje dok mešate da se sve sjedini
- Sklonite posudu sa izvora toplote, poklopite i ostavite da odstoji još 10 minuta
- Servirate u Rio Gold porcelanu uz svez peršun i maslinovo ulje
Samo za prave ljubitelje morskih specijaliteta i ukusa mora!
Prijatno!
Za Zepter Šef Petra Gerić