Rižoto s morskim plodovima je uvijek dobar izbor za nedeljni ručak ili elegantnu večeru, bilo da obrok spremate za svoju porodicu ili ste pozvali prijatelje u goste. Sofisticirano, ukusno i jednostavno. Mi smo spojili naizgled nespojivo i dodali malo zelene boje i drugačije strukture u klasičan rižoto – šparglu i pesto sos koji u ovom jelu koristimo kao začin.
Već smo pominjali da su morski plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama, kao i proteinima neophodnim za dobrobit našeg organizma. Otuda gambori u našem rižotu. No, danas ćemo Vam približiti kod nas nepravedno zapostavljenu namirnicu, šparglu. Špargla sadrži dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i vitamina, te je veoma dobra za detoksikaciju organizma, a kao diuretik pomaže kod problema s bešikom. Takođe, čisti i jača krv, pozitivno djeluje na nadbubrežne žlijezde, bešiku i jetru, a preporučuje se i kod šećerne bolesti.
Ukus ovog rižota smo obogatili prethodno spremljenim pesto sosom koji može dosta dugo da stoji u našim VacSy posudama i koristi se po potrebi. I gambore možemo čuvati dva puta duže nego uobičajeno uz pomoć VacSy sistema za vakuumiranje.
Svega 15 minuta biće Vam potrebno za ovaj recept u našem Masterpiece posuđu ukoliko ste unaprijed isjeckali povrće i pripremili i sačuvali određene sastojke. Pored toga hrana spremljena u Zepter posudama zadržava hranjive sastojke i ukus, a priprema se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNI SASTOJCI:
• 4 šolje / ili 240 g pirinča
• 8 šolja / ili 450 ml ribljeg bujona
• 500 g gambora
• 100 g špargle
• Pesto
• Grana padano sir po želji
PRIPREMA:
• U Zepter posudu Z-2440 ubaciti pirinač
• Uključiti indukcionu ploču na 90°C, 2 minuta
• Dodati riblji bujon, pa gambore, poklopiti i kuvati 10 minuta na 90°C
• Dodati špargle i pesto na kraju i izmešati sve
• Narendati Grana padano sir na kraju
Savjet:
Servirati u Flora porcelanu!
Prijatno!