Obavještenje

Rižoto s gamborima i šparglom

Rižoto s morskim plodovima je uvijek dobar izbor za nedeljni ručak ili elegantnu večeru, bilo da obrok spremate za svoju porodicu ili ste pozvali prijatelje u goste. Sofisticirano, ukusno i jednostavno. Mi smo spojili naizgled nespojivo i dodali malo zelene boje i drugačije strukture u klasičan rižoto – šparglu i pesto sos koji u ovom jelu koristimo kao začin.

Već smo pominjali da su morski plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama, kao i proteinima neophodnim za dobrobit našeg organizma. Otuda gambori u našem rižotu. No, danas ćemo Vam približiti kod nas nepravedno zapostavljenu namirnicu, šparglu. Špargla sadrži dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i vitamina, te je veoma dobra za detoksikaciju organizma, a kao diuretik pomaže kod problema s bešikom. Takođe, čisti i jača krv, pozitivno djeluje na nadbubrežne žlijezde, bešiku i jetru, a preporučuje se i kod šećerne bolesti.

gambori-sa-pirincem.jpg

Ukus ovog rižota smo obogatili prethodno spremljenim pesto sosom koji može dosta dugo da stoji u našim VacSy posudama i koristi se po potrebi. I gambore možemo čuvati dva puta duže nego uobičajeno uz pomoć VacSy sistema za vakuumiranje.

Svega 15 minuta biće Vam potrebno za ovaj recept u našem Masterpiece posuđu ukoliko ste unaprijed isjeckali povrće i pripremili i sačuvali određene sastojke. Pored toga hrana spremljena u Zepter posudama zadržava hranjive sastojke i ukus, a priprema se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.

POTREBNI SASTOJCI:

•   4 šolje / ili 240 g pirinča

•   8 šolja / ili 450 ml ribljeg bujona

•   500 g gambora

•   100 g špargle

•   Pesto

•   Grana padano sir po želji

PRIPREMA:   

•   U Zepter posudu Z-2440 ubaciti pirinač

•   Uključiti indukcionu ploču na 90°C, 2 minuta

•   Dodati riblji bujon, pa gambore, poklopiti i kuvati 10 minuta na 90°C

•   Dodati špargle i pesto na kraju i izmešati sve

•   Narendati Grana padano sir na kraju

Savjet: 

Servirati u Flora porcelanu!

Prijatno!

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.