Obavještenje

Reverzna osmoza – najbolji način za prečišćavanje vode

Već duže vrijeme prva asocijacija na vodu u našim domaćinstvima nije svježina, niti prijatan okus. Nikada ne možemo biti sigurni kroz kakve instalacije voda prolazi dok ne dođe do nas. S obzirom da je osnovna uloga vode u našem organizmu čišćenje, zamislite šta se dešava i koliko se ti procesi odlažu kada unosimo vodu koja nije dovoljno kvalitetna niti dovoljno čista.

Flaširana voda u plastičnim bocama nije rješenje, jer osim što je ekstra budžetska stavka, plastika je dokazano nesigurna za skladištenje vode, posebno kada je izložena sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama. Stoga je na nama da se potrudimo da sebi i svojoj porodici obezbijedimo ispravnu i kvalitetnu vodu za piće, a srećom postoji jednostavno rješenje u vidu kupovine sistema za prečišćavanje vode.

Osnova svake kvalitetne metode pročišćavanja vode je reverzna osmoza. U ovom tekstu ćete naučiti kako tačno funkcioniše reverzna osmoza i zašto je toliko efikasna.

Ako želite brze odgovore, kliknite na jedan od naslova:

Šta znači reverzna osmoza?
Kako funkcionira reverzna osmoza (RO).
Šta se najčešće uklanja reverznom osmozom (RO)
Da li reverzna osmoza također uklanja bakterije?
Može li kipuća voda zamijeniti reverznu osmozu?
Koliko je čista voda dobijena reverznom osmozom
Koji je najbolji način da dobijete čistu vodu prijatnog ukusa?
Najpouzdaniji izvor čiste vode
Šta znači reverzna osmoza?


Reverzna osmoza je tehnologija koja eliminiše širok spektar zagađivača iz vode. Voda pod pritiskom prolazi kroz polupropusnu membranu i ova membrana uklanja zagađivače otopljene u vodi. Ova tehnologija ne samo da čisti, već i osigurava ugodniji okus vode.

Osmoza je, sama po sebi, prirodni proces koji se dešava u našem tijelu svaki put kada se, na primjer, kupamo u moru. Membrana u tom slučaju postaje naša koža, kroz koju do nas dopire voda.
Kako funkcionira reverzna osmoza (RO)?


Reverzna osmoza je proces koji uključuje vršenje pritiska na visokokoncentrirane otopljene tvari kako bi se kroz membranu postigla otopina niže koncentracije. Na jednoj strani ostaje veća koncentracija otopljene tvari, a na drugoj zapravo ostaje samo otapalo – čista voda.

Na ovaj način se, na primjer, slatka voda za piće dobija iz slane morske vode. Ovaj isti proces je vrlo efikasan za bilo koju vrstu prečišćavanja vode jer efikasno uklanja nitrate, pesticide, sulfate, fluoride, bakterije, farmaceutske proizvode, arsen i druge zagađivače iz vode.

Kada se reverzna osmoza koristi u sistemima za filtriranje vode, obično je praćena raznim vrstama filtera koji dodatno poboljšavaju kvalitet vode.Šta se najčešće uklanja reverznom osmozom (RO)?


Reverzna osmoza je moćan proces koji uklanja do 99% otopljenih zagađivača koji se nalaze u vodi. Ono što se najčešće eliminira na ovaj način su soli, čestice različitog porijekla, koloidi, tj. molekule na bazi masti i ulja, tvari koje proizvode bakterije koje uzrokuju bolesti unošenjem u organizam, takozvani pirogeni, nitriti, nitrati, pesticidi, sulfati, fluoridi, arsen, farmaceutski proizvodi i drugi zagađivači.

Iako se na ovaj način uklanja veliki dio zagađivača, kvalitetan sistem za filtriranje vode sadržavat će barem još nekoliko filtera koji dodatno čiste i oplemenjuju vodu.
Da li reverzna osmoza također uklanja bakterije?


Iako reverzna osmoza također uklanja bakterije, rezultati i dalje ovise o, na primjer, tvrdoći i količini zagađene vode. Upravo zbog toga se sistemi za filtriranje vode obično baziraju na nekoliko faza, gdje voda zapravo prolazi kroz određene filtere kako bi stigla do osmotske membrane.

Što je sistem filtera finiji, to ćete na kraju dobiti kvalitetniju vodu. Neki filteri služe za čišćenje, a neki obogaćuju ukus i mineralni sastav vode. Zbog toga se reverzna osmoza rijetko koristi samostalno, a bitan je dio svakog kvalitetnog sistema za filtriranje vode.Može li kipuća voda zamijeniti reverznu osmozu?


Kipuća voda i reverzna osmoza se ne mogu uporediti. Proključavanjem vode možete ukloniti samo bakterije koje se nalaze u vodi, ali svi ostali zagađivači uključujući teške metale, otrovni otpad i kemikalije ostaju u vodi. Također, proključavanjem vode, dio vode se gubi isparavanjem i morate čekati da se prokuvana voda ohladi. Sve u svemu, kipuća voda nije ni približno dovoljna da dobijete kvalitetnu, čistu vodu za piće.
Koliko je čista voda dobijena reverznom osmozom?


Sistemi koji rade na principu RO imaju široku primenu u raznim oblastima medicine, kao i svuda gde je potrebno obezbediti visok kvalitet i čistoću vode. Osmotska membrana koja se koristi u procesu reverzne osmoze ima male otvore kroz koje mogu proći gotovo samo molekule čiste vode, dok sve nečistoće ostaju na membrani. Međutim, za najbolje rezultate potrebno je da voda prođe kroz određene tretmane prije i nakon prolaska kroz osmotsku membranu.Koji je najbolji način da dobijete čistu vodu prijatnog ukusa?


Kvalitetni sistemi za filtriranje vode uglavnom se zasnivaju na RO sistemu. Ono što ih razlikuje je kvalitet filtera kroz koji voda prolazi prije i poslije osmotske membrane.

AqueenaPro sistem za prečišćavanje vode sadrži petostepeni sistem filtera, gde voda prolazi kroz polipropilenski filter od pet mikrona pre procesa reverzne osmoze, koji uklanja veće čestice kao što su rđa i pesak.

Nakon toga slijedi granulirani karabin filter koji oslobađa vodu od hlora, mirisa, organskih i drugih tvari iz vode.

Nakon toga slijedi još finiji proces čišćenja, gdje voda prolazi kroz jedan mikronski polipropilenski filter koji filtrira koloide i manje čestice, a tek tada već pročišćena voda stiže do osmotske membrane koja uklanja bakterije, viruse, teške metale. , kao što su olovo, kadmijum, živa, ostaci pesticida, 2,4,6-triklorofenol, nitriti i druge štetne materije. Iako svi ovi filteri utiču i na ukus vode, ono što vodu iz AqeenaPro sistema čini nenadmašnom svežom i prijatnom jeste završni filter sa aktivnim kokosovim ugljenom, koji vodi daje izuzetno prirodan, prijatan ukus.

Na sličan način radi i Zepterov Edel Wasser aparat koji takođe sadrži petostepeni sistem filtera. Edel Wasser radi na principu reverzne osmoze i sadrži kombinaciju inno-sense, neosense i filtera sa srebrnim česticama koji daju vodu vrhunskog kvaliteta i izuzetnog ukusa.

Oba uređaja su laka za korištenje i održavanje, a možete ih postaviti bilo gdje u kuhinji. Njihov dizajn čini ih lijepim detaljom u svakom prostoru, a voda koju dobijete na ovaj način može se koristiti za kuhanje, pranje itd.
Najpouzdaniji izvor čiste vode
Zahvaljujući sistemu reverzne osmoze i modernoj tehnologiji, svoj dom možete pretvoriti u izvor zdrave, čiste vode istančanog ukusa. To je svakako sigurnija i pristupačnija opcija od stalnog kupovanja flaširane vode za koju ne znate pod kojim uslovima je čuvana i kako je dospela do flaše.

Jednom kada uložite u kvalitetan sistem za filtriranje vode, uvijek ćete imati svježu, čistu vodu na raspolaganju u svom domu. Zato cijena nije nešto što bi trebalo da vam bude vodilja pri odabiru. Jer, zapamtite, potreban vam je sistem koji je pouzdan i koji će trajati.

Uvijek provjerite garanciju i odaberite najbolje za vas i svoje najmilije i razmislite o kupovini prečistača vode kao o jednokratnoj investiciji koja vam dugoročno osigurava znatno bolji kvalitet života.
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.