Iako je ćurka glavna, praznička večera ne bi bila potpuna bez punjenja za ćurku. Ovo jednostavno jelo, što se tiče sastojaka i pripreme, je ipak jedno od omiljenih među gostima.
Odlučili smo se za klasične ukuse, a spremili smo ćuretinu i punjenje odvojeno kako bismo ubrzali ukupno vrijeme kuvanja i bili sigurni da se punjenje ispeklo u potpunosti.
Da bi učinili ovo jelo zdravijim pripremićemo ga u našim Zepter posudama. Takođe, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
SASTOJCI
- 500 g starog hljeba
- 70 g putera (po želji)
- 1 glavica crnog luka
- 3 štapa celera
- 1 čen bijelog luka
- 1 kašika sitno sjeckane sviježe žalfije
- 2 jaja
- 350 ml ćurećeg, pilećeg ili bujona od povrća
- Biber
PRIPREMA
- U Quadra Z-Q1927 posudi prodinstati sitno sjeckane štapove celera i luk, pa zatim dodati bijeli luk i biber
- Hljeb isjeći na kockice i pomiješati sa dinastanim povrćem u istoj Quadra Z-Q1927 posudi
- Preliti mješavinom od jaja i supe, zatim sve dobro promiješati. Hljeb treba da upije tečnost ali da ne postane gnjecav, već ostane hrskav tako da budite pažljivi
- Smijesu prebaciti u posudu za pečenje i preliti otopljenim puterom (po želji)
- Prekrijte posudu aluminijumskom folijom i staviti u rernu 20 minuta na 200°C
- Nakon 20 minuta, skinuti aluminijumsku foliju i peći dodatnih 15 minuta
- Ostaviti 10 minuta da se ohladi i zatim servirati