Obavještenje

Punjene Orecchiette

Da li znate da u Italiji postoji na hiljade različitih vrsta tjestenine i pasta? Od dobro poznatih špageta, preko penne i gigli testenine, sve su različitih oblika, veličine i teksture, a razlikuju se od regije do regije. Za ovaj recept odabrali smo orecchiette, tjesteninu karakterističnu za Južnu Italiju i oblast Apulja. 

Orecchiette, u prevodu sa italijankog, znači male uši, jer tjestenina oblikom podseća na uši, a tradicionalno ih prave žene nedeljom i zatim ih suše u uskim kamenim ulicama starog grada ispred svojih kuća. Ovo već podsjeća na Jug Italije, zar ne? Služe se sa mljevenim mesom, ćuftama, raguom ili nekom vrstom brokolija. 

Kako su naše oracchiette nešto veće, prvo ćemo ih napuniti slasnim sosom, a onda zapeći sa divnim slojem parmezana i mekog sira odozgo. Mljeveno meso ćemo skuvati zajedno sa povrćem i crnim vinom, bez masti i vode, a zahvaljujući našem Masterpiece posuđu svi ukusi biće maksimalno očuvanog intenziteta. I ne samo to. Namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, a pripremaju se na potpuno zdrav način, bez otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.

Punjene-orecchiette.png

Savjet: Za kuvanje birajte vina čistog i jednostavnog ukusa kako ne bi nadvladalo ostale sastojke u jelu, dakle, ni pretjerano slatka, ni pretjerano suva (kisela). Bitno je i da budu kvalitetna, jer kako tečnost i alkohol ispare prilikom kuvanja, ono što ostane daje pečat Vašem jelu!

Da li ste spremni za gastronomsko putovanje na Jug Italije?

POTREBNI SASTOJCI:

  • 300 g orecchiette
  • 300 g mljeveno meso 
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 100 g celera
  • 100 g mrkve
  • 100 g slanine
  • 500 g čeri paradajza
  • 3 dcl. crnog vina
  • Pesto sos
  • 500 ml paradajz sosa
  • 200 g mekog bijelog sira
  • 1 vezica sviježeg bosiljaka
  • 200 g parmezana

PRIPREMA:

  • U hladnu Zepter posudu Z-2020, ubaciti mljeveno meso, bez dodavanja vode i ulja, a zatim i sitno sjeckani crni i bijeli luk, slaninu, celer, mrkvu i čeri paradajz
  • Preliti crnim vinom i kuvati na indukcijskoj ploči na niskoj temeperaturi od 90°C 20 minuta
  • Zatim dodati pesto sos kao začin i promiješati
  • U drugu Zepter posudu Z-2015 dodati sos od paradajza i velike orecchiette, prethodno napunjene pripremljenom smesom sa mljevenim mesom
  • Odozgo dodati meki bijeli sir, bosiljak i izrendati parmezan preko punjene tjestenine, pa zatim kuvati na 90°C još 15 minuta
  • Servirati u Rio porcelanu
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.