Obavještenje

Predstavljamo vam 6 najskupljih kafa na svijetu

Ako na pitanje “čaj ili kava” bez imalo razmišljanja odgovorite “kava” i ne možete zamisliti dan bez šalice omiljenog napitka, sigurno ćete sa zanimanjem pročitati sljedeće retke.

Pred vama je priča o posebnim vrstama kave. Osim po cijeni, od “običnih” vrsta razlikuju se i po nekim karakteristikama.

Želite li otkriti što su oni kod nas?

Onda da ne idemo dalje.

Krenimo od kave koja je prije nekoliko godina suvereno zauzela tron ​​najskupljih kava na svijetu:

 1. Crna bjelokost
  Kilogram ove kave košta 1100 dolara, a jedna šalica 50 dolara.

Što ga čini tako posebnim i skupim? Pripremite se na neobičan odgovor – da se dobiva iz slonovskog izmeta.

Naime, za njegov izuzetno fini okus uvelike su zaslužni slonovi sa sjevera Tajlanda. U proizvodnji ove kave sudjeluje 20 slonova iz takozvanog “Zlatnog trokuta”, zaštićenog područja za slonove na granici s Laosom i Mjanmarom.

Slonovima se uz uobičajenu hranu svaki dan daju zrna kave. Nakon otprilike 24 sata, ta se zrnca mogu naći, gotovo neprobavljena, u njihovom izmetu. Grah se zatim temeljito pere, podvrgava dodatnim provjerama i zatim šalje u Bangkok na pečenje.

Budući da su slonovi biljojedi, njihovi želuci služe kao neka vrsta prirodne posude za fermentaciju. Tijekom probave dolazi do enzimske reakcije pa enzimi smanjuju djelovanje gorkih tvari. Spor proces probave u crijevima slonova doprinosi posebnom, manje kiselom i manje gorkom okusu.

Za postojanje ove delicije zaslužan je kanadski poduzetnik Blake Dinkin.

Nakon deset godina razvijanja ideje i ulaganja od 400.000 dolara, Dinkin je krenuo u prodaju 70 kilograma ove kave. U međuvremenu se proizvodnja povećala više od 6 puta. Prema njegovim riječima, od samog početka posebnu pozornost posvećuje korištenju isključivo etički prihvatljivih metoda proizvodnje, koje su u skladu sa zahtjevima udruge za zaštitu životinja.

Ističe da kava ne šteti slonovima. Zrna kave nisu zamjena za njihov obrok. Budući da u prosjeku dnevno pojedu oko 250 kilograma hrane, kava je manji dio toga. Naglašava i da se kofein iz kave oslobađa tek kuhanjem.

Predstavnici Svjetske zaklade za prirodu (WWF) slažu se s njegovom ocjenom i inovativnom smatraju proizvodnju kave od slonova izmeta. Dodatna prednost je što su slonovi iz ovog zaštićenog područja već pripitomljeni.

Producent Dinkin ističe da 8 posto svoje zarade daje zakladi za zaštitu slonova “Zlatni trokut”, kako bi slonovima osigurao sigurno stanište, ali i spriječio iskorištavanje ovih životinja za proizvodnju kave.

U početku proizvodnje, šalica kave Black Ivory mogla se popiti u luksuznim hotelima na Tajlandu, Maldivima i Dubaiju. Budući da je reakcija potrošača bila pozitivna, kava je nastavila put prema ljubiteljima kojima neobičan proces fermentacije ne smeta.

 1. Kopi Luwak
  Druga najskuplja kava proizvodi se u Indoneziji i na Filipinima.

Razlog njegove posebnosti, a time i cijene, leži u kompliciranom i neobičnom načinu izrade. Pravi se od izmeta azijske palme cibetke – malog sisavca koji podsjeća na mačku. Budući da se u Indoneziji cibetke zovu luwak, otuda i dio imena ove kave.

Kopi luvak se često naziva i “kavom od mačjeg izmeta” i “kavom od cibetke”, jer je proces prerade kave isti kao kod slonova. Cibetke uzmu jedno zrno kave, koje “prerade” u svom probavnom traktu, nakon čega ga izbace. Izmet “kave” se skuplja i dorađuje, a potom prodaje kao luksuzna kava.

Luksuz i ekskluzivnost ovog proizvoda objašnjava se procesom dobivanja. Od zrna kave koja padaju s grma do gotovog proizvoda, proces je kompliciran i dug. Cibetke biraju najzrelije plodove i s užitkom ih jedu. Tijekom probave tada uklanjaju mesnati dio ploda, dok same sjemenke kave ostaju netaknute. Upravo taj “previd” probavnog trakta zaslužan je za jedinstvenost žitarice.

Naime, enzimi u želucu cibetki utječu na kvalitetu zrna – smanjuju kiselost i gorčinu te smanjuju razinu kofeina. Zbog toga zrna kave dobivaju aromu, manje su gorka i imaju profinjen okus.

Cibetke obično izbace plodove zajedno s izmetom 24 do 36 sati nakon gutanja. Budući da su te žitarice prirodno kontaminirane bakterijama, pristupa se sljedećem koraku u proizvodnji. Kopi luvak se dobro opere i osuši na suncu. Nakon toga potpuno osušena zrna prerađuju se u drvenoj posudi, kako bi ljuska popucala, a jezgra ostala neoštećena. Odabiru se najfinije žitarice koje su spremne za prženje. Prženje i pakiranje zaokružuju proces.

Pakiranje od pola kilograma ove kave stoji između 100 i 600 dolara, dok se cijena šalice u kafićima kreće između 35 i 100 dolara.

A cijena je razlog zašto ova priča ima tamnu stranu.

Prirodni kopi luvak skuplja se na plantažama kave gdje cibetke nalaze plodove. Nažalost, veliki broj farmera sve češće radi zarade prisilno zatvara cibetovke u kaveze. Ne obraćaju pozornost na svoje dobrobit niti na autentičnost proizvoda. Tako se proizvodnja pretvara u industriju robova.

Životinje se prisilno hrane voćem u prenatrpanim kavezima

ima kave, kako bi se ubrzao i povećao prinos. Živeći u većem broju na malom prostoru, cibetke postaju agresivne i psihički poremećene, pa često nanose štetu jedna drugoj. Udruge za zaštitu životinja često ukazuju na ovaj problem.

Osim toga, Kopi Luvak prati još jedna kontroverza. Procjenjuje se da su 70% proizvoda koji se mogu pronaći na internetu ili u trgovinama uglavnom kopije, odnosno nisu autentični imitatori. Nagađa se i da se u svijetu na godišnjoj razini kupi mnogo više kopi luvke nego što se stvarno proizvede.

Poželite li se ikada počastiti ovom ekskluzivnom kavom, provjerite posjeduje li odgovarajući certifikat. Samo proizvodi certificirani od strane WSPA, RAINFOREST ALLIANCE ili UTZ mogu se smatrati autentičnima, prikupljeni od slobodnih cibetki u divljini i ručno uzgojeni na lokalnim farmama.

A sada prelazimo na malo konvencionalnije vrste kave:

 1. Hacienda la Esmeralda
  Vlasnici haciende “Esmeralda” iznimno su ponosni na zrele, crvene plodove svoje ručno ubrane kave. Kava prolazi rigoroznu kontrolu kako bi se utvrdila kvaliteta svakog pojedinog zrna i odabralo samo najbolje (svako zeleno zrno se baca).

Kava je lagano pržena, svijetlo smeđe boje, bez masnoće na zrnu i pikantnog je okusa. A cijena? Prava bagatela – 770 dolara po kilogramu.

 1. Finca el Injerto
  Kilogram ove kave iz regije Huehuetenanga u Gvatemali stoji 603 dolara. U Gvatemali, gdje se kava uzgaja od početka 18. stoljeća, ova regija posebna je po oblačnoj i kišovitoj klimi. Vjeruje se da je to ključni čimbenik nevjerojatnog okusa kave Finca el Injerto, koja je inače jedna od najnagrađivanijih u svijetu.
 2. sv. Helena
  Sveta Helena je mali i brdoviti otok u južnom Atlantskom oceanu. Otok ima dugu tradiciju uzgoja (još od 1733.), no kava Sveta Helena postala je poznata među ljubiteljima kave tek u posljednjih 15 godina.

Cijena od 190 dolara po kilogramu opravdana je jedinstvenom kvalitetom i posebnim okusom. Na otoku gdje je Napoleon Bonaparte proveo svoje posljednje dane u egzilu, prema riječima poznavatelja, uzgaja se jedna od najboljih vrsta kave Arabica na svijetu. S voćnim i cvjetnim notama citrusa i karamele neodoljivo podsjeća na svoje jemensko podrijetlo.

Tijekom uzgoja koristi se samo prirodno gnojivo koje ne smije sadržavati ni grama anorganskih tvari iz koncentrata koji se životinjama daju kao dodatak. Kava se pere i dalje obrađuje u čistoj izvorskoj vodi s planine na otoku.

 1. Fazenda Santa Ines
  Za kilogram ove kave potrebno je izdvojiti skromnih 110 dolara po kilogramu.

Brazil ima dugu i poznatu povijest proizvodnje kave iznimne kvalitete, a ova vrsta je jedna od najboljih i najkvalitetnijih koje može ponuditi. Bere se ručno, stabla su uzgojena u posebnim uvjetima, a poznata je po citrusnoj aromi i nježnoj teksturi. Ima prekrasan čokoladni okus i najčešće se poslužuje kremast.

Ovdje završava popis najskupljih vrsta kave, ali ne i najbolje kvalitete. Sada ćemo vam otkriti jednu posebnu vrstu:

Kolekcija Ze-Presso Café
Ako se pitate znači li sve ovo što ste pročitali da za kvalitetnu šalicu kave morate izdvojiti značajnu svotu novca, imamo dobre vijesti za vas.

Možete si priuštiti šalicu kave profinjenog okusa po znatno nižoj cijeni. Odaberite Zepresso.

Kolekcija Ze-Presso Café pravi je užitak za nepce i radost za osjetila.

Pažljivo odabrana Ze-Presso zrna kave, ručno ubrana s raznih plantaža diljem svijeta, zasebno se prže na optimalnoj temperaturi kako bi se očuvali prirodni mirisi i okusi, melju i odmah pakiraju u hermetički zatvorene kapsule. Hermetički zatvorene kapsule sprječavaju oksidaciju i jamče svježinu kave.

Svaka kapsula sadrži 7 grama kave, savršenu količinu za jednu šalicu autentične talijanske espresso kave, kad god ste raspoloženi za dobru kavu.

Među okusima različitih mješavina arabice i robuste kave najviše kvalitete su:

Aroma – božanstvena harmonija okusa
Mješavina u kojoj dominira aroma arabice kave s daškom gorkog okusa robuste. Aroma zavodi skladnom kombinacijom nota kave i čokolade, uz dodatak bogate kremaste pjene. Savršen spoj Indije, Indonezije i Brazila u vašoj šalici.

Ristretto – okus slatkog života
Ristretto je vrsta kave porijeklom iz Milana u kojoj ćete uživati ​​u svakom gutljaju. Odlikuje je gusta pjena boje lješnjaka, kao i najjača i najgušća tekstura te najfinija aroma koju kava može ponuditi. Arabica iz Brazila svojom bogatom aromom i slatko-kiselkastim okusom savršeno je usklađena s okusom čokolade koji karakterizira indonezijsku robustu. Kiselost će pridonijeti da okus čokolade ostane u ustima dugo nakon ispijanja kave.

Crema – beskrajno uživanje u okusu kave
Posebna mješavina odabrane arabice i robuste daje ovoj kavi osebujan okus, koji je upotpunjen baršunastom i kremastom pjenom. Robusta uzgojena u Vijetnamu, niske kiselosti i vrlo gorka, u kombinaciji s Arabicom iz Brazila daje ovoj espresso kavi snagu i izraženu aromu. Skladnu kombinaciju nadopunjuje okus voća koji će vas pratiti tijekom dana.

Za kraj, imamo jedno pitanje za vas – želite li popust na pristupačnu cijenu Ze-Presso Café kolekcije?

Ako je odgovor “da”, svakako se pridružite našem Clubu Live 100, ostvarite 10% popusta i krenite na uzbudljivo putovanje u svijet vrhunske kave.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.