Za sve vegeterijance, one koji poste ili jednostavno nalaze se na ovom specifičnom režimu ishrane evo ideje za krajnje jednostavni a tako efektan Božićni meni.
Par osnovnih namirnica, pripremljenih na način da ostanu što prirodnije, začinjene sa par začina i prava gozba je tu! Ponekad je manje više, a i ta jednostavna jela, kao što su blitva i krompir, nikada ne izlaze iz “mode” i dostojna su i najsvečanije trpeze.
Još kada napravite sve bez imalo vode, ulja ili soli to je sve još bolje.
Priprema na Zepter način Vam dozvoljava baš to, ali to ne znači da jelo na kraju nema ulja, soli i ostalog – već samo da je svo ulje ostalo hladno cijeđeno, djevičansko, bez zagrijavanja, a so se doda na kraju onoliko koliko treba. Kuvanje bez vode samo znači da je sve ono hranljivo iz namirnica ostalo u njima a nije otišlo u vodu koju kasnije bacamo.
POTREBNO (za 4-6 osobe)
Za losos
- 1 file lososa u komadu (oko 1 kg)
- 1 limeta
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica meda
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašičice sitno sjeckanog svježeg peršuna
- 1 kašičica sitno sjeckane svježe mirođije
- Biber
- 50-70 ml maslinovog ulja
Za dalmatinsko varivo
- 3-4 veze svježe blitve
- 1 kg crvenog krompira
- 1 glavica crnog luka
- sok pola limuna
- Biber
- Maslinovo ulje
Za sos od avokada
- 1 manja glavica luka
- 1 ljuta papričica
- 1 avokado
- Sok pola limuna
- Biber
- Maslinovo ulje
Za salatu
- 300 g mix zelenih salata
- Šaka suvih brusnica
- Malo koštunjavih plodova (lješnik, badem, indijski orah…)
- 1 jabuka
- So i biber
- 1 ravna kašičica senfa
- Sok pola limuna
- Maslinovo ulje
PRIPREMA
Losos
- Po potrebi, očistite ribu
- File lososa stavite u Zepter Masterpiece Z-V3025Z griller, od gore stavite po koji kolut limete i malo mirođije, poklopite i ne otklapajući pecite 20 minuta na 90°C
- Dok se losos priprema, napravite preliv. U činijici pomiješajte sitno sjeckan peršunov list, mirođiju, protišnjen bijeli luk, senf, med, sok limuna, biber i maslinovo ulje
- Sa gotovog lososa sklonite kolutove limete, premažite pripremljenim prelivom i ukrasite sa sviježim listovima limete i malo sviježe mirođije
- Servirajte u Zepter Black & White ovalu
Sos od avokada
- Sve sastojke za sos ubacite u MixSy posudicu (električnu sjeckalicu) i dobro izmiksajte
- Držite u VacSy posudi do serviranja
Dalmatinsko varivo
- Krompir oljuštite, isječete na kockice i stavite u činiju sa hladnom vodom
- Luk isjeckajte na rebarca a blitvu očistite od stabljiki i isjeckajte na krupnije “rezance”
- U Zepter sistemu za kuvanje na pari u Zepter Masterpiece Z-1620 posudi na dno stavite luk pa preko ocjeđen krompir
- Uključite indukcionu ploču na 90°C i kuvajte, ne otvarajući, oko 15 minuta
- Poslije tog vremena dodate Zepter Masterpiece Z-S20 posudu sa perforiranim dnom u koji stavite blitvu, poklopite opet i vatru pojačate na 120°C i kuvajte 5 minuta
- Isključite indukcionu ploču i ostavite sve da se kuva još 5 minuta
- U Zepter Black and White činiji za serviranje pomješajte pripremljen krompir i blitvu i začinite limunovim sokom, biberom i maslinovim uljem
Salata
- U činiju za salatu stavite mix zelenih salata, jabuku sjeckanu na kriške, suvu brusnicu i koštunjavo voće
- Prelijte prelivom od maslinovo ulje, senf, sok limuna i bibera