Obavještenje

Posni Božićni meni

Za sve vegeterijance, one koji poste ili jednostavno nalaze se na ovom specifičnom režimu ishrane evo ideje za krajnje jednostavni a tako efektan Božićni meni.

Par osnovnih namirnica, pripremljenih na način da ostanu što prirodnije, začinjene sa par začina i prava gozba je tu! Ponekad je manje više, a i ta jednostavna jela, kao što su blitva i krompir, nikada ne izlaze iz “mode” i dostojna su i najsvečanije trpeze. 

Još kada napravite sve bez imalo vode, ulja ili soli to je sve još bolje.

Posni-bozicni-meni-2.jpg

Priprema na Zepter način Vam dozvoljava baš to, ali to ne znači da jelo na kraju nema ulja, soli i ostalog – već samo da je svo ulje ostalo hladno cijeđeno, djevičansko, bez zagrijavanja, a so se doda na kraju onoliko koliko treba. Kuvanje bez vode samo znači da je sve ono hranljivo iz namirnica ostalo u njima a nije otišlo u vodu koju kasnije bacamo. 

POTREBNO (za 4-6 osobe)

Posni-bozicni-meni-8.jpg

Za losos

  • 1 file lososa u komadu (oko 1 kg)
  • 1 limeta
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašičice sitno sjeckanog svježeg peršuna
  • 1 kašičica sitno sjeckane svježe mirođije
  • Biber
  • 50-70 ml maslinovog ulja
Posni-bozicni-meni-3.jpg

Za dalmatinsko varivo

  • 3-4 veze svježe blitve
  • 1 kg crvenog krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • sok pola limuna
  • Biber
  • Maslinovo ulje
Posni-bozicni-meni-7.jpg

Za sos od avokada

  • 1 manja glavica luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 avokado
  • Sok pola limuna
  • Biber
  • Maslinovo ulje

Za salatu

  • 300 g mix zelenih salata
  • Šaka suvih brusnica
  • Malo koštunjavih plodova (lješnik, badem, indijski orah…)
  • 1 jabuka
  • So i biber
  • 1 ravna kašičica senfa
  • Sok pola limuna
  • Maslinovo ulje

PRIPREMA

Posni-bozicni-meni-10.jpg

Losos 

  • Po potrebi, očistite ribu
  • File lososa stavite u Zepter Masterpiece Z-V3025Z griller, od gore stavite po koji kolut limete i malo mirođije, poklopite i ne otklapajući pecite 20 minuta na 90°C 
  • Dok se losos priprema, napravite preliv. U činijici pomiješajte sitno sjeckan peršunov list, mirođiju, protišnjen bijeli luk, senf, med, sok limuna, biber i maslinovo ulje
  • Sa gotovog lososa sklonite kolutove limete, premažite pripremljenim prelivom i ukrasite sa sviježim listovima limete i malo sviježe mirođije
  •  Servirajte u Zepter Black & White ovalu

Sos od avokada 

  • Sve sastojke za sos ubacite u MixSy posudicu (električnu sjeckalicu) i dobro izmiksajte 
  • Držite u VacSy posudi do serviranja
Posni-bozicni-meni-4.jpg

Dalmatinsko varivo 

  • Krompir oljuštite, isječete na kockice i stavite u činiju sa hladnom vodom
  • Luk isjeckajte na rebarca a blitvu očistite od stabljiki i isjeckajte na krupnije “rezance”
  • U Zepter sistemu za kuvanje na pari u Zepter Masterpiece Z-1620 posudi na dno stavite luk pa preko ocjeđen krompir
  • Uključite indukcionu ploču na 90°C i kuvajte, ne otvarajući, oko 15 minuta
  • Poslije tog vremena dodate Zepter Masterpiece Z-S20 posudu sa perforiranim dnom u koji stavite blitvu, poklopite opet i vatru pojačate na 120°C i kuvajte 5 minuta 
  • Isključite indukcionu ploču i ostavite sve da se kuva još 5 minuta
  • Zepter Black and White činiji za serviranje pomješajte pripremljen krompir i blitvu i začinite limunovim sokom, biberom i maslinovim uljem
Posni-bozicni-meni-9.jpg

Salata

  • U činiju za salatu stavite mix zelenih salata, jabuku sjeckanu na kriške, suvu brusnicu i koštunjavo voće 
  • Prelijte prelivom od maslinovo ulje, senf, sok limuna i bibera
Posni-bozicni-meni-6.jpg
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.