Ako ste ljubitelj karija i egzotične hrane iz jugoistočne Azije, dopašće Vam se recept za našu piletinu sa mangom i kikirikijem . Dosta povrća, uz kombinaciju egzotičnog voća, manga i ananasa, daće balans i svježinu piletini, a umjesto začina koristićemo Mango chatney. Poigraćemo se i teksturom jela i dodati i kikiriki, a poslužićemo sve uz pirinač.
Piletina važi za posno meso, te je dobra za sve Vas koji brinete o višku kilograma. Takođe, sadrži relativno malo zasićenih masnih kiselina koje dovode do povećane vrijednosti lošeg holesterola u krvi. Pileće meso je bogato i vitaminom A, kao i vitaminima B kompleksa. Uz dodatak povrća i voća dobijamo kompletan obrok koji zadovoljava sve dnevne potrebe organizma za energijom, vitaminima i mineralima. Kao i uvijek kada govorimo o mesu, idealno je da znate porijeklo mesa, odnosno sa kakve farme dolaze pilići i u kakvim uslovima žive, da li se slobodno kreću i čime se hrane. Idealno je nabaviti organske ili domaće piliće od provjerenog izvora.

Kada pronađemo zdravo meso, bitno je i da ga pripremimo na zdrav način, a svo naše Masterpiece posuđe to omogućava. Naš višenamjenski WOK je idealan za pripremu egzotične hrane, a bitno je napomenuti da namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode i bez otpuštanja kancerogenih materija.
POTREBNI SASTOJC I (za 4 osobe):
- 500 g piletine
- ½ zelene paprike
- ½ crvene paprika
- 1/3 ananasa
- 1/3 tikvice
- ½ šolje kikirikija
- 2 šolje pirinča
- 4 šolje prečišćene vode iz Aqueene
- peršun
- sok jedne limete
Potrebni sastojci za Mango Chutney:
- 1 mango
- 8-9 čeri paradajza
- 2 kašike meda
- 2 kašike soja sosa
- Čili po želji
PRIPREMA :
- MixSy-jem blendirati sastojke za mango chatney .
- U posudu Z-2030 staviti ljepljivi pirinač i preliti prećišćenom vodom iz Aqueene
- Zatim kuvati na 160°C 5 minuta na indukcionoj ploči, pa još 5 minuta na 90°C.
- Skloniti posudu sa indukcione ploče i ostaviti pirinač da odstoji u posudi 15 minuta
- U hladan Wok bez vode i ulja ubaciti piletinu sjeckanu na kockice, pa zatim chatney preliv
- Kuvati 2 minuta na 120°C
- Smanjiti na nisku temperaturu od 90°C i dodati sjeckano povrće i voće – papriku, ananas, tikvicu, kikiriki i mladi luk
- Kuvati na 90°C još 15 minuta
- Dodati peršun i sok limete
- Servirati u Royal Gold porcelanu u dvije činijce – u jednoj kari, u drugoj pirinač.
SAVJET : Najbolji način da odredite odnos vode i pirinča je da ravnomjerno stavite pirinač u posudu, poravnate ga rukom i sipate vodu do razine prekrivenih prstiju.
Šef Petra Gerić