Današnji recept potiče iz Azije. Pripremili smo ovo tradicionalno jelo uz pomoć Zepter WOK-a, koji je inače idealana posuda za pripremu jela različitih međunarodnih kuhinja. Može se korisiti u pripremanju svega – od povrća do mesa i ribe, čorbi, meksičke hrane, italijanske hrane, a najpopularniji je u pripremanju jela iz azijske kuhinje. U njemu možete da spremate jela na pari, kuvati ih, peći ili pržiti.
Većina brze hrane iz azijske kuhinje je presoljena i spremljena u previše ulja. Ljudi često spremaju hranu na previsokim temperaturama koristeći masnoće koje pretjeranim zagrevanjem postaju opasne. Svaki sastojak koji se priprema na temperaturi koja iznosi više od 100 stepeni mijenja svoj nutritivni sastav i stvara otrovne supstance koje su štetne za naš organizam. Kada pripremamo jela u našem WOK-u ne koristimo nikakve masti izuzev onih koje se prirodno nalaze u sastojcima koje korisitimo. Ključ je u pripremanju hrane na nižim temperaturama, u kombinaciji sa Zepterovom tehnologijom i upotrebom superiornog 316-L metala. Dodajte puno ljubavi, malo mašte, dobre sastojke i dobićete ukusno jelo svaki put.
Danas koristim soba nudle. Na japanskom soba znači heljda. U suštini, ove nudle se prave ili od 100% heljdinog brašna ili od kombinacije heljdinog i pšeničnog brašna. Heljdino brašno je odličan izvor hranljivih sastojaka poput proteina, vlakana, gvožđa, ugljenih hidrata, tiamina i mangana. Pošto nije ni pšeničnog niti žitnog porekla, heljda ne sadrži gluten i mogu je jesti i oni koji pate od celiakije ili osjetljivosti na gluten. Soba nudle su takođe odlična, niskokalorična, zamjena za paste od bijelog brašna jer 100 g skuvanih nudli sadrži samo 98 kalorija.
Tradicionalni wok ima okruglo dno koje ne odgovara današnjim šporetima zbog čega je Zepter WOK napravljen sa ravnim dnom. Takođe, Zepter WOK je jedinstven po tome što donja polovina posude može dostići maksimalnu temperaturu od 300 stepeni, dok gornja polovina dostiže do 100 stepeni. Poseban gril dodatak, koji inače dijeli gornju i donju polovinu, omogućava odvojenu pripremu hrane u isto vrijeme na različitim temperaturama. Zepter WOK tehnika kuvanja pretvara male količine skromnih sastojaka u ukusan, zdrav obrok sa minimalno masnoća i utrošenog vremena i sredstava. Hajde da kombinujemo stare tradicije i novu tehnologiju!
SASTOJCI:
(Z-W3045)
Za pesto:
- 1 dcl djevinčanskog maslinovog ulja
- 100 g sviježeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, celer)
- 100 g kikirikija
- 500 g piletine
- 2 supene kašike meda
- ¼ ananasa
- 2 cijela paradajza
- 1 isjeckanu papriku
- Čili, po želji
- 1 časa (2 dcl) soka od narandže
- Soja sos
- 100 g celera
- 500 g soba nudli
- 500 ml Aqueena vode
PRIPREMA
- U hladan WOK ubacite piletinu, bez dodavanja ulja i poklopite.
- Uključite indukcionu ploču i pecite 5 minuta na prosječnoj temperaturi od 120 stepeni
- Dodajte ostale sastojke
- Nakon 2 minuta smanjite temperaturu na 90 stepeni i pecite 10 minuta
- Otvorite WOK i dodajte: pesto od sviježeg začinskog bilja, koji ste napravili uz pomoč MixSy-a, čili, maslinovo ulje i soba nudle skuvane u pročišćenoj vodi
- Servirajte u Imperijal Gold Kobalt liniji posuđa