Kombinacija slatkog batata i ljutog jogurta je za istinske ljubitelje ljutog jer iako je u jogurtu papričica ovde pali i žari, a u kombinaciji sa slatkim batatom i mentom zaista imate slojevitost i eksploziju ukusa… Ako ne volite ljuto izostavite ljutu papričicu tj. zamjenite je tahini pastom (pastom od susama) i dobićete jednako fin prilog…
Batat je inače jako zdrava namirnica, sadrži vitamin B6, koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, i vitamin C, koji jača imunitet i sjajan je antioksidans. Vitamini A i E takođe su prisutni kao i minerali kao što su kalijum i magnezijum. Zbog svega toga svakako bi trebao češće da se nađe na vašoj trpezi!
Kao i uvijek spremite ovo jelo u Zepter Masterpiece posuđu. Namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu 316-L, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTREBNO
- 1 kg batata
- malo maslinovog ulja
- 400 ml Grčkog jogurta
- 1 ljuta papričica
- kora pola limuna
- sok pola limuna
- himalajska so
- 2 kašike tostiranog susama
- šaka sviježe nane
PRIPREMA
- Batat isjeći na veće kriške (ne ljušteći ga) i ispeći u rerni na 200°C 40 minuta. Na pola pečenja samo ga okrenuti
- U gusti jogurt dodati sitno sjeckanu ljutu papričicu, koru i sok limuna, so i malo maslinovog ulja i dobro promiješati
- Na Royal Gold Bordeaux porcelanu servirati sos od jogurta, zatim pečeni batata. Posuti sa malo tostiranog susama, sjeckane ljute papričice i listića nane.
- Na kraju dodati malo maslinovog ulja