Obavještenje

Pastrmka sa povrćem

Vjerovatno ste učestvovali u razgovorima o zdravoj ishrani gdje ste čuli preporuku da jedete ribu najmanje tri puta nedeljno. Ovaj savjet nije lako primjeniti, pogotovo ako živite daleko od obale i tržiste vam je slabo snadbjeveno. Danas ćemo vam riješiti taj problem ukusnim i pristupačnim receptom – pastrmka sa povrćem. Pastrmka je slatkovodna riba koja pripada familiji Salmonidae. Većina pastrmki se nalazi u jezerima i rijekama, a često se uzgajaju i u ribnjacima. Iz ovih razloga nije je teško naći i u kontinentalnim područjima.

Pastrmka je bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, nivo triglicerida i upale kod odraslih osoba. Porcija od 100 grama sadrži sedam vitamina B kompleksa, koji olakšavaju varenje i pomažu našim tijelima da izvuku hranljive sastojke iz hrane. Pastrmka je takođe bogata proteinima i jedna porcija vam obezbjeđuje 40% dnevnog preporučenog unosa.

Zdravi sastojci, doduše, ne rezultiraju uvijek zdravim obrokom i način pripreme je jednako bitan za zdrav život. Medicinska istraživanja su pokazala da su loša ishrana, nepravilnost u pripremi hrane i posuđe lošeg kvaliteta glavni uzroci najozbiljnijih hroničnih bolesti u današnjem svijetu. Svo Zepterovo posuđe garantuje pripremu hrane bez opasnih masti i sa manje kalorija. Hrana zadržava više vitamina, minerala i proteina pošto su hranljivi, biološki i organoleptički sastojci očuvani.

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom obroku!

SASTOJCI (2 OSOBE):

  • 1 pastrmka (odprilike 600 g)
  • 100 g tikvica
  • 20 g pečuraka
  • 2 limuna
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 mrkve
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • Biber, po želji

PRIPREMA:

  • Isjeckajte sve sastojke
  • Stavite pastrmku na Zepter dasku za sječenje i filetirajte ribu uz pomoć Zepter noža za tranžiranje
  • Isjecite filete na manje komade
  • Stavite jedan sloj povrća u hladnu Quadra posudu (Z-Q1927) bez dodavanja ulja ili vode
  • Položite filete pastrmke na povrće, tako da strana sa kožicom bude dole. Zatim, dodajte još jedan sloj povrća i preklopite preostalim filetima, tako da strana sa kožicom ovog puta ostane okrenutna nagore
  • Prekrijte sa par kriški limuna i poklopite Quadra posudu
  • Na indukcionoj ploči, kuvajte prvo na temperaturi od 160°C 3 minuta, zatim smanjite temperaturu na 90°C i kuvajte još dodatnih 10 minuta
  • Prelijte jelo maslinovim uljem i začinite biberom
  • Servirajte u Rio porcelanu

Šef Petra Gerić

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.