Vjerovatno ste učestvovali u razgovorima o zdravoj ishrani gdje ste čuli preporuku da jedete ribu najmanje tri puta nedeljno. Ovaj savjet nije lako primjeniti, pogotovo ako živite daleko od obale i tržiste vam je slabo snadbjeveno. Danas ćemo vam riješiti taj problem ukusnim i pristupačnim receptom – pastrmka sa povrćem. Pastrmka je slatkovodna riba koja pripada familiji Salmonidae. Većina pastrmki se nalazi u jezerima i rijekama, a često se uzgajaju i u ribnjacima. Iz ovih razloga nije je teško naći i u kontinentalnim područjima.
Pastrmka je bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, nivo triglicerida i upale kod odraslih osoba. Porcija od 100 grama sadrži sedam vitamina B kompleksa, koji olakšavaju varenje i pomažu našim tijelima da izvuku hranljive sastojke iz hrane. Pastrmka je takođe bogata proteinima i jedna porcija vam obezbjeđuje 40% dnevnog preporučenog unosa.
Zdravi sastojci, doduše, ne rezultiraju uvijek zdravim obrokom i način pripreme je jednako bitan za zdrav život. Medicinska istraživanja su pokazala da su loša ishrana, nepravilnost u pripremi hrane i posuđe lošeg kvaliteta glavni uzroci najozbiljnijih hroničnih bolesti u današnjem svijetu. Svo Zepterovo posuđe garantuje pripremu hrane bez opasnih masti i sa manje kalorija. Hrana zadržava više vitamina, minerala i proteina pošto su hranljivi, biološki i organoleptički sastojci očuvani.
Uživajte u ovom ukusnom i zdravom obroku!
SASTOJCI (2 OSOBE):
- 1 pastrmka (odprilike 600 g)
- 100 g tikvica
- 20 g pečuraka
- 2 limuna
- 1 glavica crnog luka
- 2 mrkve
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- Biber, po želji
PRIPREMA:
- Isjeckajte sve sastojke
- Stavite pastrmku na Zepter dasku za sječenje i filetirajte ribu uz pomoć Zepter noža za tranžiranje
- Isjecite filete na manje komade
- Stavite jedan sloj povrća u hladnu Quadra posudu (Z-Q1927) bez dodavanja ulja ili vode
- Položite filete pastrmke na povrće, tako da strana sa kožicom bude dole. Zatim, dodajte još jedan sloj povrća i preklopite preostalim filetima, tako da strana sa kožicom ovog puta ostane okrenutna nagore
- Prekrijte sa par kriški limuna i poklopite Quadra posudu
- Na indukcionoj ploči, kuvajte prvo na temperaturi od 160°C 3 minuta, zatim smanjite temperaturu na 90°C i kuvajte još dodatnih 10 minuta
- Prelijte jelo maslinovim uljem i začinite biberom
- Servirajte u Rio porcelanu
Šef Petra Gerić