Bolonjeze sos je kod nas, zajedno sa Carbonarom, vjerovatno najpoznatiji i najrasprostranjeniji italijanski sos koji se služi sa pastom. Veoma se jednostavno i brzo sprema, a mi smo odlučili da se držimo starog, tardicionalnog italijanskog recepta!
Počinjemo spremanje ovog popularnog jela sa ozbiljnim predznanjem o italijanskoj kuhinji i malim časom gastro istorije. Ovo jelo prisutno je u italijanskoj kuhinji još od 18. veka sa receptom koji se neznatno mijenjao tokom vremena. Vjerovatno niste znali da se bolonjeze sos tradicionalno služi sa taljatelama, a ne špagetama? Italijasnki kuvari insistiraju na tome zato što se, za razliku od špageta, ova tjestenina bolje sjedini sa mesom. Takođe, u Italiji ovaj sos zovu ragu, pa ćete morati da poručite tagliatelle al ragù da biste dobili bolonjeze. Po tradicionalnom receptu za ragu se koriste dvije vrste mesa: Uz mljevenu govedinu, obavezno je i neko sušeno i dimljeno meso, kao što je pančeta. Dodaje se i dosta povrća koje je veoma sitno sjeckano, tako da se nakon kuvanja ni ne primjeti.
Ispratite naš recept i pripremite bolonjeze tj. ragu po tradicionalnom italijanskom receptu i to na zdrav način! Zahvaljujući našem superiornom Masterpiece posudju, sačuvaćemo i maksimum hranjivih sastojaka iz namirnica, kao i intenzivan ukus, jer će se namirnice kuvati u sopstvenim sokovima. Puniji ukus dobićemo dodavanjem slanine ili dimljenog mesa, a začinićemo pesto sosom koji smo sami pripremili uz pomoć MixSy aparata. Nije nam potrebna ni voda ni ulje za pripremu ovog sosa u našem posuđu, jer svaka Zepter posuda poseduje non-stick dno i izrađena je od superiornog metala L316 koji ne otpušta toksične i kancerogene materije na toploti.
POTREBNI SASTOJCI:
- 500 g mljeveno mesa
- 2 crna luka
- 5 čena bijelog luk
- 200 g celera
- 2 šargarepe
- 100 g slanine
- 500 g sjeckanoj paradajza
- 3 dcl crnog vina
- Pesto
- Sviježa pasta (tagliatelle)
- Bosiljak
PRIPREMA:
- U hladnu posudu Z-2440 ubaciti mljeveno meso bez vode i ulja
- Sitno isjeckati crni luk, bijeli luk, celer, mrkvu i slaninu i dodati u posudu zajedno sa mljevenim mesom
- Iz VacSy posude dodati nasjeckani paradajz, pa preliti vinom
- Podesiti 90°C na indukcionoj ploči, poklopiti i kuvati 20 minuta
- Dodati pesto, kuvanu pastu (tagliatelle) i sviježe listove bosiljka
- Ostaviti da odstoji 5min
- Servirati u Eden porcelanu