Obavještenje

Pasta Bolonjeze

Bolonjeze sos je kod nas, zajedno sa Carbonarom, vjerovatno najpoznatiji i najrasprostranjeniji italijanski sos koji se služi sa pastom. Veoma se jednostavno i brzo sprema, a mi smo odlučili da se držimo starog, tardicionalnog italijanskog recepta!

Počinjemo spremanje ovog popularnog jela sa ozbiljnim predznanjem o italijanskoj kuhinji i malim časom gastro istorije. Ovo jelo prisutno je u italijanskoj kuhinji još od 18. veka sa receptom koji se neznatno mijenjao tokom vremena. Vjerovatno niste znali da se bolonjeze sos tradicionalno služi sa taljatelama, a ne špagetama? Italijasnki kuvari insistiraju na tome zato što se, za razliku od špageta, ova tjestenina bolje sjedini sa mesom. Takođe, u Italiji ovaj sos zovu ragu, pa ćete morati da poručite tagliatelle al ragù da biste dobili bolonjeze. Po tradicionalnom receptu za ragu se koriste dvije vrste mesa: Uz mljevenu govedinu, obavezno je i neko sušeno i dimljeno meso, kao što je pančeta. Dodaje se i dosta povrća koje je veoma sitno sjeckano, tako da se nakon kuvanja ni ne primjeti. 

Pasta-Bolonjeze-2.png

Ispratite naš recept i pripremite bolonjeze tj. ragu po tradicionalnom italijanskom receptu i to na zdrav način! Zahvaljujući našem superiornom Masterpiece posudju, sačuvaćemo i maksimum hranjivih sastojaka iz namirnica, kao i intenzivan ukus, jer će se namirnice kuvati u sopstvenim sokovima. Puniji ukus dobićemo dodavanjem slanine ili dimljenog mesa, a začinićemo pesto sosom koji smo sami pripremili uz pomoć MixSy aparata. Nije nam potrebna ni voda ni ulje za pripremu ovog sosa u našem posuđu, jer svaka Zepter posuda poseduje non-stick dno i izrađena je od superiornog metala L316 koji ne otpušta toksične i kancerogene materije na toploti. 

POTREBNI SASTOJCI:

  •  500 g mljeveno mesa
  • 2 crna luka
  • 5 čena bijelog luk
  • 200 g celera
  • 2 šargarepe
  • 100 g slanine
  • 500 g sjeckanoj paradajza
  • 3 dcl crnog vina
  • Pesto
  • Sviježa pasta (tagliatelle)
  • Bosiljak

PRIPREMA:

  • U hladnu posudu Z-2440 ubaciti mljeveno meso bez vode i ulja
  • Sitno isjeckati crni luk, bijeli luk, celer, mrkvu i slaninu i dodati u posudu zajedno sa mljevenim mesom
  • Iz VacSy posude dodati nasjeckani paradajz, pa preliti vinom
  • Podesiti 90°C na indukcionoj ploči, poklopiti i kuvati 20 minuta
  • Dodati pesto, kuvanu pastu (tagliatelle) i sviježe listove bosiljka
  • Ostaviti da odstoji 5min 
  • Servirati u Eden porcelanu
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.