Kada razmišljate koju morsku ribu da koristite u svojoj kuhinji, obično Vam padaju napamet orada ili brancin kao najukusniji, losos kao najzdraviji i najhranjiviji. Sjetićete se još i skuše, tune, škarpine ili bakalara u zavisnosti od ličnog ukusa, ali zašto ne probati neku drugu vrstu? Mi smo se odlučili za palamidu koja nastanjuje Jadransko more. Uz nju, gotovo tradicionalno, poslužićemo blitvu i krompir, a sve pripremljeno na najzdraviji mogući način. Ako izuzmemo sjeckanje namirnica, za ovaj recept biće Vam potrebno oko pola sata ili manje ako budete kuvali krompir i blitvu paralelno sa ribom.
Palamida spada u plave ribe i pripada porodici skuša na koju najviše i podseća. Plava riba je bogata korisnim masnim kiselinama omega-3. A pritom je i sjajan izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A, kao i kalcijuma, gvožđa, cinka i kalijuma. Kada govorimo o masnim kiselinama u slučaju ribe, veoma su važne za zdravlje, jer utiču na imunitet i fizičku spremnost, a i spriječavaju bolesti kao što su ateroskleroza, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog crijeva. Zbog toga plava riba treba da bude dio Vaše ishrane, idealno tri puta nedeljno.
Da bi Vaš obrok bio potpuno zdravo pripremljen preporučujemo naše Masterpiece posuđe. Zahvaljujući njemu ribu i povrće ćemo spremiti bez dodavanja masti i vode i bez otpuštanja opasnih kancerogenih materija prilikom termičke obrade, na niskim temperaturama. Hranjiva vrednost i ukus namirnica ostaće očuvani, jer se hrana sprema u sopstvenim sokovima.
POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe):
- 2 palamide
- 1 kg krompira
- 2 veze ili 6 šaka sjeckane blitve
- 20 cherry paradajza
- 10 rotkvica
- biber
- maslinovo ulje
PRIPREMA:
- U posudu Z-2015 ubaciti krompir i kuvati ga na niskoj temperaturi od 90°C 20 minuta na indukcijskoj ploči
- Ugasiti indukcijsku ploču, pa dodati blitvu i maslinovo ulje
- Posudu skloniti sa indukcione ploče i ostaviti da se blitva skuva sa strane
- U Zepter tiganj Z-FP2420-SC ubaciti ribu sječenu na filete, čeri paradajz i rotkvice
- Kuvati sve dva minuta na 160°C, a zatim još 15 minuta na niskoj temperaturi od 90°C
- Ugasiti indukcijsku ploču
- Dodati biber i maslinovo ulje
- Servirati u Rio porcelanu
Uz plavu ribu odlično se slaže čaša bijelog vina, ali samo jedna! Uživajte uz ukus Jadrana!
Za Zepter Šef Petra Gerić