Prva asocijacija na lazanje vam je debela, lijenja, neraspoložena mačka pod imenom Garfild? Da, i mi ga volimo. Niko ne može da odoli vrućim lazanjama, tek izvadjenim iz rerne. Danas, međutim, nećemo govoriti o tradicionalnim lazanjama, već ćemo vam pokazati kako se spremaju nove, interesantne i ukusne otvorene lazanje.
Otvorene lazanje možete spremati u našim posudama bez dodavanja ulja, masti ili vode. Često nepotrebno kuvamo povrće u vodi i pržimo hranu na visokim temperaturama u opasnim, pregrijanim masnoćama. Konzumiramo hranu kojoj su oduzete hranljive vrednosti i kao rezultat toga jedemo više nego što bi trebalo. Pored toga, pregrijane masti proizvode akrolein, visoko kancerogenu supstancu koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Probajte ovaj recept i uživajte u zdravom, zanimljivom obroku!
SASTOJCI:
- 3 paprike babure (crvena, žuta, zelena)
- 1 zelena tikvica
- 5 paradajza
- 1 stabljika celera
- 500 g sviježih kora za lazanje
- Veza sviježeg peršuna i vlašca
- 200 g rikote
- Mljeveni biber
- Maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Možete sami napraviti kore za lazanju ili možete kupiti sviježe. Isjecite kore u manje komade, odprilike 5×5 cm
- Isjeckajte povrće i stavite u hladnu Z-2440 posudu
- Na povrće položite kore za lazanju
- Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi (160°C na indukcijonoj ploči) 2 minuta, zatim smanjite temperaturu na 90 °C i kuvajte još dodatnih 16 minuta
- U međuvremenu spremite pesto od rikote, sviježeg začinskog bilja i maslinovog ulja uz pomoč MixSy-a
- Skinite poklopac, prelijte jelo pestom i dodajte isjeckanog svežeg začinskog bilja
- Blago promješajte i servirajte
Savjet kuvara: Da bi jelo bilo još interesantnije dodajte malo isjeckanog oraha!
Šef Petra Gerić