Obavještenje

Otkrijte 6 načina za pripremu zdrave hrane

Iako je izbor zdravih namirnica danas izuzetno velik, čini se da smo više nego ikad zbunjeni oko toga šta je zapravo zdrava hrana. Svaki način ishrane ima svoju filozofiju i koliko god nam se neki pravci u teoriji sviđali, u praksi se mogu pokazati da nisu baš idealni, a ponekad čak ni posebno zdrav izbor za nas.

Čak ni nutricionisti nemaju jedinstveno mišljenje o tome koji je način ishrane najzdraviji. Zato je mnogo mudrije upoznati svoje tijelo, način na koji apsorbiramo i prerađujemo hranu, kako naše tijelo reagira na nju i kako se osjećamo nakon konzumiranja, prije nego počnemo istraživati ​​različite načine prehrane. Znanje koje na taj način stičemo nikako ne treba zanemariti.

Ako ste, na primjer, primijetili da se osjećate naduto kada pijete mlijeko, a nemate klinički dijagnostikovanu intoleranciju, preostaje vam da sami odlučite hoćete li patiti od nadutosti ili ćete izbjegavati mlijeko.

Sljedeća stvar koju treba uzeti u obzir kada govorimo o uvođenju novog načina ishrane je – koliko vremena želite da provedete u kuhinji? Određeni načini ishrane zahtevaju dosta vremena i pripreme i to nije mala promena u vašem svakodnevnom životu. Budžet takođe treba uzeti u obzir – koliko novca želite da uložite u zdravu ishranu?

Izuzetno važna stvar u svakom načinu ishrane je način pripreme hrane jer je to faktor koji može drastično promijeniti nutritivnu vrijednost i kvalitet obroka. Čak i najzdravija hrana može postati opasna ako se ne obrađuje pravilno. Pa hajde da razjasnimo koji su najbolji načini za pripremu zdrave hrane.

U ovom tekstu ćete naučiti:

Zašto biste trebali izbjegavati prženje hrane
Roštilj
Stewing
Pečenje
Kuvanje na pari
Kuvanje
Blanširanje
Važnost pravilnog odabira jela
Sigurnost i očuvanje hrane
Birajte mudro, razmišljajte dugoročno

Zašto biste trebali izbjegavati prženje hrane

Glavni problem kod prženja su visoke temperature i njihov uticaj na ulje u kojem pržite hranu. Čak i maslinovo ulje kada se zagrije preko tačke dimljenja postaje kancerogeno. U prženom ulju, kao i u hrani pod uticajem visoke temperature, dolazi do peroksidacije lipida – tj. veze u lancima masnih kiselina se mijenjaju. Rezultat ovih promjena su slobodni radikali – molekuli koji štetno djeluju na naše tijelo i ometaju prirodne procese koji se u njemu odvijaju.

Dugotrajna i stalna izloženost slobodnim radikalima koji nastaju na ovaj način može dovesti do oštećenja genetskog materijala i pojave opasnih genetskih mutacija, čiji krajnji rezultat mogu biti razne vrste kancerogenih bolesti.

Iako nisu svi podjednako osjetljivi na štetnost prženja, ovako pripremljene namirnice su najteže probavljive, pune viška kalorija i znatno smanjene nutritivne vrijednosti.

Prženu hranu treba izbjegavati što je moguće više, ako već pržite, birajte masnoće koje su najotpornije na visoke temperature, kao što su mast, puter, a u obrok u kojem jedete prženu hranu obavezno uključite dosta sirovog povrća. No, možda je najbolji savjet da ako zaista volite prženu hranu, razmislite o roštiljanju i dinstanju kao najbližim alternativama ili odaberete vrhunsko posuđe koje garantira maksimalno očuvanje hranjivih tvari i minimalno štetno djelovanje, kakvo se može naći u Zepter asortimanu. tiganja.

Grilovanje

Grilovanje je značajno zdraviji način pripreme koji se po pravilu izvodi bez ulja. Namjernice u ovom slučaju, ukoliko se grilovanje izvodi pravilno uz upotrebu posebnog za to namjenjenog posudja ili električnog grila čuvaju svoj nutritivni sastav i odličnog su ukusa. Od izuzetne je važnosti da prilikom grliovanja koristite specijalno posuđe izrađeno baš u te svrhe jer kod ovog načina kvalitet rezultata zavisi najviše od posuđa.

Zepter griller sa poklopcem recimo  izrađen od metala 316L sa akutermnim dnom i dugačkom drškom otpornom na toplotu omogućava vam da grilujete razne vrste namjernica bez kapi ulja i bez rizika da će zagoreti, biti previše suve ili izgubiti ukus a pritom se maksimalno čuaju svi hranjivi sastojci. 

Dinstanje

Po pravilu, dinstanje se vrši na umerenoj temperaturi kako hrana ne bi zagorela. Sve namirnice koje najčešće pržimo mogu se i dinstati – meso, riba i povrće. Ovaj proces također zahtijeva korištenje ulja, ali u znatno manjoj količini. Često se dobija veoma lep ukus, a gubitak hranljivih materija nije tako veliki kao kod prženja. Uz pametan izbor posuđa, moguće je savršeno dinstati hranu bez kapi dodatnog ulja.

Posuda sa poklopcem iz Zepter asortimana, na primer, sa akutermnim, kompaktnim dnom omogućava da hranljiva tečnost ostane unutar posude i da se hrana kuva u sopstvenom soku. Osim toga, savršeno čuva okus hrane i maksimalno štiti njen nutritivni sastav. Ovako pripremljena hrana je lako svarljiva, ima divnu, mekanu teksturu i neodoljiv ukus.

Pečenje
Pečenje je takođe mnogo bolja alternativa od prženja, ali za osetljivije ljude čak i pečena hrana može izazvati iritaciju probavnog sistema. Pečenje po pravilu počinje na višoj temperaturi, koja se smanjuje čim hrana malo porumeni. Ulje često nije potrebno ili se koristi u znatno manjoj količini nego kod prženja.

Pribor koji koristite može napraviti dramatičnu razliku u rezultatima i ovdje. Tepsije lošeg kvaliteta mogu uzrokovati da se hrana zalijepi za dno čak i kada ih prethodno nauljite, pa čak i da utiče na ukus hrane.

Kuvanje na pari
Ovo je jedan od najzdravijih načina pripreme hrane jer je gubitak nutrijenata najmanji. Para prodire u hranu, čuva i čak poboljšava njen ukus, a aroma hrane postaje intenzivnija. Na pari možete kuhati i razne vrste povrća, pa čak i meso i ribu. Ovo je idealan način kuvanja, posebno kada ste na dijeti, ali iu svakom drugom slučaju.

Kuvanje

Kuvanje je tradicionalan i uobičajen način pripreme hrane koji je prilično siguran jer se odvija na umjerenoj temperaturi. Iako ne nosi posebne rizike, ipak postoje pravila koja vam omogućavaju da maksimalno povećate nutritivnu vrijednost hrane, koja se često značajno smanjuje, posebno tijekom dugotrajnog kuhanja.

Povrće, na primjer, treba kuhati cijelo, ne oljušteno, u kipućoj vodi na temperaturi od 100 °C, osim škrobnog povrća (na 85-99 °C). Prilikom kuhanja mesa meso treba potpuno potopiti u vodu, a posudu pokriti. Meso postaje mnogo sočnije i boljeg je ukusa ako se stavi u kipuću vodu.

Blanširanje
Blanširanje je postupak u kojem se svježe voće i povrće izlaže kipućoj vodi ili pari 1 do 3 minute, a zatim se izvadi i nakratko potopi u hladnu vodu. Na taj način je očuvan izgled i boja namirnice, a dobro očuvane hranljive materije.

Za blanširanje potrebna vam je adekvatna posuda, so, hvataljke, posuda sa rupama (za oceđivanje), posuda puna ledene vode i odabranog povrća ili voća. Nije svako povrće pogodno za blanširanje, karfiol, brokula, kelj, kupus, šparoge i slično su najčešći izbor.

Važnost pravilnog odabira jela
Pribor je neophodan u svakom načinu pripreme hrane i značajno utiče ne samo na kvalitet hrane, već i na njen ukus. Danas već pouzdano znamo da su određeni materijali koji se koriste u proizvodnji posuđa, kao što je teflon, na primjer, kancerogeni, a ono što mnogi ne znaju je da u kvalitetnom posuđu čak ni prženje hrane ne mora biti štetno.

Zepter posuđe je izrađeno od vrhunskog Zepter metala 316L i omogućava vam pripremu naminki na sve navedene načine ali bez upotrebe dodatnog ulja i bez ikakvih štetnih efekata. Jedinstveni proces pripreme naminice podrazumeva da se hrana kuva, prži ili dinsta u sopstvenom soku, sa savršeno očuvanim nutritivnim sastavom, bez opasnosti od pregrijavanja, zagorevanja i oksidacije. Hrana pripremljena u Zepter posuđu nije samo zdravija, već je i ukusnija, sočnija i veoma intenzivne arome.

Sigurnost i očuvanje hrane
I na kraju, podjednako je važno i način na koji čuvate pripremljenu hranu. Svako duže stajanje na sobnoj temperaturi omogućava razvoj nepoželjnih bakterija. Ljeto je u tom smislu posebno opasno zbog visokih temperatura. Zato hranu treba jesti ili odmah nakon pripreme ili brzo ohladiti i staviti u frižider u odgovarajuću posudu. Izbjegavajte sipati vruću hranu u plastične posude, posebno ako niste sigurni da je plastika prava vrsta.

Da biste bili sigurni i bezbrižni, obratite pažnju i na izbor posuđa za čuvanje hrane. Trebalo bi da ima mogućnost vakuumskog zatvaranja, da bude od provjereno kvalitetnog materijala, te da bude odgovarajuće veličine i oblika. VacSy Failz set, na primjer, omogućava vam da očuvate svježinu voća i povrća do 21 dan, sira do 60 dana, a ostale namirnice traju i do pet puta duže. Ako ne volite da kuvate svaki dan, već više volite da pripremate više hrane unapred, ulaganje u kvalitetan set za odlaganje hrane može vam učiniti život mnogo lakšim i boljim.

Birajte mudro, razmišljajte dugoročno

Osim što omogućava savršeno zdravu pripremu hrane, velika prednost Zepter posuđa je da traje cijeli život. Praktično ga je nemoguće oštetiti, ne možete ogrebati Zepter tiganj ili oguliti dno Zepter šerpe jer hrana u ovoj posudi ne gori i ne lijepi se. Jednokratnim ulaganjem u vrhunska jela dugoročno osiguravate znatno kvalitetniju ishranu, tako da ovo nije odluka s kojom biste trebali biti štedljivi, jer jedino na čemu zapravo štedite je vaše zdravlje.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.