Obavještenje

Mogu li prečišćivači vazduha sprečiti prehladu ili grip?

Epidemija covida 19 kojoj smo izloženi već duže vrijeme natjerala nas je da sve više razmišljamo o kvaliteti zraka koji udišemo. Dok su naučnici širom sveta radili na pronalaženju vakcina, lekova i terapija, mi smo se borili da pronađemo načine da zaštitimo sebe i svoje najmilije. Ali kako da se zaštitimo od nečega što je u zraku, nevidljivo i naizgled potpuno van naše kontrole?

Čovjek dnevno napravi oko 20.000 udisaja i izdisaja. Većina tog procesa se odvija u zatvorenom prostoru. Zamislite količinu bakterija i virusa u zraku koji udišemo svaki dan.

Iako sterilni uslovi nisu idealno okruženje, stalno izlaganje visokim koncentracijama bakterija i virusa nije dobro ni za naš imunološki sistem. Ako se tome dodaju i drugi zagađivači iz vazduha, to je osnova za razvoj brojnih bolesti disajnih organa. Iako su dišni organi prvi na udaru, zapravo cijeli organizam pati kada nije dovoljno dugo i često izložen čistom zraku.

Postoji rješenje, naravno, u obliku pročišćivača zraka. Izbor na tržištu je zaista veliki, ali postavlja se pitanje da li oni zaista efikasno uklanjaju bakterije i viruse iz vazduha, kada znamo koliko se brzo i lako prenose?

U ovom tekstu ćete naučiti:

Kako se prenose bakterije i virusi
Kako sredstva za čišćenje utiču na bakterije i viruse
Da li je bitan raspored filtera u prečistaču
Pročišćivač zraka - efikasna prevencija širenja infekcije
Kako se prenose bakterije i virusi?


Bakterije i virusi se mogu prenijeti zrakom, kapljicama i površinama na koje padaju iz zraka. Bakterije su jednoćelijski organizmi i mogu preživjeti bez domaćina, dok virusi rade drugačije - moraju se vezati za ćelije živog domaćina da bi preživjeli i stoga mogu zaraziti veliki broj različitih živih organizama. To praktično znači da bakterije mogu duže preživjeti na različitim površinama, dok je životni vijek virusa izvan domaćina kraći.

Dovoljno je da neko ko je zaražen u našoj blizini kašlje, kihne ili čak samo priča da bismo bili izloženi riziku od infekcije, čak i ako se držimo odgovarajuće udaljenosti. Mikrobi se prenose vrlo malim česticama zvanim aerosoli i mogu ostati u zraku od nekoliko minuta do čak nekoliko sati. Utvrđeno je da, recimo, kada osoba suze, ove čestice se mogu širiti na udaljenosti od 5 do 10 metara. Najnovija istraživanja potvrđuju da se virusi mogu prenijeti čak i udahom zaražene osobe.

Pored potpune izolacije, mjera koja se preporučuje kao preventiva je ventilacija zraka. Ali važno je znati da nisu svi pročišćivači zraka jednako efikasni u eliminaciji bakterija i virusa iz zraka. Neki mogu čak i pogoršati situaciju. Zato je važno da se upoznate sa osnovnim principima rada prečistača.
Kako prečistači zraka utiču na bakterije i viruse u zraku?


Većina prečistača na tržištu garantovano uklanja bakterije, viruse, plijesan, prašinu i polen iz zraka. Oni sigurno ne mogu sto posto eliminirati izvor zaraze, ako se, na primjer, u prostoriji nalazi bolesna osoba, ali mogu značajno i višestruko smanjiti mogućnost zaraze, jer će smanjiti količinu patogena u zraku. Kvalitetan pročišćivač zraka često će biti vrlo efikasan u sprječavanju širenja infekcije. Postoji mnogo različitih tehnologija prečišćavanja i kombinacija filtera, a mi ćemo vas upoznati sa najefikasnijom.

Filter koji svaki pročišćivač zraka mora imati je HEPA filter. HEPA filter spada u red mehaničkih filtera i ima moć da eliminiše 99,97% čestica iz vazduha prečnika 0,3 mikrona. Čak je dokazano da, budući da se virusi kreću nasumično u svim smjerovima, HEPA filter može uhvatiti čak i čestice veličine od 0,1 mikrona. Uspješno zadržava veće čestice kao i dlaku kućnih ljubimaca, perut, neke čestice duhanskog dima, ali zapravo sve te krupnije čestice mogu poslužiti čak i kao hrana za bakterije ako ne postoji drugi filter koji će ih potpuno eliminirati. Posebno opasne mogu biti endospore koje proizvode bakterije poput Bacillus anthracis, uzročnika antraksa, koje su vrlo otporne i mogu dugo preživjeti.

Zato je vrlo važno da pročistač sadrži neku vrstu filtera koji specifično uništava bakterije i viruse. Antialergijski filter, jedan od šest filtera Therapy Air Ion purifier-a, sadrži srebro koje ima dokazano antibakterijsko dejstvo, kao i antibakterijsko sredstvo koje je izuzetno efikasno i protiv najotpornijih bakterija. Osim toga, sadrži i ekstrakt lista Ginkgo bilobe, koji osim što povoljno djeluje na astmu, respiratorna oboljenja i oslabljenu cirkulaciju, pored standardnih alergena, eliminira i viruse i bakterije gripa.
Ono što takođe veoma efikasno eliminiše bakterije i viruse iz vazduha su negativni joni. Vezuju se za najsitnije čestice u vazduhu i pokazuju izuzetno baktericidno dejstvo. No, osim što ubijaju bakterije, negativni ioni imaju vrlo stimulativni učinak na naš imunitet, čime se povećava njegova sposobnost borbe protiv mikroba. Stoga uvijek provjerite da li pročišćivač sadrži i jonizator zraka, jer ga teško išta može zamijeniti s obzirom na njegovo snažno djelovanje. Therapy Air Ion, na primjer, sadrži vrlo moćan ionizator zraka koji proizvodi čak 1.236.000 negativnih jona po kubnom centimetru i garantuje čist, planinski svjež zrak u svakom prostoru.

Filter sa aktivnim ugljem je takođe veoma važan filter. Iako je njegova glavna uloga uklanjanje plinovitih zagađivača i isparljivih toksičnih spojeva iz zraka, može zadržati i mikroorganizme različitih veličina.

Poseban antibakterijski filter koji uklanja bakterije veće od 1 mikrona, preostale sitne čestice prašine i polen također je nezaobilazna komponenta kvalitetnog sistema za filtriranje zraka.

 

Da li je bitan raspored filtera u prečistaču vazduha


Raspored filtera je zapravo ključan za efikasnost prečišćavanja. Na primjer, filter s aktivnim ugljem uvijek ide zadnji, a prvi bi trebao biti filter koji eliminira najveće čestice iz zraka. Odličan primjer savršenog rasporeda filtera je Therapy Air Ion, koji je baziran na šestostepenoj tehnologiji filtracije, dizajniran da ukloni 99,9% svih vrsta zagađivača iz zraka. Kod ovog uređaja, prvi filter je antistatičan i uklanja velike čestice prašine, buđi, peruti, ljudske i životinjske dlake. Nakon toga slijedi finiji antibakterijski filter koji uklanja manje čestice prašine, bakterije veće od jednog mikrona i polen.
Tek nakon što vazduh prođe kroz ova dva filtera, HEPA filter može biti potpuno efikasan i prati prethodna dva. Treba znati da čak i među HEPA filterima postoje razlike u kvaliteti. Therapy Air Ion koristi tip H13 HEPA filtera, koji se smatra najkvalitetnijim HEPA filterom koji se može naći na tržištu. Nakon HEPA filtera dolazi antialergijski filter i na kraju, naravno, filter sa aktivnim ugljem. Osim toga, Therapy Air Ion sadrži i jonizator zraka koji povećava efikasnost svih prethodnih filtera.

 

Pročišćivač zraka - efikasna prevencija širenja infekcije
Nedavne studije su potvrdile da postoji veza između veće stope smrtnosti od korona virusa i zagađenog zraka. U područjima visokog zagađenja češće se javljaju komplikacije bolesti i smrtni slučajevi. Prisutnost drugih virusa i bakterija u zraku dodatno slabi naš imunitet i čini nas podložnijim novom virusu.

Zato pročišćivač zraka ne biste trebali smatrati luksuzom – to je jedan od najefikasnijih načina da spriječite širenje svih vrsta infekcija, a čak i kada epidemija prođe, gomila virusa i bakterija i dalje će vrebati svake godine. . Ulaganjem u kvalitetnu mašinicu za šišanje ulažete u svoje zdravlje, a na svom zdravlju ne treba štedjeti.
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.