Da li ste za jedan dobar komad sočnog i mekanog crvenog mesa koje se topi u ustima? Prvo što Vam pada napamet je, vjerovatno, biftek, koji se, zbog mekoće i ukusa, smatra najkvalitetnijim odreskom od junetine. No, to nije i jedini kvalitetan i ukusan komad mesa koji možete koristiti u svojoj kuhinji.
Mesni specijalitet pod nazivom Rib Eye Steak dugujemo kaubojima sa Divljeg zapada, koji su shvatili da su najbolji komadi mesa upravo uz rebra, posebno kada se bace na roštilj. Kod nas, ovaj odrezak naziva se još i ramstek. Da bi ramstek mogao da parira najfinijem bifteku, mora da prođe pripremnu fazu prije nego što završi u tiganju ili na roštilju. Postoji više načina da se meso učini sočnijim, ukusnijim i mekšim, a jedan od njih je zrenje ili odležavanje mesa (aging). Upravo odležani (maturo) ramstek ćemo koristiti u današnjem receptu.
Maturo ili odležani steak prolazi kroz proces tzv. suvog zrenja mesa, nakon čega postaje mekši i dobija finiju strukturu i izvanredan ukus. Meso se čuva u posebno kontrolisanim uslovima, u specijalnim komorama za odležavanje. U svim bolje snabdjevenim mesarama možete pronaći odležalo meso, ali još bolja vest je da Zepter VacSy sistem može da posluži za odležavanje mesa.
Dakle, naš VacSy sistem će Vam poslužiti za odležavanje tj. starenje mesa a Quadra tiganj ćete koristiti kao roštilj. Na taj način ćete pripremiti u svom domu najukusniji mogući Rib Eye Steak „sa žara“. I ne samo to, Zepter Masterpiece posuđe obezbjeđuje pripremu hrane na zdrav i bezbjedan način, bez dodavanja masti i vode i bez stvaranja opasnih kancerogenih materija prilikom termičke obrade. Ipak, upamtite da ne treba pretjerivati sa upotrebom crvenog mesa u ishrani, iako je ono dobar izvor proteina, gvožđa i zdravih masti, te pokušajte da ga ne jedete svakodnevno.
SASTOJCI (po osobi):
- 250 g maturo ramsteka
- 20 g tikvica
- 20 g paradjza
- 20 g paprike
- 20 g mrkve
- 10 g plavog patlidžana
- 5g crnog luka
- 0,1 dcl maslinovog ulja
- 1 g bibera
- 1 g čili
PRIPREMA:
- Naš QUADRA TIGANJ Z-Q1918-SC poslužiće kao roštilj – postavite ga na indukcionu ploču, poklopite i kratko zagrijavajte na visokoj temperaturi od 240°C, 2 minuta
- Ubacite meso, bez dodavanja ikakvih masnoća, soli, začina, poklopite i smanjite temperaturu na 90°C, jer je dno dovoljno zagrijano da dobijete grill efekat
- Meso okrenite nakon 2 minuta, poklopite i pecite još 2 minuta
- Ugasite indukcionu ploču i ostavite još 2 minuta da odstoji poklopljeno
- Kada izvadite odrezak iz tiganja, ubacite povrće isječeno na kockice, koristeći Zepter nož i Zepter dasku
- Poklopite tijanj i kuvajte lagano na 90°C 15 minuta
- Ostavite poklopljeno još 2 minuta
- Prelijte maslinovim uljem prije serviranja
- Isjecite ramstek na tagliata način (na odreske)
- Servirajte ramstek: prvo postavite ratatuji od sezonskog povrća, pa na njega meso nasječeno na tagliata način. Prelijte maslinovim uljem i pospite klicama
Savjet šefa:
Odrezak treba da bude debljine 1,5 – 2 cm. Prije pripreme, ne treba da se tuče tučkom za meso, siječe ili bode viljuškom, da ne bi izgubio sočnost. Uz odrezak servirajte domaće salse po svom ukusu: chimichurri, gvakamole, čili salsa, dijon senf.
Od samog pogleda na ovaj mekani, sočni ramstek nama polazi voda na usta!
Prijatno!
Za Zepter
Šef Petra Gerić