Obavještenje

Masaža beba – odgovori na najvažnija pitanja

Masaža beba, praksa koja potiče iz drevne Indije i Kine, ima brojne dokazane pozitivne efekte na rani rast i razvoj djeteta. Ovaj poseban oblik dodira, osim fizičkih, ima i emocionalne koristi i za dijete i za roditelje.

U narednim redovima otkrivamo detaljnije zašto treba da masirate bebu, kada i kako to učiniti, kao i najbolje ulje za masažu koje će povećati blagodat masaže.

Zašto masirati bebu?
Svakim nježnim pokretom vaša beba će se osjećati njegovano i voljeno. Masaža će također ojačati vaš odnos, jer se kroz ovu interakciju razvijaju povjerenje i neverbalna komunikacija. Dodir je neophodan i nezamjenjiv za bebin razvoj i osjećaj sigurnosti.

Osim što jača emocionalnu vezu sa roditeljima, masaža je korisna i za bebe jer:

popravlja raspoloženje
smanjuje napetost
doprinosi elastičnosti mišića i zglobova, što omogućava pravilan motorički razvoj
stimuliše cirkulaciju
smanjuje nelagodu zbog rasta zuba
jača imunitet (rezultat izbacivanja toksina postiže se redovnom masažom)
poboljšava probavu hrane i rad crijeva
sprječava i smanjuje bol uzrokovanu grčevima
čini kožu zdravijom i sjajnijom i poboljšava njen tonus
Redovna masaža će također učiniti da se vaša beba osjeća opuštenije, što može poboljšati njen san.

Kada masirati bebu

Masažu možete započeti odmah nakon rođenja bebe, bez ikakvog straha. To će pomoći bebi da se navikne na novo okruženje i da se u njemu osjeća zaštićeno. U početku je dobro da masaža traje 2-3 minuta, a prvo grudi, noge i leđa. Dok pupčana panjeva ne otpadne, nemojte masirati stomak i područje oko pupka.

Postepeno povećavajte minute, a kada beba napuni mjesec dana možete raditi masažu cijelog tijela u trajanju od 10-15 minuta. Ovo je individualna stvar; pošto masaža treba da predstavlja zadovoljstvo i bebi i vama, odredite trajanje sami.

Nakon 9. mjeseca života većina djece počinje polako da se kreće i istražuje svijet oko sebe, pa možda vaše dijete neće biti oduševljeno masažom svaki dan. To ne znači da treba prekinuti ovu praksu, već je samo trebate prilagoditi potrebama i željama djeteta.

Najbolje doba dana za izvođenje masaže je, naravno, kada ste i vi i beba raspoloženi za nju. Opšta preporuka je da se to uradi oko 30 minuta nakon obroka, kako se beba ne bi uznemiravala, a da nakon masaže sledi kupka za potpuno opuštanje. Vremenom, kroz iskustvo, sigurno ćete i sami prepoznati idealno vrijeme.

Izbjegavajte masiranje kada beba plače, neposredno prije spavanja (može biti previše stimulativno), dok štuca ili odmah nakon hranjenja i naravno ako trenutno postoji povreda ili osip na koži.

Kako masirati bebu

Neophodno je da prostorija u kojoj masiramo bebu bude topla (oko 27C), pošto se masaža ne radi preko odeće. Važno je da su ruke čiste i da je nakit uklonjen. Ako imate duže nokte, pazite da ne ozlijedite djetetovu kožu.

Koristite nježne, ali sigurne i ritmične pokrete i ponovite svaki 3 puta. Pritisak ne treba da bude prejak, jer će beba plakati, ali ne preslab – samo će je golicati. Optimalni pritisak možete odrediti tako što ćete zatvoriti oči i prstima pritisnuti kapke dok ne osjetite nelagodu. Ono što je prijatnog intenziteta na vašim kapcima biće i na koži vaše bebe. Manje dijelove tijela masirajte samo vrhovima prstiju, a veće dlanom.

Ne prekidajte kontakt tokom masaže; neka barem jedna ruka dodiruje i masira bebu u svakom trenutku, tako da pokreti imaju kontinuitet. Dok dodirujete bebu, gledajte je i razgovarajte s ljubavlju – sve ono što inače radite. Tako ćete stimulisati sva čula i uspostaviti intenzivnu vizuelnu komunikaciju.

Uvek obratite pažnju na to kako vaša beba reaguje. Ako primijetite znakove nelagode ili vam se čini da joj nije ugodno ili da uživa, prestanite s masažom.

A sada da vidimo kako (prema uputama iz knjige “Priručnik za roditelje”) masirati pojedine dijelove bebinog tijela:

Prsa
Možete početi masiranjem grudi, jer je beba okrenuta prema vama, što joj daje osjećaj sigurnosti i opušta je. Istovremeno, po izrazu njenog lica možete suditi da li joj pritisak i tempo odgovaraju.

Počnite od grudne kosti, prateći liniju rebara – trljajte prsne mišiće i masirajte područje ispod rebara (od sredine prema van). Većim kružnim pokretima masirajte bebu od jednog ramena, preko grudi, do suprotnog kuka (ne prelazite preko bradavica).

Glava i lice
Prvo, nežno mazite bebinu glavu nekoliko minuta. Zatim stavite prste ispod njene glave i masirajte zadnji deo. Nakon toga stavite ruke na sredinu čela i pomjerite prste prema dolje prema sljepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nastavite masirati niz nos, preko obraza, do ušiju. Lagano trljajte uši nekoliko sekundi, zatim pravite kružne pokrete oko usta i na kraju se spustite preko brade do vrata.

Ramena
Nastavite masirati duž ramena i trljati mišiće ramena. Zatim uhvatite oba ramena i nadlaktice i lagano ih povucite prema dolje s vremena na vrijeme. Lagano raširite bebine ruke i prekrižite ih preko grudi.

Podlaktice i šake
Jednom rukom držite bebinu podlakticu, a drugom masirajte svaki prst posebno, zatim pređite na dlanove i masirajte ih blagim trljanjem.

Stomak
Pokretima pratite liniju crijeva preko bebinog stomaka. Masirajte cijelim dlanom, u smjeru kazaljke na satu, a zatim direktno trljajte. Nježno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od centra prema van.

Noge
Počnite lagano masirati od stomaka preko kukova, niz bedra i potkolenice do vrhova prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u koljenima približite stomaku i pravite pokrete poput vožnje bicikla.

stopala
Stavite stopalo u šaku i masirajte mišiće tabana – malim, kružnim pokretima. Nakon toga, lagano protrljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža
Sada nježno milujte bebu od glave do pete – jednim širokim pokretom, nakon čega slijedi maženje ramena do vrhova prstiju. Time se završava masaža prednjeg dijela tijela.

Leđa i zadnjica
Pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Lagano masirajte lopatice odozgo prema dolje i prema van. Masirajte mišiće kružnim pokretima i pratite liniju od rebara do zadnjice.

Leđa i listovi
Masirajte mišiće desno i lijevo od kičme, spuštajući se prema zadnjici. Svim prstima lagano masirajte mišiće zadnjice. Zatim masirajte noge od kukova do stopala.

Kraj masaže
Na kraju masaže, jednim zamašnim pokretom lagano prelazite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju.

Ostaje da se vidi:

Čime masirati bebu
Masaža je svakako olakšana upotrebom ulja – prirodnih poput bademovog ili visokokvalitetnih industrijskih poput ulja iz naše kolekcije Swiss Nature Baby.

Ulje za masažu Swiss Nature Baby

napravljen od organskih sastojaka koji neguju i hidriraju delikatnu kožu. Proizveden je u Švicarskoj (u laboratorijama Zepter Intercosmetica) prema najnaprednijim, klinički ispitanim procedurama. Sadrži kombinaciju ulja jojobe, šipka, morske krkavine i ruzmarina. Bogato omega 3, 6 i 9 masnim kiselinama, ulje za masažu se lako upija, hrani i umiruje nježnu bebinu kožu. Naše ulje takođe pomaže bebama da čvrsto spavaju i budu aktivne i sretne.

Ulje je dio Zepter kolekcije za bebe, koje je hipoalergeno. Čisti sklad nauke i prirode nudi najbolju zaštitu za osjetljivu bebinu kožu. Organski i prirodni aktivni sastojci ključni su elementi Swiss Nature Baby linije, koja je nagrađena ECOCERT Greenlife certifikatom. ECOCERT oznaka je zasnovana na strogim kriterijumima i pruža jasan način za identifikaciju bezbedne, prirodne i organske nege kože.

To znači da ne morate da brinete

štetni sastojci koji se često mogu naći u kozmetici za bebe, jer je to ono što izdvaja proizvode iz ove linije:

bez parabena
ne sadrže fenoksietanol
ne sadrže umjetne mirise
ne sadrže boje
ne sadrže silikon
ne sadrže supstance petrohemijskog porekla
nije testirano na životinjama
kutija je napravljena od recikliranog papira, koristeći mastilo na biljnoj bazi
Odaberite najbolje za kožu vaše bebe (ulje možete kupiti i 20% jeftinije ako se pridružite našem Club Live 100) i razmazite ga masažom.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.