Zahvaljujući našem receptu za Mango Čatni otputovaćemo u daleku Indiju i udahnućemo ukus egzotike i najobičnijem jelu. Sama riječ „čatni“ potiče iz Hindi jezika i ima značenje „gusti umak“, a predstavlja pikantni slatko-kiseli gusti sos koji se priprema od sviježeg ili kuvanog voća, povrća i začina. Možemo ga uporediti sa domaćim ajvarom ili pinđurom.
Za naš čatni odlučili smo se za mango – mesnatu, sočnu voćku, koja i sama podsjeća na ukuse Indije, a danas se može nabaviti u bilo kom bolje snabdjevenom supermarketu, pa čak i na pijaci. Mango je sjajan izvor antioksidanata, odličan za jačanje imuniteta, a sadrži i veoma visok nivo Vitamina C. Pored toga mango je bogat i vitaminom A, vitaminima B kompleksa, kalijumom, magnezijumom i vlaknima. Konzumiranje ove ukusne i mirisne voćke spriječava srčana oboljenja, kao i formiranje kancerogenih ćelija.
Da bismo iskoristili maksimum hranjivih materija iz manga i ostalih sastojaka koje ćemo koristiti u ovom receptu, preporučujemo pripremu u našem Masterpiece posuđu. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.
POTEBNI SASTOJCI:
- 500 g manga
- 70 g luka
- 50 g narandže
- 70 g jabuke
- čili po želji
- med po želji
- 50 g paradajza
PRIPREMA:
- U hladnu Zepter Posudu Z-2030-SC ubaciti sjeckani luk, narandžu, mango, jabuke, paradajz, čili i med
- Kuvati na indukcionoj ploči na niskoj temperatuti 20 minuta (90°C)
- Zatim MixSy-jem izmiksati sastojke
- Ohladiti umak, pa poslužiti u činijcama za umake uz glavno jelo