Obavještenje

Kuvanje na pari – otkrijte tajnu najzdravijih obroka

Kuvanje na pari mnogima zvuči kao kompliciran postupak koji zahtijeva ne samo posebne vještine već i posebnu kuhinjsku opremu, pa većina ljudi lako odustaje od ove ideje. Realnost je, u stvari, sasvim drugačija. Ne samo da je kuhanje na pari jednostavno i brzo, već je to daleko najzdraviji način pripreme hrane. Također, postoje mnoge zablude o tome koje se namirnice mogu kuhati na pari, pa mnogi ljudi odmah povezuju kuhanje na pari samo s povrćem. Međutim, raspon namirnica koje se mogu kuhati na pari je zaista vrlo širok i uključuje čak i razne vrste mesa.

U ovom tekstu ćete naučiti sve o tome kako pravilno kuhati na pari, šta možete kuhati na pari i kakve posude su vam potrebne za to:

Kako pravilno pariti
Šta možete kuhati na pari?
Prednosti kuhanja na pari
Trikovi za bolji ukus
Kako pravilno pariti?


Kuvanje na pari, najjednostavnije rečeno, je proces u kojem se manja posuda koja sadrži hranu stavlja u veću posudu koja sadrži vodu. Posuda u kojoj se nalazi hrana ne treba da se uranja u vodu, može je lagano dodirnuti. Iako se to može učiniti s običnim posuđem koje već imate u kuhinji, najbolje rezultate ćete postići sa posuđem koje je posebno napravljeno za kuhanje na pari. Važno je znati da voda u većoj posudi ne treba stalno da ključa, već da bude vruća, pa će s vremena na vreme biti potrebno dodavati malo hladne vode kako bi se održala optimalna temperatura.

Što se parnih aparata tiče, postoji nekoliko varijanti koje su podjednako dobre. Prva je korpa za paru koja efikasno sprečava da voda u većoj posudi dođe u direktan kontakt sa hranom. Ove korpe se mogu podesiti ili kompletirati sa kontejnerom za koji se onda savršeno prilagođavaju. Sistem za kuvanje na pari je takođe odlično rešenje, posebno ako planirate da kuvate velike količine hrane ili želite da kuvate više različitih namirnica u isto vreme. Ono što je podjednako važno u obe varijante je poklopac. Poklopac mora dobro pristajati na posudu kako para ne bi izlazila van posude, kako bi se hrana dobro skuhala i sačuvale sve hranljive materije. Izuzetno pametno i efikasno rješenje je, na primjer, poklopac za kuhanje pod pritiskom koji će dodatno ubrzati cijeli proces.
Šta možete kuhati na pari?


Uvriježeno je mišljenje da se na pari kuhaju samo delikatna jela ili eventualno povrće i hrana za bebe. Istina je da ćete na pari mnogo lakše i bolje pripremati delikatna jela poput raznih umaka i preljeva, ali to je samo mali dio mogućnosti koje vam ovaj način kuhanja pruža. Zapravo možete kuhati na pari gotovo sve, povrće, voće, meso, žitarice, tjesteninu, ribu. Jedina mjesta gdje zaista postoje ograničenja su teške vrste mesa poput junećeg ili svinjskog vrata, ali ih obično pripremamo na potpuno drugačiji način. Sjajno je što, na primjer, losos možete pripremiti na vrlo ukusan način kuhanjem na pari, a ostale delikatne vrste povrća imat će divno očuvanu teksturu i okus kada se tako obrađuju.



Prednosti kuhanja na pari, osim što je jednostavno i čuva teksturu i okus hrane, kuhanje na pari ima niz prednosti koje nijedan drugi način obrade hrane ne može pružiti. Evo najvažnijih prednosti kuhanja na pari koje će vas sigurno inspirirati da ovaj način pripreme hrane uključite u svoj svakodnevni život, ako već niste.



Poboljšava nutritivnu vrijednost obroka
Općenito je poznato da se velika količina nutrijenata iz hrane gubi tradicionalnim kuhanjem zbog visokih temperatura. Vitamin C je posebno osjetljiv na visoke temperature, vitamini grupe B su nešto otporniji, a vitamini rastvorljivi u mastima su najstabilniji. Što je temperatura umjerenija i što je delikatniji proces obrade hrane, to će se sačuvati više hranjivih tvari. Minerali u hrani su, s druge strane, vrlo otporni. Međutim, problem kod njih je što će se rastvoriti u vodi u kojoj se kuva, što je odlično kada pravite supu. U svakom drugom slučaju, tu vodu, koja sadrži većinu minerala, jednostavno ćemo baciti. Zato je kuhanje na pari apsolutno nezamjenjivo. Minerali nemaju kamo pobjeći i ostaju u hrani. Ali nisu samo vitamini i minerali osjetljivi na visoke temperature.

Proteini su takođe oštećeni. Na primjer, kada meso izgori, stvara se opasni oksidirani kolesterol i mijenja se struktura proteina, što nikako nije dobro. Prilikom kuhanja na pari, proteini, vitamini i minerali se maksimalno čuvaju, a kako svi ovi hranjivi sastojci ostaju u hrani, njen okus postaje intenzivniji.
Ne zahtijeva dodavanje masti
Kuvanje na pari ne zahteva dodavanje masti u hranu. Ako koristite zdrave izvore masti kao što su maslinovo ulje, puter, kokosovo ulje i slično, čak su i te masti zdravije kada nisu podvrgnute termičkoj obradi i ako ih dodate u hranu nakon kuhanja, dodatno ćete poboljšati nutritivnu vrijednost obroka i ukus će biti ljepši.



To štedi vaše vrijeme
Vjerovali ili ne, kuhanje na pari obično ne traje više od 20 minuta! Neke vrste povrća gotove su bukvalno za 3-4 minuta, a vrlo je zgodno da na ovaj način možete pripremiti čak i smrznutu hranu bez prethodnog odmrzavanja.


Savršeno čuva ukus hrane
Kao što smo već spomenuli, s obzirom da svi nutrijenti ostaju u hrani, ne razgrađuju se u vodi niti se tope u masti, namirnice kuhane na pari, osim obilja hranljivih sastojaka, čuvaju i svoj autentični ukus, teksturu, miris i izgled. .



Trikovi za bolji ukus


Ukoliko želite da obogatite ukus jela koje kuvate, u vodu u većoj posudi možete dodati razne začine. Hrana koju kuvate u manjoj posudi će takođe kroz paru upiti ukus dodatog začina i dobićete posebnu punoću ukusa.
Da biste sačuvali boju brokule, prokulice i karfiola, nakon kuhanja ih kratko prelijte hladnom vodom.
Nemojte čekati da se hrana odmrzne, odmah je stavite u korpu za kuhanje na pari i pustite da se kuha. Nećete ni primijetiti da su zamrznute.
Čišćenje nakon parenja je vrlo jednostavno i brzo. S obzirom na to da masti uopšte nema ili je ona minimalna, dovoljno je samo dobro isprati suđe toplom vodom. Kako je proces delikatan, nema zagorene hrane koja se zalepila za tiganj, ne morate ništa ribati i četkati posebno.


Kuvanje na pari nema alternativu


Nadamo se da smo vas inspirisali da isprobate ovaj način pripreme hrane. Ponekad je dovoljno da imate samo parnu mašinu na dohvat ruke da odlučite da pripremite obrok na ovaj način. Stoga u svojoj kuhinji pronađite mjesto gdje ćete držati svoju korpu ili parni sistem za kuhanje kako bi oni uvijek bili ispred vas i vidjećete da će vam svakodnevica vrlo brzo postati bogatija kvalitetnim i ukusnim jelima.
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.