Da li znate razliku između kozica i škampa?
Mnogi ljudi ih poistovećuju misleći da je jedina razlika u njihovoj veličini. Kozice i škampi dosta liče, posebno kada su lijepo servirani na tanjiru (bez ljuske).
Međutim škampi su uglavnom veći od kozica i imaju različitu anatomiju: kozice imaju kandže na dvije, a škampi na tri od pet pari nogu. Kozice imaju oblik tijela sa prepoznatljivim savijanjima, a škampi ne.
Škampi polažu jaja u vodi, dok kozice izležu jaja na gornjem delu tijela. Ukoliko su škampi veoma veliki, zovu ih “king škampi”.
Ne morate da znate biologiju da biste uživali u ovom ukusnom jelu. Korišćenje Zepter posuđa će omogućiti najbolje kulinarsko iskustvo – ne samo lak, već najzdraviji način pripreme hrane.
Hrana će zadržati prirodne arome, ukuse, nutritivne i biološke vrijednosti (vitamine, minerale, proteine, mikro i makro elemente), sa manje kalorija i bez opasnih supstanci.
Probajte recept i javite da li vam se dopao!
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg kozica
- 500 g čeri paradajza (ili neke druge vrste paradajza)
- 50 g crnih maslina
- 2 dl sviježeg soka od pomorandže
- 2 velike kašike meda
- Sviježe začinsko bilje (špinat, peršun)
- 500 ml bijelog vina
- ½ kašičice bibera
- Čili (po želji)
PRIPREMA:
- Stavite sve sastojke u hladnu posudu, poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi (160°C) 3 minuta, zatim snizite temperaturu (90°C) i ostavite tako 10 minuta, sve vrijeme poklopljeno.
- Začinite jelo svežim začinskim biljem i maslinovim uljem koji mogu biti izblendirani u MixSy-u, Zepter štapnom mikseru.
- Servirajte na Black&White Zepter porcelanu.
Prijatno! Za Zepter Šef Petra Gerić