Obavještenje

Kliničko ispitivanje Interlukin – 6 odgovora na terapiju udarnim talasom u odnosu na terapiju polarizovanim svjetlom u liječenju hroničnih dijabetičkih ulkusa stopala

Diabetes Mellitus je hronični metabolički poremećaj koji karakteriše visok nivo šećera u krvi (hiperglikemija) i pogađa ~9% svjetske populacije; 415 mil. ljudi.

Dijabetes uzrokuje oštećenje i začepljenje arterija, čiji je rezultat ograničenjem protoka krvi (a time i kiseonika) koji ide do organa, kože, kao i nerava. Ovo oštećenje ili disfunkcija nerva, koje se naziva i neuropatija, obično ima za rezultat ukočenost i osjećaj trnaca u zahvaćenom području. U našem slučaju, hronični dijabetičari gube osjet u stopalima, što ih čini sklonim nezgodama, traumama i ranama. Budući da hronični dijabetes takođe blokira dotok krvi u stopala i ometa mehanizme zarastanja rana, takve rane mogu dovesti do hroničnih čireva koji ne zarastaju, a koji su poznati kao sindrom dijabetičkog stopala. Dijabetički ulkusi stopala povećavaju rizik od infekcije i smrtnosti.

Dijabetički ulkusi stopala tradicionalno se liječe uklanjanjem mrtve kože i tkiva, nanošenjem lijekova ili obloga na ulkus te sprječavanjem njihove infekcije. Pacijenti će se možda morati podvrgnuti amputaciji ukoliko liječenje njihovog dijabetesa i dijabetičkog stopala nije pravilno. 

Bioptron Hyperlight terapija je medicinski certifikovana u liječenju venskih ulkusa i dekubitisa zbog svog svojstva terapije polarizovanim svjetlom, kao što je povećanje mikrocirkulacije, proliferacija fibroplasta i stvaranje kolagena te pojačavanje epitelizacije.

Nedavno je takođe objavljeno da izvantjelesna terapija udarnim talasom (ESWT) potiče i ubrzava zarastanje rana u usporedbi sa standardnim liječenjem dijabetičkih ulkusa stopala. ESWT je metoda liječenja koja koristi visoki pritisak zvučnih talasa i potiče zarastanje stimulišući protok krvi i metabolizam. Iako se smatra sigurnim i učinkovitim u više područja kao što su urologija, ortopedija i fizikalna terapija, može uzrokovati degradaciju i oštećenje tkiva na otvorenim ranama. Mohamed MH. i drugi, proveli su i objavili randomizirano, kontrolisano ispitivanje kako bi usporedili efikasnost terapije udarnim talasom i terapije polarizovanim svjetlom kod hroničnih dijabetičara s ulkusima stopala.

U ovu studiju uključeno je 45 pacijenata s dijabetičkim ulkusom stopala, koji su prisutni duže od dva mjeseca , ocjenjeni kao minimum drugi stepen (duboki ulkusi) i imaju površinu veću od 1 cm 2.

Pacijenti su nasumično razvrstani u tri grupe: • Grupa A (15 pacijenata) primila je udarni talas i tradicionalnu njegu rane • Grupa B (15 pacijenata) primila je terapiju polarizovanim svjetlom i tradicionalnu njegu rane • Grupa C (15 pacijenata) primila je samo tradicionalnu njegu rane , kao kontrolna grupa

Pacijenti iz svih grupa primili su isti tretman u smislu tradicionalne njege rane (debridman, značajno smanjenje pritiska i liječenje infekcije). Uz standardnu terapiju, grupa A je primala terapiju udarnim talasom svaki dan tokom 8 sedmica, s 500 impulsa po 1 cm 2 tokom 3 minute, a grupa B je primala terapiju polarizovanim svjetlom putem Bioptrona Pro1 tokom 8 sedmica, 8 minuta, 3 puta dnevno – svakim radnim danom, s udaljenosti od 10cm.

Mjerni parametri su bili površina ulkusa i nivo IL-6 prije i nakon 8 sedmica trajanja liječenja. IL-6 je važan citokin koji se povećava u upalnim situacijama. U ovoj studiji koristi se i kao pokazatelj odgovora na upalu prije i nakon tretmana budući da učestvuje u putevima upale. Bioptron ima protuupalne efekte prikazane u prethodnim studijama, uz značajno smanjenje nivoa IL-6.

Kao što je prikazano u tablici i grafikonima u nastavku, pacijenti iz grupe A (standardno liječenje + udarni talas) i grupe B (standardno liječenje + Bioptron), pokazali su značana poboljšanja kod površine ulkusa i nivoa IL-6 nakon 8 sedmica liječenja. Pacijenti grupe C (samo standardno liječenje) ostali su stabilni tokom ispitivanja. (Razina značaja: *: p= 0.001 §: p= 0.044 α: p=0.006)

U poređenju s kontrolnom grupom, smanjenje nivoa IL-6 i površine ulkusa u grupi A i B je bilo značajno bolje, što znači da se i terapija udarnim talasom i polarizovana svjetlost mogu smatrati korisnim tretmanima za zarastanje rana. Međutim, rezultati grupe B su bili značajno bolji u poređenju sa grupom A i C. Stoga su autori zaključili da je terapija polarizovanim svjetlom efikasnija od terapije udarnim talasom u liječenju dijabetičkih ulkusa stopala i smanjenja nivoa IL-6.

Ovi rezultati su u skladu sa drugim prikupljenim kliničkim podacima o Bioptron hipersvjetlosnoj terapiji o zarastanju rana, kao što su postoperativne rane, traumatske rane i pacijenti sa venskim ili dekubitisnim ulkusima.

Zaključno, dijabetes je vrlo česta bolest širom svijeta, a hronični dijabetički ulkusi stopala imaju vrlo
male šanse za spontano izlječenje. Sprječavanje daljnjih komplikacija kod pacijenata, kao što su infekcije, amputacija i smrtnost, kritično je ne samo za pacijente nego i za smanjenje socioekonomskog tereta ove bolesti.

Takođe je važno smanjiti upalne procese koji bi mogli ometati zarastanje ulkusa i dobrobit
bolesnika. Radi toga, ubrzavajući efekti Bioptron hipersvjetlosne terapije imaju ključnu vrijednost.
Reference dostupne na zahtjev: Mohamed, Mahmoud H., et al. “Interleukin-6 response to shock wave therapy versus polarized light therapy in the treatment of chronic diabetic foot ulcers” Drug Invention Today 11.11 (2019).

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.