Obavještenje

Kakvu vodu pijete

Da li je voda iz gradskog vodovoda bezbijedna? Uglavnom nije!

Voda iz gradskog vodovoda prečišćava se dodavanjem dezinfekcionih sredstava, kao što su hloridi i ostale hemikalije, koje na kraju dospevaju u naš organizam: arsen, olovo, kadmijum, fluorid ili bakterije, fermentirajuće supstance i virusi.

„Prečišćena“ voda koja dolazi u naše domove često je puna jedinjenja gvožđa, zato što prolazi kroz stare, korodirane podzemne cevi, pa rđa dospeva u vodu koju pijemo i koristimo u domaćinstvu.

Usled dugotrajne izloženosti hemikalijama, dolazi do oštećenja kože, povećava se rizik od karcinoma, nastaju problemi sa cirkulatornim sistemom, bubrezima, visok krvni pritisak i ostali ozbiljni zdravstveni problemi. Da li je flaširana voda koju pijemo bezbedna? Verovatno nije.

Najveći problem predstavljaju flaše za vodu koje sadrže BPA (Bisfenol A), otrovnu hemikaliju koja izaziva poremećaje u radu endokrinog sistema, jer utiče na normalni nivo hormona u našem organizmu.

Čak i ako je materijal od koga su izrađene flaše bezbedan, zabrinjava činjenica da za ovu oblast ne postoje striktni zakonski propisi i da ne postoji obaveza da se navede izvor odakle potiče voda. Neke marke flaširane vode potiču sa savršeno čistih izvora, ali ogroman procenat takve vode potiče iz gradskog vodovoda.

Često se odlučujemo za flaširanu vodu, jer mislimo da nemamo drugog izbora. Ali, to je skupo i veoma nepraktično rešenje. Da bismo koristili flaširanu vodu za piće, potrebno je da nosimo stotine teških flaša do kuće, a kada se isprazne da ih bacamo i tako još više zagađujemo životnu sredinu.

I pored toga što je korišćenje flaširane vode nepraktično i predstavlja veliko ulaganje, ne možemo biti sasvim sigurni da je voda koju pijemo kvalitetna. Problem sa flaširanom vodom: Ona je 1900 puta skuplja od obične vode. Teška i nezgodna za nošenje kući. Samo jedna od pet flaša za vodu se reciklira. Proizvodnja flaširane vode je umnogo manjoj meri zakonski regulisana nego proizvodnja vode u gradskom vodovodu. Proizvodnja, transport i reciklaža plastičnih flaša izrazito negativno utiču na čovekovu okolinu. Da li je filtrirana voda koju pijemo bezbedna? Uglavnom da.

Danas se na tržištu nude razne vrste filtera, koji se razlikuju po kvalitetu, dizajnu, efikasnosti i ceni. Mnogi sistemi, iako skupi, ne poseduju potrebne ateste, kontrolu kvaliteta i bezbednosne karakteristike. Za njih ne postoje naučni podaci o efikasnosti prečišćavanja vode, pa predstavljaju istinsku opasnost po ljudsko zdravlje.

Prečišćena voda može biti najbolje, najzdravije i najjeftinije rešenje, ukoliko pronađete pravi sistem za prečišćavanje vode. Dvaput razmislite pre nego što popijete još jednu čašu vode – donesite pametnu odluku!

Samo je prečišćena voda zdrava voda.

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.