Obavještenje

Kako svjetlosna terapija filtrima u boji može pozitivno utjecati na naše zdravlje?

Svjetlost dolazi od sunca i karakterizirana je različitim frekvencijama. Frekvencije svjetlosti mogu se razdvojiti procesom koji se naziva refrakcija. Kada svjetlost prolazi kroz kristalnu prizmu, ona se lomi i dijeli u sedam boja sunčevog spektra. Svaka boja ima svoju frekvenciju.

Propustimo li razdvojene boje kroz drugu prizmu, opet ćemo dobiti bijelu svjetlost. Prvi znanstvenik koji je krajem 17. stoljeća pokazao ovaj fenomen bio je Isaac Newton, veliki britanski fizičar.

Smatra se da se energija prenosi u valovima. Udaljenost između valova naziva se valnom duljinom, a broj titraja vala u jednoj sekundi frekvencijom. Što je duža valna duljina, niža je frekvencija. Svaka boja ima svoju karakterističnu frekvenciju i valnu duljinu. Samo mali dio elektromagnetskog spektra vidljiv je ljudskom oku. Ljubičasta ima najmanju valnu duljinu, a crvena najveću. Iza ljubičaste boje krije se ultraljubičasto, koje je nevidljivo ljudskom oku, ali prolazi kroz kožu. Ultraljubičasta boja našoj koži daje preplanuli izgled i ubija bakterije. Na suprotnoj strani spektra, crvena ima najveću valnu duljinu. Nakon crvene je infracrvena, a slijede mikrovalovi, radar, radio i televizijski valovi, koji su ljudskom oku nevidljivi. Crvena, narančasta i žuta imaju veće valne duljine i čini se da dopiru do oka brže od boja s drugog kraja spektra. Budući da su ove boje povezane s vatrom i sunčevom svjetlošću, nazivamo ih toplim bojama. Zelenu, plavu i ljubičastu smatramo hladnim bojama. Putuju na kraćim valnim duljinama, pa im treba više vremena da dođu do našeg oka. Povezani su s morem, rijekom, nebom, zimskim jutrom. Zovu ih i “boje koje nestaju” jer njihovoj energiji treba dosta vremena da dopre do naših očiju. Svaka topla boja ima svoju komplementarnu hladnu boju: crvena – plava, narančasta – indigo plava, žuta – ljubičasta, zelena – crvena (ciklam crvena).

Boje možemo osjetiti

Svatko se od nas s vremena na vrijeme osjeća tromo i letargično. Jeste li ikada pomislili da ste možda okruženi pogrešnim bojama? Boje su bitne za naše tijelo i duh; oni pune naše unutarnje baterije. Bez obzira koju boju volite nositi ili imati u svom okruženju, sedam boja solarnog spektra utječe na vašu podsvijest.

Boja je energija. Svaka boja ima svoju valnu duljinu i frekvenciju. Boje ne opažamo samo vizualno, već ih i nesvjesno upijamo kroz kožu. Boja koja prodire kroz kožu dovodi do kemijskih reakcija, koje utječu na funkcije organa i sustava. Boje pomažu ispuniti naše unutarnje rezerve energije u koži i organima, čime se poboljšava otpornost organizma. Ova obnovljena energija daje nam snagu za borbu protiv bolesti.

Terapija bojama sa stimulacijom čakri

Naše zdravlje ovisi o ravnoteži između naših fizičkih, ali i emocionalnih, mentalnih i duhovnih potreba. Terapija bojama djelovanjem na čakre temelji se na pretpostavci da boje svjetlosnog spektra odgovaraju glavnim čakrama koje se nalaze duž kralježničnog stupa i predstavljaju naša duhovna središta. Čakre su poput spirala energije i svaka od njih povezana je s određenom zonom na našem tijelu.

Riječ “čakra” na sanskrtu znači “kotač”. Vjeruje se da čakre pohranjuju i distribuiraju energiju. Postoji sedam čakri i svaka se od njih odnosi na određeni organ ili sustav u našem tijelu. Svaka čakra ima svoju dominantnu boju. No, može doći do poremećaja ravnoteže, što negativno utječe na naše fizičko zdravlje. Djelovanjem odgovarajuće boje dolazi do poboljšanja.

Slika prikazuje čakre s njihovim položajima i odgovarajućim bojama.

Na tim spoznajama o svjetlosnoj terapiji i bojama temelji se nagrađivani medicinski uređaj Bioptron sa setom filtara boja.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.