Obavještenje

Kako odabrati savršenu maskaru?

Čak i ako nosite minimalnu šminku, maskara definitivno ima mjesto u vašoj torbi za šminkanje. I vjerovatno ne samo jedan, već nekoliko njih.

Među njima ima onih koji vam odgovaraju, ali i onih za koje ste već prilikom prve prijave zaključili da su bili pogrešan izbor. Kako da stignemo tamo? Vjerovatno zato što često kupujemo maskaru jer nam se dopala reklama ili zato što nas je ljubazna prodavačica uvjerila da je ova maskara “nove generacije” savršen izbor za nas.

A ni kozmetičke kompanije nam ne olakšavaju stvari. Svake godine se pojavi barem desetak novih maskara čije čudesne efekte i sjajne bočice više ne možemo ni razlikovati. Ali ako se ne vodimo reklamama, preporukama i željom da imamo najnoviju koja će naše trepavice konačno učiniti dovoljno dugim i gustim, kako se odlučiti?

Uzimajući u obzir dvije važne stvari – četkicu i ono što nam je zapravo potrebno u odnosu na izgled naših trepavica.

Pogledajmo bliže šta to znači u praksi.

Vrste četkica
Evo kakvi su sve četkice i čemu služe svi ti različiti oblici:

Četka za češalj
Ako želite da izbjegnete grudvice na trepavicama (ovo se često dešava ako nanesete više slojeva), najbolji izbor za vas je maskara koja ima češljastu četkicu. Tanki i oštri zubi lako ulaze između trepavica i razdvajaju ih, što garantuje prirodan izgled. Nedostatak ove četkice je što neće bitno uticati ni na volumen ni na dužinu trepavica.

Brush ball
Malo dama se odlučuje za ovu četku, jer izgleda neobično i ne baš praktično. Ali ako želite izuzetno precizno nanošenje maskare, onda je ovo četkica za vas. Zbog svog oblika i veličine, daje vam mogućnost da premažete svaku trepavicu – od najkraće u kutovima oka do najduže. Nećete biti previše oduševljeni odabirom maskare s ovakvim četkicom ako ne želite trošiti puno vremena na njeno nanošenje. Međutim, ako vam ne smeta (u odnosu na standardne kistove) to će vam oduzeti dodatnih deset minuta, samo naprijed.

Debela četka
Upečatljive trepavice koje će privući pažnju svojim volumenom i dužinom su ono za čim žudite? Zatim obavezno odaberite maskaru sa gustom, velikom i širokom četkicom. Njegove dlačice su gusto zbijene jedna uz drugu i to zajedno sa odgovarajućom formulom pomaže u postizanju efekta umjetnih trepavica.

Loša vijest je da najbolje djeluje na već prirodno duže i relativno guste trepavice, dok će se onima s kraćim trepavicama malo teže nanijeti. Ako spadate u ovu grupu, onda je sljedeća vrsta četkica bolja za vas.

Tanka četkica
Visokokvalitetna maskara s dugom drškom i uskom četkicom s kratkim dlačicama izvući će maksimum iz kraćih, tankih trepavica. Ovakva četkica lakše će doći do korijena trepavica i dati im izgled kakav želite. Lakši je za upotrebu, a može biti od koristi i osobama sa dugim trepavicama, kada žele da istaknu dužinu. Ako je formula maskare namijenjena povećanju volumena, velike su šanse da ćete s ovom četkicom dobiti gušće i duže trepavice.

Zakrivljena četka
Koliko god da su vam trepavice guste i duge, ako rastu “ravne”, vjerovatno niste previše oduševljeni njihovim izgledom. U ovom slučaju dobro će doći zakrivljene četke. Uvijte trepavice prije nanošenja maskare, zatim okrenite zakrivljenu stranu četkice prema korijenu i pažljivo nanesite maskaru prema gore.

Prirodna četka za kosu
Četkica od prirodnih vlakana daće punoću i volumen trepavicama. Nepisano pravilo je da što je četkica gušća i veća, to će trepavice izgledati gušće i duže nakon nanošenja maskare. Ako imate izuzetno male oči, ovo možda nije najbolji izbor za vas, jer postoji velika šansa da zamrljate kapak tokom nanošenja.

Guma (plastična četka)
Ove četkice su odlične za češljanje i odvajanje trepavica, a mogu dobro funkcionirati i za nanošenje maskare na donje trepavice.

Prilikom odabira uvijek imajte na umu dužinu i debljinu vaših trepavica, kao i oblik vaših očiju. Dobro pogledajte četkicu i testirajte je prije kupovine. Ne obraćajte pažnju samo na ono što piše na pakovanju, već i na veličinu. Četkicu koja je prevelika bit će teže koristiti, dok će premalanoj četkici trebati više vremena za nanošenje.

Prilikom odabira obavezno uzmite u obzir sljedeće:

Šta želite postići maskarom?
Slika
Usklađivanje formule i oblika četkice zasigurno će donijeti željeni učinak. Ali kakav efekat želite?

Vizuelno nadogradnju trepavica
Maskare sa formulom za vizuelno produženje odličan su izbor za kratke i retke trepavice. Ako imate ovu vrstu trepavica, bolje je da se fokusirate na efekat produženja, a ne na volumen. Zašto? Jer može se desiti da maskare za volumen samo ističu kratkoću trepavica.

Naravno, dame sa bujnim trepavicama mogu se bez straha odlučiti za ovu vrstu maskare. Uz ovu formulu svakako birajte četkice s kratkim vlaknima, jer će vam, kao što smo već pisali, pomoći da maksimalno „izvučete“ trepavice.

Veći volumen
Ne želite da vaše trepavice ostanu neprimijećene? Da li vam je važan upečatljiv izgled? Tada vam je definitivno potrebna formula za volumen. Odaberite veću četkicu, sa debljim vlaknima, koja će dobro razdvojiti trepavice.

Izazov s ovom vrstom maskare uvijek će biti grudvica i grudvica (posebno ako nanosite više slojeva), pa skinite višak s četkice prije svakog nanošenja. Nakon toga možete koristiti staru, čistu četkicu za dodatno odvajanje trepavica – tanka četkica će biti najbolji izbor.

Produženje i volumen
Većina nas bira ovu kombinaciju. Formule su slične, bez obzira na marku, pa ih birajte preko četke. Odaberite onu koja će se najbolje slagati s vašim trepavicama. U slučaju da želite univerzalni, odlučite se za četkicu koja ima oblik sličnog konusu. Zašiljeni kraj omogućit će vam da koristite četkicu u svim smjerovima i jednako prekrijete trepavice.

Twisting
Ove maskare obično sadrže i elemente za produžavanje i povećanje volumena, a efekt uvijanja postiže se odabirom četkice. Osim zakrivljenih koje smo spomenuli, četkice u obliku pješčanog sata također će vam dati uvijene i podignute trepavice.

Otpornost na vodu
Vodootporne formule imaju lošu reputaciju, jer isušuju trepavice, stvaraju grudice i teško se uklanjaju. Zbog svega toga, koristite ih u umjerenim količinama, posebno ako imate osjetljive oči, jer ponekad iritiraju sluznicu.

Kada vam nekom prilikom zaista zatreba vodootporna maskara, kao podlogu nanesite klasičnu maskaru, pa preko nje vodootpornu. Obavezno koristite proizvode namijenjene uklanjanju vodootporne maskare, kako biste je lakše uklonili i manje oštetili trepavice.

A ako želite sve efekte, vjerovatno će vam trebati i nekoliko maskara. Započnite s maskarom za povećanje volumena, a zatim nanesite jedan sloj s formulom za produžavanje i četkicom za češljanje – osim što će trepavice produžiti, one će ih razviti tako da izgledaju uredno. Na kraju nanesite sloj četkom za podizanje i uvijanje.

Što se boja tiče, crna je nesumnjivo najčešća i najefikasnija nijansa. No, dame sa svjetlijom kosom i svjetlijim očima i kožom mogu slobodno isprobati smeđe nijanse, ako vole prirodan izgled.

Naravno, ne morate se ograničiti na ove dvije tradicionalne boje. Ako želite eksperimentirati, isprobajte zelenu, plavu i ljubičastu. Maskare u ovim bojama lako se kombinuju sa ostatkom šminke.

Kada odaberete pravu maskaru, važno je i da je pravilno koristite i zato smo pripremili nekoliko kratkih savjeta:

Kako nanijeti maskaru
Bitna je tehnika kojom nanosimo maskaru i zato:

ako želite da vaše trepavice izgledaju bujno, ali ne i umjetno, nanesite maskaru cik-cak pokretima, počevši od korijena trepavice prema vrhu
dobit ćete naglašenije trepavice ako četkate i odozdo i odozgo; pričekajte da se osuše, pa nakon nekoliko sekundi provjerite jesu li prebačeni na kapak (ako jesu, uklonite ga blazinicom s nekoliko kapi losiona za skidanje šminke i popravite senku ili puder)
stavite ogledalo ispod oka, jer ćete lakše nanijeti maskaru nego kada se gledate direktno u ogledalo
kada nanosite više slojeva, prođite čistom, starom četkicom preko trepavica kako biste uklonili grudice i višak
Izbjegavajte višestruko brzo uklanjanje i ponovno umetanje četkice, jer će to uzrokovati da se čekinje zalijepe za četkicu i da nakupe previše emulzije. Ovo će vam otežati nanošenje i pokolj neće imati pravi efekat. Takođe, nemojte vraćati četkicu pravo nazad u tubu. Umjesto toga, pokušajte to učiniti sa strane, tako da uđe što manje zraka. Zrak isušuje maskaru i skraćuje joj rok trajanja.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da odaberete maskaru kojom ćete biti potpuno zadovoljni prilikom sljedeće kupovine.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.