Zašto vrhunski kuvari posvećuju toliku pažnju odabiru kvalitetnog posuđa?
Zato što znaju činjenicu koju mi ili ne znamo ili joj ne pridajemo preveliku važnost. A ona glasi: posuđe nije sporedna stvar.
Iako su naše kulinarske vještine bitne, kao i kvalitet namirnica koje koristimo, ukus obroka koji pripremamo zavisi i od posuđa u kojem ga spremamo. Ono lako može promijeniti ukus hrane zbog materijala od kojeg je posuđe izrađeno, kao i zbog načina kuvanja. Uz to, određeni materijali mogu biti štetni zbog svoje reaktivnosti sa hranom, pa zbog toga i opasni po naše zdravlje.
Kako da budete sigurni da će vaše kulinarske sposobnosti doći do punog izražaja i da specijaliteti koje pripremate neće biti “začinjeni” štetnim materijama? Tako što ćete se kroz ovaj tekst upoznati sa materijalima od kojih se pravi posuđe i njihovim prednostima, odnosno manama i onda napraviti pravi izbor.
Posuđe od gline
Glineno posuđe je izdržalo test vremena i još uvek važi za zdravo za kuvanje i posluživanje hrane. Nedostatak mu je to što je osetljivo, pa zahteva pažljivo rukovanje.
Važno je da novi sud zagrijete i iznutra izmažete masnoćom (možete maslinovim uljem), kako bi vam duže trajalo i bilo spremno za upotrebu. Neka odstoji par sati, pa ga operite mlakom vodom. I inače ga poslije svake upotrebe perite samo mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro prosušite.
Ako koristite ovo posuđe na otvorenoj vatri, nemojte ga stavljati direktno na žar. Razgrnite ga, sačekajte da se formira pepeo i ona položite sud (minimum 10 cm od vatre). A ako spremate obroke na plinskom šporetu, obavezno postavite metalnu ploču između plamena i posude.
Stakleno posuđe
Vatrostalno posuđe za kuvanje i pečenje mnogi smatraju izuzetno zdravim za pripremu i čuvanje hrane, a uz to nije skupo. Može da izdrži visoke temperature, ali je osetljivo na nagle promene, pa nemojte posude direktno iz frižidera stavljati na ringlu ili u rernu.
Problem sa staklenim posudama možete biti njihovo održavanje, jer se tokom vremena mogu stvoriti uporne, braoničaste fleke.
Gusano posuđe
Posuđe od gusa, tj. livenog gvožđa se ravnomerno zagrijava i podnosi jake temperature. Dobro je za spremanje jela od mesa i pečenje tijesta.
Nedostaci su mu to što je teško, lako zarđa (čistite ga kuhinjskim papirom, vrućom vodom i sunđerom, bez deterdženta, kako se to ne bi dogodilo) i ima ograničenja po pitanju vrste namirnica.
Naime, u gusanom posuđu nemojte pripremati kiselu hranu, jer dolazi do neželjenih hemijskih reakcija koje mogu biti štetne za vaš organizam. Takođe, čim završite sa pripremom jela, prebacite je u sud od nekog drugog materijala, jer će u suprotnom dobiti “metalni” ukus.
Posuđe od bakra
Pojedini zaljubljenici u kuhinjske čarolije ocjenjuju posuđe od bakra kao izuzetno prestižno. Unutrašnjost ovog posuđa je obrađena tako da hrana ne dolazi u direktan dodir sa bakrom, pa je kuvanje u njemu zdravo, mada se ne preporučuje za čuvanje hrane.
Dobro čuva, sprovodi i raspoređuje toplotu, a pošto se ravnomerno i hladi, bakar je odličan za izradu posuđa u kojem pripremate jela koja se dugo i polako krčkaju. Glavni nedostatak su izuzetno visoke cijene.
Teflon posuđe
Ovo je svakako najmanje bezbjedna opcija. U posljednjih desetak godina sve su prisutnije tvrdnje da teflon može da ugrozi zdravlje, naročito ako se površina ošteti. Na visokoj temperaturi se teflon razgrađuje i ispušta toksična jedinjenja. Među njima je perlfluoraktanska kiselina, koja se smatra kancerogenom.
Posuđe od nerđajućeg čelika
Za mnoge je posuđe od inoksa, odnosno nerađajućeg čelika najbolji izbor. Otporno je na rđu, dobro podnosi visoke temperature, bez štetnih reakcija i nalazi se na listi takozvanog “zdravog” posuđa. Najčešće se proizvodi sa debljim dnom, pa troši manje energenata za pripremu namirnica. Jelo se brže skuva, a toplota dugo održava.
A ako želite da saznate kako da odaberete ovo posuđe, kako da ga koristite i održavate, samo nastavite da čitate.
Kako odabrati posuđe od nerđajućeg čelika
Posuđe od nerđajućeg čelika je danas uobičajan i popularan izbor. Razlog je između ostalog i to što je potpuno bezbjedno i bez zdravstvenih rizika za one koji ga koriste.
Ali, to ipak ne znači da treba da se odlučite za kupovinu prvog seta koji ugledate u prodavnici ili web shop-u. Kao što je to slučaj i sa drugim vrstama posuđa, i posuđe od nerđajućeg čelika može biti različitog kvaliteta.
Važno je da obratite pažnju na trocifrene brojeve na deklaracijama, odnosno u opisima proizvoda (poput 302 ili 304). Ove brojke opisuju sveukupan kvalitet, trajnost i otpornost na temperaturu. I zato vam savjetujemo da se ne odlučujete za one koji počinju brojem 2. Birajte samo one sa oznakom 304 ili više, jer je to garancija kvaliteta.
Ako želite najbolje za sebe, odaberite Masterpice posuđe. Napravljeno je od vrhunskog 316L (takozvanog hiruškog) nerđajućeg čelika. Ovo posuđe ne oksidiše, ne izaziva alergije, ne zadržava miris hrane i ne mijenja svoju strukturu prilikom izloženosti visokoj temperaturi. Inovativna “non-stick” tehnologija garantuje bezbjednu pripremu zdravih i ukusnih obroka.Neprijanjajuće površine će vam omogućiti da pripremate zdravu, ukusnu hranu i manje kaloričnu hranu.
Ukusan obrok, bez viška kalorija – ideal svakog kulinarskog poduhvata, zar ne?
A sada da vidimo šta treba uraditi prije prve upotrebe vašeg divnog, novog posuđa.
Kako pripremiti posuđe od nerđajućeg čelika za kuvanje
Novo posuđe možete oprati CleanSy sredstvom (specijalni koncentrovani deterdžent, koji je više od 90% biorazgradiv i ne sadrži fosfate), kako biste uklonile eventualne tragove nečistoće. Isperite pažljivo i prosušite suvom krpom ili ubrusom.
Ako ste odabrali kvalitetno posuđe, nema potrebe za “non-stick” sprejevima, jer su zapravo kontraproduktivni. Vremenom stvaraju nevidljiv sloj koji na kraju dovodi do toga da hrana počinje da se lijepi za dno posuđa.
Pošto smo pokrili osnove i početne korake, vrijeme je za savjete o kuvanju i pripremi.
Kako kuvati u posuđu od nerđajućeg čelika
Da bi vaše posuđe što duže trajalo, a obroci koji pripremate bili što ukusniji, pridržavajte se ovih osnovnih pravila:
Pripremajte hranu na nižoj temperaturi
Višeslojna konstrukcija koju koristi većina proizvođača posuđa od nerđajućeg čelika omogućava istovremeno i ravnomerno zagrijavanje posuđa, tako da se hrana koju pripremate kuva u više pravaca.
Započnite pripremu obroka na nižoj, pa postepeno po potrebi podignite do srednje temperature. Tako ćete osigurati da namirnice ne izgube hranljive sastojke i sočnost i izbjeći oštećenje “non-stick” površine.
Nemojte preskakati zagrijavanje
Prije nego što stavite namirnice u posudu, blago je zagrijte. Zagrijavanje će zatvoriti sve pore u posudi, stvarajući potpuno glatku površinu, što će spriječiti eventualno ljepljenje hrane za dno ili zidove.
Ako niste sigurni da li je posuda dovoljno zagrijana, testirajte je sa nekoliko kapi vode. Kada kap vode sklizne niz zid posude, bez pravljenja mjehurića, spremni ste za početak pravljenja svojih kulinarskih čarolija.
Pošto će se posuda brzo zagrijati, obavezno imajte sve sastojke već pripremljene i nadohvat ruke.
Kad je pečeno, meso se ne lijepi
Kako da budete sigurni da je meso dovoljno pečeno sa donje strane, iako ga pripremate na niskoj ili srednjoj temperaturi? Jednostavno – spremno je za okretanje, odnosno ne lijepi se za dno posude i ima finu, hrskavu koricu. Ako je potrebno da ga odignete špatulom, to znači da nije pečeno. Ostavite ga još nekoliko minuta.
Zamrznute namirnice pripremite na vreme
Ako su neke od namirnica koje koristite zamrznute, izvadite ih iz rashladnog uređaja 10 do 15 minuta prije upotrebe. Potrebno je da se zagriju na sobnoj temperaturi, kako se ne bi zalijepile za vruće dno posude (bez obzira što je podloga neprijanjajuća).
Dajte namirnicama prostora
Pretrpanost može značajno da smanji temperaturu u posudi, što izaziva ljepljenje hrane za dno ili rubove posude. Takođe, može se desiti da namirnice ne budu u jednakoj mjeri skuvane ili pečene.
Dobro prosušite povrće i meso
Pošto kao i pretrpanost, i voda i vlaga smanjuju temperaturu, sačekajte da se oprano povrće dobro osuši prij nego što ga dodate u posudu. U slučaju da je odmrznuto meso u pitanju, blago utapkajte ubrusom višak vlage.
Izvadite hranu nakon pripreme iz posude
Ako predugo ostane u posudi nakon završetka kuvanja, hrana može poprimiti blago metalni ukus, pa je zato najbolje da je odmah premjestite u posudu iz koje će biti poslužena. Ovo je posebno važno ako su među sastojcima paradajz, citrusno voće i druge namirnice bogate kiselim rastvorima, jer mogu da oštete površinu posude.
Nemojte posuđe odmah nakon kuvanja izagati hladnoj vodi
Može doći do promjene oblika posuđa ako ga izlažete ekstremnim promjenama temperature, pa ga nemojte izlagati hladnoj vodi u cilju što bržeg hlađenja. Čak i ako nemate baš mnogo vremena na raspolaganju i posuda vam je potrebna za pripremu nekog drugog obroka, sačekajte da se ohladi prije nego što je operete ili stavite u mašinu za pranje sudova.
I ovim savjetom dolazimo do posljednjeg važnog pitanja:
Kako očistiti posuđe od nerđajućeg čelika
Osim što je najmanje reaktivan u odnosu na druge metale od kojih se posuđe pravi, prednosti nerđajućeg čelika su i to što ga je lako očistiti, otporan je i dugotrajan. Ali, dugotrajnost i funkcionalnost će u mnogome zavisti i od načina pranja i održavanja.
Otkrićemo vam nekoliko tajni kako bi vaše posuđe uvek bilo savršeno čisto i blistavo, ali prije njih univerzalni savjet: ne ribajte ga žicom za sudove!
Takođe, izbjegavajte i druge materijale i sredstva za čišćenje sa visoko abrazivnim dejstvom, jer to dovodi do oštećenja posuđa. Tako nastale ogrebotine mogu da ispuštaju jone metala, zbog čega vaše posuđe više neće biti tako bezbjedno za upotrebu.
Odličan izbor za čišćenje je i pomenuto CleanSy sredstvo, koje uz minimalan napor održava, polira i čisti vaše posuđe, tako da još dugo izgleda kao novo. Uz to, možete da ga koristite i za čišćenje drugih predmeta od nerđajućeg čelika u vašem domu, a posebno armature u kupatilu.
A evo još nekih trikova za čišćenje i održavanje posuđa od nerđajućeg čelika:
- Ako su vam ostali sitni zalogaju karamel boje, možete dodati malo vina i vode i ukuvati ih, dok ne dobijete ukusan sos.
- Ali ako to ne želite, nježno plastičnom špatulom odvojte ostatke hrane i sipajte u posudu mlaku sapunicu dok se ostaci ne odlijepe sa dna. Ovo je obično sasvim dovoljno za efikasno čišćenje. U slučaju da nije, ne brinite, jer i za to postoji rješenje – soda bikarbona.
- Kada se na dnu vašeg posuđa pojave uporne, braon mrlje, potopite ga u vruću vodu, dodajte nekoliko kafenih kašičica sode bikarbone i dajte joj nekoliko sati da izvede svoju magiju. Nakon toga isperite posuđe i normalno ga operite.
- Pomješajte 2 decilitra sirćeta i 6 decilitra vode i sipajte u posudu od nerđajućeg čelika. Uključite i zagrijavajte smjesu dok ne provri. Kad provri, ostavite da se ohladi, pa potom isperite i operite posudu mlakom vodom. Osim za uklanjanje fleka, ovu mješavinu možete koristiti i za uklanjanje naslaga kalcijuma koji se mogu pojaviti u posuđu (posebno onom koje često koristite za prokuvavanje vode).
Koju god metodu da koristite za pranje posuđa i uklanjanje fleka, važno je posuđe dobro osušite i obrišete nakon pranja, kako se ne bi pojavile bjeličaste mrlje. I prilikom brisanja budite pažljivi – nježno utapkajte ostatke vode neabrazivnim ubrusom.
Većinu posuđa od nerđajućeg čelika možete prati i u mašini za sudove, samo provjerite u deklaraciji ili opisu da li je proizvođač to naveo kao opciju. Ponekad se dešava da nakon vađenja posuđa primjetite površine nalik belim flekama, pogotovo ako ste ga prali zajedno sa plastičnim posuđem. Nema mjesta za paniku – sipajte na mikrofiber krpu nekoliko kapi sirćeta i ispolirajte posuđe.
A ako želite da vaše posuđe od nerđajućeg čelika još dugo godina izgleda kao novo, pomješajte sodu bikarbonu i vodu dok ne dobijete finu pastu. Premažite spoljašnji dio posuđa pastom koji ste nanijeli na meku krpu, pa potom isperite mlakom vodom i dobro obrišite.
Nadamo se da će vam svi ovi savjeti biti od pomoći i da ćete sa lakoćom i uživanjem pripremati svoje zdrave i ukusne obroke u posuđu od nerđajućeg čelika. Ugledajte se na kulinarske majstore i birajte samo kvalitetno posuđe za svoju kuhinju, u kojem ćete pripremati zdrave obroke.