Obavještenje

Kako odabrati kvalitetno posuđe za pripremu zdravog ručka?

Zašto vrhunski kuhari pridaju toliko pažnje odabiru kvalitetnog posuđa?

Jer oni znaju činjenicu koju mi ​​ili ne znamo ili joj ne pridajemo previše važnosti. A ona glasi: posuđe nije sporedna stvar.

Iako su naše kulinarske vještine važne, kao i kvaliteta namirnica koje koristimo, okus jela koje pripremamo ovisi i o posudama u kojima ih pripremamo. Lako mijenja okus hrane zbog materijala od kojeg je posuđe napravljeno, kao i načina kuhanja. Osim toga, određeni materijali mogu biti štetni zbog svoje reakcije s hranom, a time i opasni za naše zdravlje.

Kako možete biti sigurni da će vaše kulinarske sposobnosti doći do punog izražaja i da specijaliteti koje pripremate neće biti “začinjeni” štetnim tvarima? Kroz ovaj tekst ćete se upoznati s materijalima od kojih se posuđe izrađuje te njihovim prednostima i nedostacima, a zatim napraviti pravi izbor.

Posuđe od gline
Glinena-posuda.jpg

Zemljano posuđe je izdržalo test vremena i još uvijek se smatra zdravim za kuhanje i posluživanje hrane. Nedostatak mu je što je osjetljiv, pa zahtijeva pažljivo rukovanje.

Važno je novu posudu zagrijati i namazati iznutra masnoćom (možete i maslinovim uljem), kako bi duže trajala i bila spremna za upotrebu. Pustite da odstoji par sati pa isperite mlakom vodom. Inače, nakon svake upotrebe perite je samo mlakom vodom, nikako deterdžentom, i dobro osušite.

Ako ovo posuđe koristite na otvorenoj vatri, nemojte ga stavljati izravno na roštilj. Otklopite, pričekajte da se pepeo stvori i stavite posudu (minimalno 10 cm od vatre). A ako kuhate na plinskom štednjaku, između plamena i posude svakako stavite metalnu ploču.

Stakleno posuđe
Vatrostalno posuđe za kuhanje i pečenje mnogi smatraju izuzetno zdravim za pripremu i čuvanje hrane, a uz to je i jeftino. Podnosi visoke temperature, ali je osjetljiva na nagle promjene, stoga posude ne stavljajte direktno iz hladnjaka na štednjak ili u pećnicu.

Problem sa staklenim posudama može biti njihovo održavanje jer se s vremenom mogu stvoriti uporne smeđe mrlje.

shutterstock_1140104675.jpg

Gusano jela

Jela od guske, tj. lijevano željezo ravnomjerno se zagrijava i podnosi visoke temperature. Dobar je za pripremu jela od mesa i pečenje tijesta.

Nedostaci su mu što je težak, lako hrđa (čistite ga kuhinjskim papirom, toplom vodom i spužvom, bez deterdženta da se to ne dogodi) i ima ograničenja u vrsti hrane.

Naime, ne pripremajte kiselu hranu u staklenom posuđu jer dolazi do neželjenih kemijskih reakcija koje mogu biti štetne za vaš organizam. Također, čim završite s pripremom jelo ga prebacite u posudu od drugog materijala jer će u protivnom dobiti “metalni” okus.

Bakreno posuđe

Neki ljubitelji kuhinjske magije bakreno posuđe ocjenjuju kao iznimno prestižno. Unutrašnjost ovog posuđa je obrađena tako da hrana ne dolazi u direktan kontakt s bakrom, pa je kuhanje u njemu zdravo, iako se ne preporučuje za čuvanje hrane.

Dobro pohranjuje, provodi i raspoređuje toplinu, a budući da ravnomjerno hladi, bakar je odličan za izradu posuđa u kojem pripremate jela koja se dugo krčkaju. Glavni nedostatak su izuzetno visoke cijene.

Teflonsko posuđe

How-to-choose-quality-ware-Teflon-ware.jpg

Ovo je definitivno najmanje sigurna opcija. U posljednjih desetak godina sve je više tvrdnji da teflon može ugroziti zdravlje, posebice ako je površina oštećena. Na visokoj temperaturi teflon se raspada i oslobađa otrovne spojeve. Među njima je perfluoroaktanska kiselina koja se smatra kancerogenom.

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Za mnoge je posuđe od nehrđajućeg čelika najbolji izbor. Otporan je na hrđu, dobro podnosi visoke temperature, bez štetnih reakcija i nalazi se na popisu tzv. “zdravog” posuđa. Najčešće se proizvodi s debljim dnom, pa troši manje energije za pripremu hrane. Jelo se kuha brže, a toplina se održava dugo vremena.

A ako želite znati kako odabrati ovo posuđe, kako ga koristiti i održavati, samo nastavite čitati.

Kako odabrati posuđe od nehrđajućeg čelika

Posuđe od nehrđajućeg čelika danas je uobičajen i popularan izbor. Razlog je, između ostalog, i to što je potpuno siguran i bez zdravstvenih rizika za one koji ga koriste.

No, to ne znači da se trebate odlučiti za kupnju prvog kompleta koji vidite u trgovini ili web shopu. Kao i kod drugih vrsta posuđa, posuđe od nehrđajućeg čelika može varirati u kvaliteti.

Važno je obratiti pozornost na troznamenkaste brojeve na deklaracijama, odnosno u opisima proizvoda (poput 302 ili 304). Ove brojke opisuju ukupnu kvalitetu, trajnost i otpornost na temperaturu. I zato vam savjetujemo da se ne odlučujete za one koji počinju s brojem 2. Birajte samo one s oznakom 304 ili višom jer je to jamstvo kvalitete.

Želite li najbolje za sebe, odaberite Masterpice posuđe. Izrađen je od vrhunskog nehrđajućeg čelika 316L (tzv. Surgical grade). Ovo posuđe ne oksidira, ne izaziva alergije, ne zadržava miris hrane i ne mijenja strukturu pri visokoj temperaturi. Inovativna „non-stick” tehnologija jamči sigurnu pripremu zdravih i ukusnih obroka. Non-stick površine omogućit će vam pripremu zdrave, ukusne i niskokalorične hrane.

Kako-odabrati-kvalitetno-posuđe-2.jpg

Ukusan obrok, bez suvišnih kalorija – ideal svakog kulinarskog pothvata, zar ne?

A sada da vidimo što je potrebno učiniti prije prve uporabe vašeg divnog, novog posuđa.

Kako pripremiti posuđe od nehrđajućeg čelika

Novo posuđe možete oprati CleanSyjem (specijalni koncentrirani deterdžent, koji je više od 90% biorazgradiv i ne sadrži fosfate), kako biste uklonili eventualne tragove prljavštine. Temeljito isperite i osušite suhom krpom ili ručnikom.

Ako ste odabrali kvalitetno posuđe, nema potrebe za “non-stick” sprejevima, jer su zapravo kontraproduktivni. S vremenom stvaraju nevidljivi sloj koji s vremenom uzrokuje da se hrana počne lijepiti za dno posuđa.

Sada kada smo pokrili osnove i početak, vrijeme je za kuhanje i savjete za pripremu.

Kako kuhati u posuđu od nehrđajućeg čelika

Kako bi vaša jela trajala što duže, a jela koja pripremate bila što ukusnija, pridržavajte se ovih osnovnih pravila:

Hranu pripremajte na nižoj temperaturi

Višeslojna konstrukcija koju koristi većina proizvođača posuđa od nehrđajućeg čelika omogućuje istovremeno i ravnomjerno zagrijavanje posuđa, tako da se hrana koju pripremate kuha u više smjerova.

Pripremu jela započnite na nižoj temperaturi, a zatim je po potrebi postupno podižite na srednju. Na taj način ćete osigurati da hrana ne izgubi svoju hranjivost i sočnost te izbjeći oštećenje “non-stick” površine.

Ne preskačite zagrijavanje

Prije nego hranu stavite u posudu, malo je zagrijte. Zagrijavanje će zatvoriti sve pore u posudi, stvarajući potpuno glatku površinu, koja će spriječiti lijepljenje hrane za dno ili stijenke.

Ako niste sigurni je li tava dovoljno vruća, provjerite je s nekoliko kapi vode. Kada kap vode sklizne niz stijenku zdjele bez stvaranja mjehurića, spremni ste za početak pravljenja svoje kulinarske čarolije.

Budući da će se tava brzo zagrijati, neka vam svi sastojci budu već pripremljeni i pri ruci.

Kad je pečeno, meso se ne lijepi

Kako možete biti sigurni da je meso s donje strane dovoljno pečeno, iako ga pripremate na niskoj ili srednjoj temperaturi? Jednostavno – spremno je za okretanje, odnosno ne lijepi se za dno posude i ima lijepu, hrskavu koricu. Ako ga trebate podići lopaticom, znači da nije kuhan. Ostavite još nekoliko minuta.

Pripremite smrznutu hranu na vrijeme

Ako je neka od namirnica koje koristite zamrznuta, izvadite je iz hladnjaka 10 do 15 minuta prije upotrebe. Potrebno ih je zagrijati na sobnu temperaturu, da se ne lijepe za vruće dno posude (bez obzira što je podloga neprianjajuća).

Dajte prostora hrani

Prenatrpanost može značajno smanjiti temperaturu u tavi, uzrokujući lijepljenje hrane za dno ili stranice posude. Također, može se dogoditi da namirnice nisu kuhane ili pečene u istoj mjeri.

Povrće i meso dobro osušite

Budući da voda i vlaga smanjuju temperaturu, kao i pretrpanost, pričekajte da se oprano povrće temeljito osuši prije nego što ga dodate u jelo. U slučaju odmrznutog mesa, višak vlage nježno obrišite ručnikom.

Izvadite hranu iz posude nakon kuhanja

Ako nakon kuhanja ostane predugo u posudi, hrana može poprimiti blago metalan okus, pa ju je najbolje odmah prebaciti u posudu iz koje će se posluživati. Ovo je osobito važno ako sastojci uključuju rajčice, agrume i druge namirnice bogate kiselim otopinama, jer mogu oštetiti površinu tave.

Posuđe ne stavljajte u hladnu vodu odmah nakon kuhanja

Posuđe može promijeniti oblik ako ga izložite velikim promjenama temperature, stoga ga ne izlažite hladnoj vodi kako bi se što prije ohladilo. Čak i ako nemate puno vremena, a posuda vam je potrebna za pripremu drugog obroka, pričekajte da se ohladi prije pranja ili stavljanja u perilicu posuđa.

I s ovim savjetom dolazimo do posljednjeg važnog pitanja:

Kako očistiti posuđe od nehrđajućeg čelika

Osim što je najmanje reaktivan u usporedbi s drugim metalima od kojih je posuđe izrađeno, prednosti nehrđajućeg čelika su i to što se lako čisti, otporan je i dugotrajan. No, trajnost i funkcionalnost uvelike će ovisiti o načinu pranja i održavanja.

Otkrit ćemo vam nekoliko tajni kako bi vaše posuđe bilo savršeno čisto i sjajno, no prije toga univerzalni savjet: nemojte ga ribati žicom za suđe!

Također izbjegavajte druge materijale i sredstva za čišćenje s jako abrazivnim učinkom jer mogu oštetiti posuđe. Nastale ogrebotine mogu osloboditi metalne ione, čineći vaše posuđe manje sigurnim za korištenje.

Odličan izbor za čišćenje je spomenuto CleanSy sredstvo,koji Vaše posuđe održava, polira i čisti uz minimalan napor, tako da ono dugo izgleda kao novo. Osim toga, možete ga koristiti i za čišćenje drugih predmeta od nehrđajućeg čelika u vašem domu, posebno kupaonskog namještaja.

A evo još nekoliko trikova za čišćenje i održavanje posuđa od nehrđajućeg čelika:

Ako vam ostanu sitni zalogaji boje karamele, možete dodati malo vina i vode i kuhati dok ne dobijete ukusan umak.

Ali ako to ne želite, nježno plastičnom lopaticom odvojite ostatke hrane i ulijte toplu vodu sa sapunom u zdjelu dok ostaci ne odstupe od dna. To je obično sasvim dovoljno za učinkovito čišćenje. Ako niste, ne brinite, jer i za to postoji rješenje – soda bikarbona.

Kad se na dnu vašeg posuđa pojave tvrdokorne, smeđe mrlje, potopite ga u vruću vodu, dodajte nekoliko žličica sode bikarbone i ostavite nekoliko sati da djeluje. Nakon toga posuđe isperite i operite normalno.

Pomiješajte 2 decilitra octa i 6 decilitara vode te ulijte u inox posudu. Uključite i zagrijavajte smjesu dok ne zavrije. Kad prokuha pustite da se ohladi pa properite i operite posudu mlakom vodom. Osim za uklanjanje mrlja, ovom mješavinom možete ukloniti i naslage kalcija koje se mogu pojaviti na posuđu (osobito onom koje često koristite za kuhanje vode).

Kojim god načinom pranja posuđa i uklanjanja mrlja, važno je dobro osušiti posuđe i obrisati ga nakon pranja, kako se ne bi pojavile bjelkaste mrlje. I pri brisanju budite oprezni – preostalu vodu nježno utapkajte neabrazivnim ručnikom.

Većinu posuđa od nehrđajućeg čelika možete prati i u perilici posuđa, samo provjerite deklaraciju ili opis da vidite je li proizvođač to naveo kao opciju. Ponekad se dogodi da nakon vađenja posuđa primijetite površine koje izgledaju kao bijele mrlje, pogotovo ako ste ih prali zajedno s plastičnim posuđem. Nema mjesta panici – nekoliko kapi octa ulijte na krpu od mikrofibre i izglancajte posuđe.

A ako želite da vaše posuđe od nehrđajućeg čelika godinama izgleda kao novo, pomiješajte sodu bikarbonu i vodu dok ne dobijete finu pastu. Posuđe izvana premažite pastom koju ste nanijeli na meku krpu, zatim isperite mlakom vodom i dobro obrišite.

Nadamo se da će vam svi ovi savjeti biti od pomoći te da ćete s lakoćom i užitkom pripremati svoja zdrava i ukusna jela u posuđu od nehrđajućeg čelika. Ugledajte se na kulinarske majstore i za svoju kuhinju birajte samo kvalitetno posuđe u kojem ćete pripremati zdrava jela.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.