Obavještenje

Kako odabrati kvalitetan anti-aging kozmetički proizvod?

Pošto su vam već dosadile bore koje svakog dana vidite u ogledalu, riješile ste da nešto preduzmete po tom pitanju. Odlučujete da se prvo informišete na internetu, a da onda odaberete neki proizvod u parfimeriji ili online prodavnici.

Tri do četiri klika kasnije, preplavljuje vas osjećaj beznađa.

Toliko proizvoda, brendova, sastojaka, različitih iskustava sa istim proizvodima i varijacija u cenama. Poslije 2. strane rezultata na Guglu, odustajete. Govorite sebi da ćete se time pozabaviti nekada kada baš ne budete imali ništa pametnije da radite. 

Ali, problem je što već prvom sledećom prilikom ponovo zagledate svoje bore i borice. I onda počnete da očajavate. Pa da li odabir kvalitetne anti-aging kozmetike stvarno mora da bude toliko komplikovan? Odahnite. Ne mora.

Otkrijte u redovima koji slijede kako da relativno lako odaberete najbolji proizvod za sebe:

Bazični proizvodi koji su vam potrebni

Anti-aging proizvodi postoje u različitim formama – sredstva za čišćenje lica, losioni, kreme, ulja, serumi i još mnogo toga. Prvo što bi trebalo da uradite je da suzite listu proizvoda i odlučite šta je to što prvo želite da dodate u svoju dnevnu beauty rutinu. Naša preporuka je da počnete sa:

 • sredstvom za čišćenje lica
 • proizvodom za dnevnu hidrataciju
 • noćnim serumom

U odnosu na stanje vaše kože, odnosno izraženost bora i budžet koji imate na raspolaganju, možete odabrati jedan od ovih proizvoda ili kupiti sva tri, kako biste kompletirali režim njege.

Kada pronađete omiljene osnovne proizvode, lako ćete proširiti spisak i dodati na njega proizvode poput tonera, ulja i maski.

Poželjni sastojci

Evo nekoliko bitnih sastojaka koje bi anti-aging proizvod trebalo da sadrži:

 • retionol – derivat vitamina A koji pomaže koži da stvori bolje i zdravije ćelije; takođe je odličan antioksidans – neutrališe slobodne radikale (nestabline molekule kiseonika) koji kidaju ćelije kože i izazivaju bore
 • alfa i beta hidroksi kiseline (AHA i BHA) – služe za eksfolijaciju, uklanjaju mrtve ćelije kože, stimulišu rast glatke, jednako pigmentovane nove kože i podstiču produkciju kolagena
 • vitamin C – još jedan moćni antioksidans koji štiti kožu od sunčevih zraka i pomaže obnavljanje njenih ćelija
 • epidermalni faktor rasta – sastojak koji pomaže obnavljanje ćelija podsticanjem proizvodnje kolagena odgovornog za elastičnost kože
 • peptide – ovo su u osnovi amino kiseline, zadužene za čvrstinu kože (poželjno je da proizvod sadrži acetil heksapeptid 3, jer upravo on odlaže nastanak novih bora)
 • koenzim Q10 – sastojak iz porodice antioksidanata koji štiti i obnavlja kožu, a posebno je dijelotvoran u uklanjanju sitnih bora oko očiju

Odvojite vreme i dobro proučite deklaraciju proizvoda koje želite da kupite, kako biste se uvjerili da sadrži sve ili većinu ovih sastojaka. Uz to, kvalitetan anti-aging proizvod (pogotovo krema) treba da bude i hipoalergenski (ne izaziva iritacije) i nekomedogen, kako ne bi izazivao akne i bubuljice).

Što nas dovodi do sledećeg kriterijuma za izbor proizvoda:

Tip vaše kože

Kako biste dodatno suzili izbor proizvoda važno je da uzmete u obzir šta je to što je najbolje za vaš tip kože i eventualne probleme koje sa njom imate. Većina proizvoda je namenjena svim tipovima kože, ali vidjećete i one koji su označeni posebno za suvu, masnu ili osetljivu kožu. 

Zašto je ova razlika važna?

Ako imate masnu kožu, imaćete dodatni izazov u odabiru kozmetike. Masnu kožu karakteriše višak sebuma, a većina anti-aging proizvoda sadrži ulja i druge emolijente. Vama su potrebni lagani, hidrantni proizvodi sa nemasnom formulom, koje će koža lako upiti. Ovako ćete izbeći začepljivanje pora, a istovremeno revitalizovati i osvežiti kožu.

U slučaju da imate suvu kožu, slobodno možete odabrati i malo masnije formule. Pošto nema dovoljno sebuma, suva koža je najmanje elastična i stoga najsklonija boranju. Zato je važno da proizvod koji odabarete, pored gore navedenih sastojaka, sadrži i hijaluron koji omogućava vašoj koži da zadrži vlažnost. 

Budite pažljivi sa količinom retionola u proizvodu, jer može dodatno isušiti vašu kožu i dovesti do iritacije. U vašem slučaju preporučljivije je da anti-aging kozmetika sadrži retionide, slabije i manje iritantne forme retionola. Antioksidansi su obavezni, jer je suva i osetljiva koža tanje strukture i samim tim lakše puca.

Osim tipa kože bitno je naravno i da proizvode birate u odnosu na vaše godine.

Anti-aging kozmetika i godine starosti

Za svaki period života odabarite odgovarajuću njegu i anti-aging proizvode:

Proizvodi protiv bora 25+

U kasnim dvadesetim ključna riječ je prevencija. S obzirom da bore i drugi znaci starenja kože u ovom dobu još uvek nisu vidljivi, fokusirajte se na hidrataciju. Odaberite odgovarajuće hidratantne proizvode sa zaštitnim faktorom. Ako imate zdrave životne navike, ovo će biti sasvim dovoljno.

Proizvodi protiv bora 30+

Poslije 30. godine života na koži počinju da se javljaju prvi znaci starenja – najčešće sitne bore oko očiju i usana. Ostim toga, koža postaje suvlja i postepeno gubi čvrstinu i elastičnost.

Hidratacija je i dalje ključna za ublažavanje znakova starenja, ali sada je već vrijeme da pronađete proizvode bogate antioksidantima, vitaminima A, C i E, kao i betokarotenima. Ako vam genetika nije naklonjena, odnosno skloni ste ranom starenju kože, možete dnevnoj dodati i noćnu kremu, pa čak i serum protiv bora, poput La Danza seruma.

Proizvodi protiv bora 40+

U četrdesetim bore bivaju sve izraženije, koža opuštena i manje elastična. Lagano gubi sjaj i pojavljuje se neujednačenost tena. Proizvodi koje birate moraju biti delotvorniji, odnosno bogati sastojcima koji podstiču proizvodnju kolagena (poput peptida), vitaminima i antioksidantima koji će pomoći regeneraciju ćelija kože.

Kombinujte kreme sa proizvodima za eksfolijaciju, ali i produktima namenjenim tačno određenim područijima (poput onih za bore oko očiju). Siguran izbor je odabir proizvoda iz iste linije, čiji se efekti međusobno dopunjuju.

Proizvodi protiv bora 50+

Tokom pedesetih koža postaje tanja, a samim tim su i znaci starenja vidljiviji. Bore su dublje, a ćelije kože osjetljivije na spoljašnje uticaje. Zbog toga birajte proizvode koji su namjenjeni zreloj koži. To znači da su bogati prirodnim mastima i uljima, kao i sastojcima koji ili podstiču proizvodnju kolagena ili ga na neki način zamenjuju.

Posebno pažnju obratite na izbor noćnih krema, s obzirom da se koža tokom noći najbolje regeneriše. Neka noćne kreme budu bogate hijaluronskom kiselinom, peptidima i vitaminima. Takođe, nemojte zaboraviti na intenzivne serume, koji imaju efekat “popunjavanja” kože.

Pored sastojaka, tipa kože i vaših godina, u obzir bi prilikom odabira trebalo da uzmete i:

Dodatne važne karakteristike anti-aging proizvoda

Kako bi njega bila djelotvorna i potpuna, poželjno je da anti-aging proizvodi sadrže i:

 • sastojke za eksfolijaciju – uklanjaju mrtve ćelije kože, mitesere i višak ulja i tako doprinose sviježem i podmlađenom izgledu kože
 • SP faktor – neka proizvodi koje odaberete sadrže i dodatni faktor za zaštitu od sunca, s obzirom da se sunčevi zraci jedan od 6 glavnih uzročnika prevremenog starenja kože
 • sastojci za hidrataciju – suva koža izgleda starije, tako da su ovi sastojci neophodni ako želite nježnu i elastičnu kožu

A sada poslednji, ali ne i najmanje važan faktor u odlučivanju:

Cijena proizvoda

Visoka cijena ne garantuje kvalitet, kao što znate. Mnogo je faktora koji utiču na to kako će vaša kože odreagovati na određeni anti-aging proizvod. Ali, od jeftinih proizvoda zaista ne možete mnogo očekivati, jer su uglavnom siromašni svim onim važnim sastojcima. Osim toga, pošto je kvalitet često diskutabilan, ovi proizvodi mogu izazvati i neželjene reakcije na koži poput iritacije i dodatnog isušivanja.

Na tržištu postoje brojni poizvodi koji vam za pristupačnu cijenu garantuju kvalitet, sve neophodne sastojke i željene rezultate. Ulaganje u dobre anti-aging proizvode će vam se isplatiti na duže staze i uspijećete da izbjegnete agresivnije vidove uklanjanja bora i drugih znakova starosti.

Par saveta za kraj

Pošto ni jedan proizvod ne može da djeluje na apsolutno sve znakove starenja kože (fine linije, manje ili više izražene bore, beživotni izgled kože, neujednočenost tena, fleke i sl.) ili odaberite na šta želite da se fokusirate ili kombinujte više proizvoda. Budite naravno umjereni i pratite kako vam koža reaguje.

Ako odaberete kvalitetan anti-aging proizvod možete znatno ublažiti znakove starenja i pomoći svojoj koži, ali nemojte očekivati čuda. Eliksir mladosti, nažalost, još uvek nije patentiran. Postavite realistične ciljeve – šta želite da postignete i za koji vremenski period. Ni jedan proizvod neće obrisati bore u potpunosti i to preko noći.

Ne zaboravite ono najvažnije – budite uporni i pridržavajte se režima koji ste odabrali. Efekti možda neće biti vidljivi onom brzinom kojom biste vi željeli, ali neće ni izostati. 

I zato je upravo sada vrijeme da napravite svoju ček listu u odnosu na kriterijume koje smo naveli i pronađite najbolje za sebe. 

Ali šta ako još uvek oklijevate i razmišljate – u redu je sve to, mada bi od koristi možda još više bio neki konkretan prijedlog, barem za jedan proizvod? Ne brinite, i to smo pripremili. 

Dozvolite da izaberemo umesto vas i damo vam preporuku za proizvod za koji sigurno znamo da će vam pomoći – Swisso Logical hidro-lifting krema. Ova krema objedinjuje sve odlike kvalitetnog anti-aging proizvoda i sadrži savršenu kombinaciju antioksidanata i vitamina C, dubinski njeguje kožu i daje joj energiju. Dva sastojka koje je izdvajaju iz mora sličnih proizvoda se Voluform i Hydractine. 

Dok je Voluform bezbjedna alternativa lipofilingu (popunjava bore iznutra, preoblikuje konture lica i daje mu mladalački izgled), Hydractine kao snažan koktel aktivnih sastojaka podstiče metabolizam kože, uklanja izumrle ćelije i hidrira duboke slojeve kože. Ako ova krema bude vaš izbor, bore više neće biti vaš problem.

A sada zaista nemate ni jedan izgovor da ne krenete u bitku sa borama, priznaćete. Preduzmite nešto već danas i za nekoliko nedelja će vam koža biti i više nego zahvalna.

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.