Obavještenje

Kako i zašto da kuvate bez vode

Šta pomislite kada čujete “kuvanje bez vode”?

Ako vam je prva misao da je nemoguće, to je vjerovatno zbog toga što kao i većina nas vodu dodajete kako ne biste oštetili svoje posuđe.

A ako mislite da je to samo neki trend na koji ne treba obraćati pažnju, imamo ne baš tako dobre vesti za vas. Pripremanje hrane uz dodavanje masnoće i vode može ugroziti vaše zdravlje, pa čak i doprinijeti gojaznosti, dijabetesu, hipertenziji i srčanim oboljenjima.

U redovima koji slijede objasnićemo vam detaljnije zašto bi trebalo da kuvate bez vode, kako da to radite, a otkrićemo vam i neke odlične recepte.

Šta znači “kuvanje bez vode”?

Ovo je metod kuvanja koji podrazumijeva pripremu hrane bez dodavanje vode i masnoća. Prirodni sokovi iz namirnica (u formi masnoće i vode) su ono što se upotrebljava za pripremu obroka.

Kako to funkcioniše? Jednostavno – prirodni sokovi se na određenoj temperaturi pretvaraju u paru i potpomažu proces kuvanja.

Važno je da odaberete posuđe čiji poklopci potpuno naliježu na posude, kako bi se stvorio zatvoreni kružni ciklus kuvanja. Osim što neće izlaziti para, eliminisaćete rizik od prelivanja hrane, a spriječićete i širenje mirisa po svom domu.

Kako da kuvate bez vode?

Lako – upotrebom posuđa koje je upravo namjenjeno kuvanju bez dodavanja vode i masnoća.

Ovo posuđe se izrađuje od materijala koji omogućava jednako zagrijavanje, brz i ravnomjeran prenos toplote i njeno zadržavanje unutar posude. Tipično posuđe za kuvanje bez vode se sastoji od nekoliko slojeva. Površina je napravljena od vrhunskog (takozvanog hiruškog) nerđajućeg čelika. Ovaj tip čelika nije porozan, u njemu hrana ne zagorjeva, ne oksidiše, ne zadržava mirise hrane, ne izaziva alergije i jednostavan je za čišćenje.

Dno je obično izrađeno je od tri sloja metala, koji indukuju, sprovode i akumuliraju toplotu, čak i najslabijeg izvora toplote i brzo i ravnomjerno. Konduktivna svojstva metala omogućavaju kuvanje na niskim temperaturama, pa se tako ne uništavaju hranljivi sastojci i štedi i 70 posto energije.

Kako bi se para zadržala unutar posude, koriste se posebni poklopci. Njihova uloga je da spriječe rasipanje pare i zadrže sočnost namirnica. Temperatura je ujednačena, pa je priprema hrane brža.

Neke vrste posuđa imaju ugrađen sistem za kontrolu pare, kao i zvučni signal koji vas obaviještava kada je hrana gotova. Prilično korisna funkcija, složićete se. Zamislite samo – možete na miru da pripremate još neki dio obroka ili da radite nešto sasvim drugo, bez bojazni da će se namirnice prekuvati ili zagorjeti. A zaboravićete i na ono dosadno obavezno podizanje poklopca na svakih desetak minuta kad je priprema jela pri kraju.

A koje to posuđe objedinjuje sve važne karakteristike i predstavlja idealan izbor za kuvanje bez dodavanja masti i vode? Pogađate – Masterpiece posuđe.

Masterpiece posuđe je napravljeno od materijala vrhunskog kvaliteta (316L nerđajući čelik), ergonomske drške se ne pregrijavaju, a inovativna “non-stick” tehnologija garantuje bezbjednu pripremu zdravih i ukusnih obroka. Troslojno akuterno – kompaktno dno omogućava da se toplota ravnomjerno širi. Digitalnim termokontrolorom možete programirati željenu temperaturu i vrijeme, a Zepter buzzer (alarm) će vas obavijestiti kada je proces kuvanja završen.

U Masterpiece setovima pronaći ćete sve što vam je potrebno: od tiganja specijalno dizajniranog za prženje šnicli, piletine ili ribe, preko posuda različitih veličina za pripremu supe, sosova i kuvanih jela, do višenamenskih činija. Tu je i korpica za paru, koja će vam biti glavni saveznik u pripremi osjetljivih namirnica. Poklopci koji savršeno naliježu na ivicu i potpuno zatvaraju posudu, omogućavaju zatvoreni kružni ciklus kuvanja, a spriječavaju prelivanje hrane i širenje mirisa.

Razlozi da odabarete baš posuđe od nerđajućeg čelika i novi način pripreme hrane slijede.

Zašto bi trebalo da kuvate bez vode?

Ukratko? Uštedićete novac, vreme i energiju, a i kuvaćete zdravije.

Evo i malo detaljnije opisanih razloga za kuvanje bez vode:

Bezbjednost

Materijali koji se koriste za izradu posuđa u kojem se kuva bez dodavanja ulja i masnoća, poput nerđajućeg čelika, doprinose bezbednoj pripremi hrane. Kako? Tako što imaju sloj koji spriječava odvajanje čestica štetnih metala (poput aluminijuma) od dna posude i mješanje sa vašom hranom. Ovakvo posuđe je takođe otporno na koroziju.

Zadržavanje hranljivih sastojaka

Pripremom obroka bez dodavanja vode dobićete zdravije, ukusnije obroke, koji pritom i bolje izgledaju u vašem tanjiru od onih pripremljenih na tradicionalan način. Kuvanjem u posuđu kao što je Masterpiece, zadržaćete preko 90% hranljivih sastojaka. Kada se pripremaju na uobičajan način, namirnice gube hranljive sastojke, ukus, izgled, pa čak i teksturu.

Manje masti i ulja

Kada hranu pripremamo u posuđu u kojem se toplota ravnomjerno širi, minimalizujemo mogućnost da se zalijepi za dno i zidove posude ili da izgori. Kvalitetno posuđe od nerđajućeg čelika ima i takozvanu “non-stick” podlogu, što znači da vaša hrana neće biti dodatno opterećena kalorijama iz masnoća. Na duže staze, to će vam pomoći da smanjite rizik od povišenog holesterola, bolesti srca i prekomjerne težine.

Bolji ukus hrane

Pripremanjem namirnica u posuđu kreiranom za ovu vrstu kuvanja, dobićete obroke od namirnica koje su sačuvale svoju teksturu, boju, aromu i ukus.

Previše vode može negativno uticati na pripremu zdravog jela, pogotovo kada su u pitanju voće i povrće. Pošto većina voća i povrća sadrži od 90 do 95 posto vode, nema potrebe da je dodajete tokom kuvanja, jer će uništiti dragocjene minerale i prirodne soli.

Smanjuje vrijeme potrebno za kuvanje

Upotrebom posuđa kao što je Masterpiece ubrzaćete pripremu hrane, jer troslojno kompaktno dno omogućava da se toplota ravnomjerno širi.

Štedi energiju

Posuđe namjenjeno kuvanju bez vode je dizajnirano za ekonomično kuvanje, na niskim temperaturama, pa će vam tako i računi za električnu energiju biti niži.

Jednostavno za čišćenje i održavanje

Posuđe je izdržljivo, lako za održavanje i čišćenje, a može da se pere i u mašini za posuđe.

Zdravije je za vas i vašu porodicu

Istraživanja pokazuju da kuvanjem u Zepter sistemu, u odnosu na kuvanje u klasičnom posuđu, čuvamo 72% više vitamina A, 252% više kalcijuma, 336% više fosfora i čak 83% više gvožđa. Prilikom pečenja u Masterpiece posuđu, oslobađaju se prirodne masti iz mesa, pa nije potrebno dodavati ulje. To znači da pripremljeno juneće meso sadrži 67% manje masti, a pileće 51% manje masti u odnosu na prirodan sadržaj mesa.

Ovo je dobra vijest za osobe sa povišenim holesterolom, a takođe i za one koji spadaju u rizičnu grupu za oboljevanje od karcinoma, s obzirom da je 62% svih kancerogenih oboljenja (karcinom dojke, debelog crijeva, prostate, bubrega) prouzrokovano ishranom bogatom mastima, gojaznošću i nepravilnom pripremom hrane u posuđu lošeg kvaliteta, uz dodavanje masnoća, ulja i soli.

Hajde da sada sa teorije pređemo malo i na praksu.

Odabrani recepti

Kako bismo vas inspirisali, predstavljamo vam neke od naših recepata koji dokazuju da je lako kuvati bez dodavanja vode i masnoća:

Pileći paprikaš

Paprikaš je takozvano sporo kuvano jelo sa mesom i kromprirom ili što bismo mi rekli – na kašiku. Pretpostavlja se da potiče iz Mađarske, a podsjeća nas na domaću kuhinju naših mama i baka.

Najčešće se koristi pileće ili juneće meso, a paprikaš od pilećeg mesa se kraće kuva i blažeg je ukusa. Paprikaš od junećeg mesa obilčno se kuva 90 minuta, dok se od pilećeg kuva 60 minuta. To, naravno nije slučaj ako koristite naše Masterpiece posuđe, koje vam skraćuje vreme kuvanja i štedi energiju i novac.

Mislite da je nemoguće skuvati paprikaš bez dodavanja ulja i vode? Uvjerite se i sami da nije.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Palamida sa blitvom

Želite da probate neku drugačiju vrstu ribe? Odlučite se za palamidu koja nastanjuje Jadransko more. Palamida spada u plave ribe i pripada porodici skuša na koju najviše i podseća. Plava riba je bogata korisnim masnim kiselinama omega-3. A pritom je i sjajan izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A, kao i kalcijuma, gvožđa, cinka i kalijuma.

Uz nju, gotovo tradicionalno, poslužićemo blitvu i krompir, a sve je pripremljeno na najzdraviji mogući način. Ako izuzmemo sjeckanje namirnica, za ovaj recept biće vam potrebno oko pola sata ili manje ako budete kuvali krompir i blitvu paralelno sa ribom.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Rižoto sa sipinim mastilom

Ako želite da zadivite svoje prijatelje i goste, preporučujemo vam sofisticirani rižoto sa sipinim mastilom. Ovaj morski specijalitet donosi bogate ukuse morskih dubina zahvaljujući nevjerovatnim svojstvima sipinog mastila koje daje ne samo boju, nego i aromu čitavom jelu. Pored sipinog mastila upotrijebićemo i sipu koja je dobar izvor proteina. kao i vitamina i minerala: selena, fosfora, cinka, magnezijuma, kalijuma, gvožđa i kalcijuma.

U našoj Masterpiece posudi pripremićete ovaj luksuzni specijalitet za samo 30 minuta i to na potpuno zdrav i bezbjedan način, a ukusi će biti još intenzivniji, jer će se namirnice kuvati u sopstvenim sokovima pri čemu zadržavaju sve hranjive sastojke.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Želite još inspiracije i odličnih recepata za zdrava jela? Onda obavezno pogledajte Zepter kuhinju.

Zaključak

Da, biće potrebno da izdvojite nešto više novca za posuđe od nerđajućeg čelika koje je odličan izbor za pripremu hrane bez dodavanja masnoće i vode.

Da, biće vam potrebno vreme da se naviknete da novi metod kuvanja i prilagođavanje recepata napravljenih za tradicionalan način kuvanja.

Ali, na duže staze ćete zapravo uštediti novac i vreme. Još važnije od toga – sačuvaćete svoje zdravlje, ne odričući se onoga što volite da jedete. A to nema cijenu, zar ne?

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.