Obavještenje

Kako i zašto da kuvate bez vode

Što pomislite kada čujete “kuhanje bez vode”?

Ako vam je prva pomisao da je to nemoguće, vjerojatno je to zato što, kao i većina nas, dodajete vodu kako ne biste oštetili posuđe.

A ako mislite da je to samo neki trend na koji ne biste trebali obraćati pozornost, imamo jednu ne tako dobru vijest za vas. Kuhanje hrane s dodatkom masti i vode može ugroziti vaše zdravlje, pa čak i pridonijeti pretilosti, dijabetesu, hipertenziji i bolestima srca.

U narednim redovima ćemo detaljnije objasniti zašto kuhati bez vode, kako to učiniti, a otkrit ćemo vam i nekoliko izvrsnih recepata.

Što znači “kuhati bez vode”?

Ovo je način kuhanja koji podrazumijeva pripremu hrane bez dodavanja vode i masnoće. Za pripremu jela koriste se prirodni sokovi iz namirnica (u obliku masti i vode).

Kako radi? Jednostavno – prirodni sokovi pretvaraju se u paru na određenoj temperaturi i podržavaju proces kuhanja.

Važno je odabrati posuđe čiji poklopac potpuno pristaje na posude, kako bi se stvorio zatvoreni kružni ciklus kuhanja. Osim što para neće izlaziti, eliminirat ćete rizik od prolijevanja hrane, a spriječit ćete i širenje mirisa po vašem domu.

Kako kuhati bez vode?

Jednostavno – korištenjem posuđa koje je namijenjeno kuhanju bez dodavanja vode i masnoće.

Ovo posuđe izrađeno je od materijala koji omogućuje jednako zagrijavanje, brz i ravnomjeran prijenos topline i njeno zadržavanje unutar posude. Tipično posuđe za kuhanje bez vode sastoji se od nekoliko slojeva. Površina je izrađena od vrhunskog (tzv. kirurškog) nehrđajućeg čelika. Ova vrsta čelika je neporozna, hrana ne zagori, ne oksidira, ne zadržava mirise hrane, ne izaziva alergije i lako se čisti.

Dno se obično sastoji od tri sloja metala, koji induciraju, provode i akumuliraju toplinu, čak i iz najslabijeg izvora topline, brzo i ravnomjerno. Vodljiva svojstva metala omogućuju kuhanje na niskim temperaturama, pa se hranjive tvari ne uništavaju i štedi 70 posto energije.

Kako bi se para zadržala unutar posude, koriste se posebni poklopci. Njihova je uloga spriječiti rasipanje pare i zadržati sočnost hrane. Temperatura je ujednačena pa je priprema hrane brža.

Neke vrste posuđa imaju ugrađeni sustav za kontrolu pare, kao i zvučni signal koji vas obavještava kada je jelo spremno. Prilično korisna značajka, složit ćete se. Zamislite samo – možete mirno pripremiti neki drugi dio obroka ili učiniti nešto sasvim drugačije, bez straha da će se hrana prekuhati ili zagorjeti. A zaboravit ćete i na dosadno obavezno podizanje poklopca svakih deset minuta kada je priprema jela pri kraju.

A koje posuđe objedinjuje sve bitne karakteristike i idealno je za kuhanje bez dodavanja masti i vode? Pogađate – Masterpiece posuđe.

Masterpiece posuđe izrađeno je od vrhunskih materijala (316L nehrđajući čelik), ergonomske ručke se ne pregrijavaju, a inovativna “non-stick” tehnologija jamči sigurnu pripremu zdravih i ukusnih obroka. Troslojno akutno – kompaktno dno omogućuje ravnomjerno širenje topline. Pomoću digitalnog termokontrolera možete programirati željenu temperaturu i vrijeme, a Zepter zujalica (alarm) će vas obavijestiti kada je proces kuhanja završen.

U Masterpiece setovima pronaći ćete sve što vam je potrebno: od tave posebno dizajnirane za prženje odrezaka, piletine ili ribe, preko posuda različitih veličina za pripremu juha, umaka i kuhanih jela, do višenamjenskih zdjela. Tu je i košara na pari, koja će vam biti glavni alat kod pripreme osjetljive hrane. Poklopci koji savršeno prianjaju na rub i potpuno zatvaraju posudu, omogućuju zatvoreni kružni ciklus kuhanja te sprječavaju prelijevanje hrane i širenje neugodnih mirisa.

Razlozi za odabir posuđa od nehrđajućeg čelika i novog načina pripreme hrane su sljedeći.

Zašto kuhati bez vode?

Ukratko? Uštedjet ćete novac, vrijeme i energiju, a i kuhat ćete zdravije.

Evo nekoliko detaljnijih razloga za kuhanje bez vode:

Sigurnost
Materijali od kojih se izrađuje posuđe u kojem se kuha bez dodatka ulja i masti, poput nehrđajućeg čelika, doprinose sigurnoj pripremi hrane. Kako? Tako što ima sloj koji sprječava da se čestice štetnih metala (poput aluminija) odvoje od dna posude i pomiješaju s vašom hranom. Ova vrsta posuđa također je otporna na koroziju.

Zadržavanje hranjivih tvari
Pripremom jela bez dodavanja vode dobit ćete zdravija, ukusnija jela koja i bolje izgledaju na vašem tanjuru od onih pripremljenih na tradicionalan način. Kuhanjem u posuđu kao što je Masterpiece, zadržat ćete preko 90% hranjivih tvari. Kada se priprema na uobičajen način, hrana gubi hranjive tvari, okus, izgled pa čak i teksturu.

Manje masti i ulja
Kada hrau pripremamo u tavi u kojoj se toplina ravnomjerno širi, smanjujemo mogućnost da se zalijepi za dno i stijenke posude ili zagori. Kvalitetno posuđe od nehrđajućeg čelika ima i tzv. “non-stick” površinu, što znači da se vaša hrana neće dodatno krcat kalorijama iz masti. Dugoročno, to će pomoći u smanjenju rizika od visokog kolesterola, bolesti srca i pretilosti.

Hrana ima bolji okus
Pripremajući hranu u posudama predviđenim za ovaj način kuhanja, dobit ćete obroke napravljene od namirnica koje su sačuvale svoju teksturu, boju, miris i okus.

Previše vode može negativno utjecati na pripremu zdravog obroka, pogotovo kada je riječ o voću i povrću. Budući da većina voća i povrća sadrži 90 do 95 posto vode, nema potrebe dodavati vodu tijekom kuhanja jer se time uništavaju vrijedni minerali i prirodne soli.

Smanjuje vrijeme kuhanja
Korištenje posuđa kao što je Masterpiece ubrzat će pripremu hrane jer troslojno kompaktno dno omogućuje ravnomjerno širenje topline.

Štedi energiju
Posuđe namijenjeno za kuhanje bez vode dizajnirano je za ekonomično kuhanje na niskim temperaturama, pa će Vaši računi za struju biti manji.

Jednostavan za čišćenje i održavanje
Posuđe je izdržljivo, lako se održava i čisti te se može prati u perilici posuđa.

Zdravije je za vas i vašu obitelj
Istraživanja pokazuju da kuhanjem u Zepter sustavu, u odnosu na kuhanje u klasičnom posuđu, pohranjujemo 72% više vitamina A, 252% više kalcija, 336% više fosfora i čak 83% više željeza. Prilikom pečenja u Masterpiece posuđu oslobađaju se prirodne masnoće iz mesa pa nije potrebno dodavati ulje. To znači da pripremljena govedina sadrži 67% manje masti, a piletina 51% manje masti u odnosu na prirodni sadržaj mesa.

Ovo je dobra vijest za osobe s visokim kolesterolom, ali i za one koji spadaju u rizičnu skupinu za obolijevanje od raka, s obzirom da je 62% svih karcinoma (rak dojke, debelog crijeva, prostate, bubrega) uzrokovano prehranom bogatom masnoćama, pretilost i nepravilna priprema hrane u nekvalitetnom posuđu, s dodatkom masti, ulja i soli.

Prijeđimo sada s teorije na praksu.

Odabrani recepti

Da bismo vas inspirirali, evo nekoliko naših recepata koji dokazuju da je jednostavno kuhati bez dodavanja vode i masti:

Pileći paprikaš
Paprikaš je takozvano sporo kuhano jelo s mesom i krumpirom ili što bismo rekli – na žlicu. Pretpostavlja se da potječe iz Mađarske, a podsjeća na domaću kuhinju naših majki i baka.

Najčešće se koristi pileće ili juneće meso, a pileći paprikaš se kuha kraće i blažeg je okusa. Goveđi paprikaš obično se kuha 90 minuta, a pileći 60 minuta. To naravno nije slučaj ako koristite naše Masterpiece posuđe koje skraćuje vrijeme kuhanja i štedi energiju i novac.

Mislite da je nemoguće skuhati gulaš bez dodavanja ulja i vode? Uvjerite se sami da nije.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Palamida s blitvom
Želite probati drugu vrstu ribe? Odlučite se za palamidu koja obitava u Jadranskom moru. Palamida spada u plavu ribu i pripada obitelji skuša, na koje najviše sliči. Plava riba je bogata korisnim omega-3 masnim kiselinama. Također je odličan izvor proteina, vitamina B3, B12, D i A, kao i kalcija, željeza, cinka i kalija.

Uz njega ćemo, gotovo tradicionalno, poslužiti blitvu i krumpir, a sve je pripremljeno na najzdraviji mogući način. Ako ostavimo sastojke na stranu, za ovaj će vam recept trebati oko pola sata ili manje ako kuhate krumpir i blitvu u isto vrijeme kad i ribu.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Rižoto s crnilom od sipe

Želite li impresionirati prijatelje i goste, preporučujemo sofisticirani rižoto od sipinog crnila. Ovaj morski specijalitet donosi bogatstvo okusa morskih dubina zahvaljujući nevjerojatnim svojstvima crnila sipe koje daje ne samo boju, već i aromu cijelom jelu. Osim crnila od sipe koristit ćemo i sipu koja je dobar izvor proteina. kao i vitamine i minerale: selen, fosfor, cink, magnezij, kalij, željezo i kalcij.

U našoj Masterpiece posudi ovaj luksuzni specijalitet pripremit ćete u samo 30 minuta na potpuno zdrav i siguran način, a okusi će biti još intenzivniji jer će se hrana kuhati u vlastitom soku, zadržavajući sve hranjive tvari.

Detaljan recept (potrebni sastojci i priprema)

Želite više inspiracije i izvrsne recepte za zdrave obroke? Onda svakako provjerite Zepter kuhinju.

Zaključak

Da, trebat ćete izdvojiti nešto više novca za posuđe od nehrđajućeg čelika koje je odličan izbor za pripremu hrane bez dodavanja masnoće i vode.

Da, trebat će vam vremena da se naviknete na novi način kuhanja i prilagodite recepte napravljene za tradicionalni način kuhanja.

Ali, dugoročno gledano, zapravo ćete uštedjeti novac i vrijeme. Još važnije od toga – sačuvat ćete svoje zdravlje, a da se ne odreknete onoga što volite jesti. A to je neprocjenjivo, zar ne?

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.