Obavještenje

Kako da odaberete najbolji sokovnik za hladno ceđenje

Iscijeđeni sokovi dugo se smatraju veoma moćnim saveznicima zdravog života. Oni su svakako bolji izbor od sokova iz trgovine s dodatkom šećera, konzervansa i raznih drugih dodataka koji su sve samo ne zdravi. Iako je cijelo voće najbogatiji i najkompletniji izvor hranjivih tvari, cijeđeni sokovi imaju svoje posebne prednosti, posebno u određenim zdravstvenim stanjima, kada želudac treba što više poštedjeti i kada je fokus na čišćenju organizma. Da bi sok zadržao maksimalnu količinu hranljivih materija iz hrane, najvažniji izbor je sokovnik.

 

Vrste sokovnika


Generalno, dvije osnovne vrste sokovnika su centrifugalni i hladno prešani sokovnici. Za ljude kojima je vrijeme pripreme najvažniji faktor, centrifugalni sokovnici su obično prvi izbor. Ova vrsta sokovnika radi velikom brzinom, lako se i jednostavno čisti, ali sokovi napravljeni na ovaj način ne mogu dugo da stoje i moraju se odmah potrošiti.

Osim toga, zbog zagrijavanja tokom rada, ovi sokovnici ne čuvaju nutrijente tako dobro kao mašine za hladno prešanje, a kako rade na velikom broju okretaja, gubi se većina nutritivnih elemenata.

Mašine za hladno prešanje su obično višeg cjenovnog ranga, složenije su i zahtijevaju temeljitije čišćenje nakon upotrebe, iako je to pojednostavljeno kod najnovijih modela, ali njihova najveća prednost je što hladno prešanje bolje čuva kvalitet nutrijenata iz hrane. Osim toga, hladno ceđeni sokovi mogu duže da traju i time pružaju veću udobnost.

Ako želite kvalitetan, nutritivno vrijedan sok, svakako je bolje investirati u hladno ceđeni sokovnik. Kako to nije mala investicija, trebali biste znati odabrati najbolju za sebe.
Kako odabrati najbolji sokovnik za hladno ceđenje


Sama tehnologija hladnog prešanja bazira se na prešanju voća i povrća pri malom broju obrtaja – sokovnici za hladno ceđenje obično rade 40 do 60 obrtaja u minuti. Razlike koje možete primijetiti između sokovnika ogledaju se u sljedećim stavkama:

Količina soka koju dobijete
Količina konzerviranih vitamina
Količina konzerviranih enzima
Dizajn
Kako očistiti uređaj


Još soka

Kada počnete da pravite sokove, u nekom trenutku ćete primetiti da više novca odlazi na kupovinu svežeg voća i povrća. Dakle, osim ulaganja u uređaj, svaki dan ćete trošiti više novca. Zato je važno odabrati sokovnik koji je dovoljno jak i precizan da iscijedi maksimalnu količinu soka. More Juice Press Frozen sokovnik radi na 40 okretaja u minuti, a u poređenju sa standardnim sokovnicima daje 40% više soka. Ako planirate da hladno ceđene sokove konzumirate svaki dan, na dnevnoj bazi, to znači da ćete prepoloviti količinu voća koju trebate kupiti.
Više vitamina

Šta vrijedi ako dobijete više soka po cijenu hranjivih tvari. Zato je bolje izabrati sokovnike sa manjim brojem obrtaja, koji se ne zagrevaju i ostaju hladni tokom celog procesa, jer na taj način možete uštedeti i do šest puta više vitamina. U jednom eksperimentu uzeli smo 100 g paradajza i procijedili ih kroz standardni i More Juice Press Frozen sokovnik, a zatim smo izmjerili količinu vitamina C. Ispostavilo se da sok iz More Juice Press Frozen sadrži šest puta više vitamina C. .

 

Više enzima

Kada govorimo o svježem voću i povrću i njihovim zdravstvenim prednostima, obično mislimo na vitamine i minerale. Ali ovo nisu jedine hranljive materije koje ovu hranu čine toliko vrednom u ljudskoj prehrani. I voće i povrće sadrže različite vrste enzima koji imaju vrlo različite funkcije u našem tijelu. Neki od njih pomažu probavi, neki poboljšavaju imunitet, neki ubrzavaju metabolizam i slično. Avokado, maline, noni, ananas samo su neki od primjera voća čiji enzimi utiču na raspoloženje, probavu, imunitet i mnoge druge funkcije u tijelu.

Da bi se ovi enzimi što bolje sačuvali, najbolje je koristiti sokovnik za hladno ceđenje, sa manjim brojem obrtaja, kao što je Zepter More Juice Press Frozen, jer će sa pametnim sistemom za sokove 3 u 1 uštedeti četiri puta više enzima nego u bilo kojem drugom sokovniku.

 

Više stila

Iako izgled sokovnika nije nešto što se čini previše važnim, on ipak igra veoma važnu ulogu u izboru. Uređaj koji zauzima previše prostora u manjoj kuhinji može izgledati kao zvijer. Neće biti praktično ni u velikoj kuhinji, jer nije dobra ideja pospremati cijelu kuhinju prije svake upotrebe sokovnika. Također, imajte na umu kako je lako rastaviti i sastaviti sokovnik - to je također element dizajna. Ako priprema sokovnika oduzima više vremena od pripreme soka, vrlo brzo ćete odustati od stvaranja nove zdrave navike pravljenja domaćih sokova.
Šta još trebate znati kada birate sokovnik?


Neke druge praktične karakteristike koje treba uzeti u obzir pri odabiru su:

Širina otvora za ubacivanje voća i povrća - zavisi od toga koliko morate da iseckate voće i povrće pre cijeđenja, a to može potrajati. Otvor ne smije biti ni preširok ni premalen.
Rok trajanja – sve dok su njegovi ključni dijelovi izdržljivi i pouzdani, kvalitetan sokovnik nije mala investicija i treba da se isplati na duge staze.
Nivo buke - ako ne želite da vaša kuhinja bude bučna kao na gradilištu, ili ne mislite da postoji potreba da cijelo susjedstvo zna kada pijete sok, obratite pažnju na nivo buke koji sokovnika, uvijek je navedeno u uputama ili opisu proizvoda.


Postoji li savršen sokovnik?


Ako planirate uvesti zdravu naviku konzumiranja svježe cijeđenih sokova, a želite biti sigurni šta unosite u svoje tijelo, a da ne morate brinuti hoće li aparat izdržati svakodnevnu upotrebu, ili će zvučati kao da letite sa piste svaki put kada ga uključite, sokovnik More Juice Press Frozen postat će omiljeni član vašeg domaćinstva.
Ovaj sokovnik dokazano čuva kvalitet namirnica koje iscijedite, daje vam maksimalnu količinu soka, vitamina, minerala i enzima, tih je i izrađen je od materijala izuzetnog kvaliteta. Osim toga, to je estetski lijep detalj u vašoj kuhinji jer Zepter nikada ne podcjenjuje snagu i funkciju dizajna.

Ako su vaše potrebe skromnije, sigurno možete pronaći mnogo atraktivnije cjenovne varijante, ali nikada se ne isplati štedjeti na vlastitom zdravlju, pa vam ni u ovom slučaju ne možemo preporučiti da odaberete nešto drugo osim najbolje.
Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.