Obavještenje

Kafa bez kofeina: da ili ne?

Ako ste tvrdoglavi ljubitelj kafe (posebno tzv. domaće kafe), vjerovatno ćete iz vedra neba odgovoriti: NE.

Kafa bez kofeina. Sve. Što će reći, čemu služi, a osim toga, ne radi.

Ali nemojte biti tako odlučni. Dajte nam deset minuta i mi ćemo iznijeti argumente koji će vas natjerati da barem razmislite o ovoj opciji.

Spreman?

Zašto kafa bez kofeina?
Kao jedan od prirodnih stimulansa, kofein direktno utiče na centralni nervni sistem. Osim toga, poznat je i kao faktor koji uzrokuje promjene u genetskom materijalu.

Iako kafa ima brojne dokazane pozitivne učinke na naše zdravlje, ne podnose svi kofein na isti način. Dok neki od nas mogu popiti nekoliko šoljica popodne i uveče bez negativnih posledica po san, mnogi će čak osuditi kapućino na nesanicu.

Istovremeno, nekome se dopada stimulativni efekat kofeina (podstiče nervni sistem na oslobađanje adrenalina, pa srce brže pumpa krv i mi smo aktivniji), dok neko drugi može postati nervozan, uplašen ili napet.

Ako vas, iz bilo kog razloga, kofein sprečava da istinski uživate u šoljici vašeg omiljenog napitka, vreme je da probate kafu bez kofeina.

Šta je kafa bez kofeina?
Kafa bez kofeina nije ništa novo – postoji već više od 100 godina.

Njemački trgovac kafom Ludwig Roselius bio je prvi koji je razvio komercijalni proces dekofeinizacije 1903. i patentirao ga nekoliko godina kasnije. U to vrijeme, benzen se koristio za ekstrakciju kofeina prije pečenja. Danas se koriste zdravije metode za uklanjanje kofeina iz mahunarki.

Iako postoje varijacije, to je općenito proces koji se sastoji od sljedećih koraka:

zrna kafe se prvo potapaju u vodu ili izlažu pari (na temperaturi od 70 do 100 stepeni)
nakon toga su izloženi hemikalijama (supstancama kao što su metilen hlorid, etil acetat i različiti rastvarači)
zrna se zatim uklanjaju iz tečnosti bogate kofeinom, a tečnost se filtrira kako bi se uklonio kofein
filtrirana tečnost se zatim vraća u pasulj da povrati njihov ukus
nakon toga se zrna suše i prže
Kofein se također može ukloniti iz zrna ugljičnim dioksidom. Para izvlači kofein na površinu, a zatim se zrna natapaju u gasu. Zbog izuzetno visokog pritiska, gas se ponaša kao tečnost, prodire u zrna i vezuje se za kofein. Nakon toga, kombinacija ugljičnog dioksida i kofeina se ekstrahira iz zrna. Kada se zrna ohlade, preostali ugljični dioksid isparava.

Proizvođači također koriste kofeinska ulja za uklanjanje kofeina iz kafe. Kako izgleda ovaj proces? Prvo se zrna namoče u vrelu vodu za kafu, tako da kofein izađe na površinu. Nakon toga, zrna se stavljaju u zagrijanu posudu u kojoj se nalaze ulja kafe iz stare kafe. Nakon nekoliko sati, trigliceridi iz ulja vezuju se za površinu zrna i izvlače kofein. Na kraju procesa zrna se čiste od ulja i suše.

Bez obzira na način dekofeinizacije, nutritivna vrijednost kafe je gotovo ista kao i obična kafa, ali su miris i okus malo blaži.

Ono što je zanimljivo jeste da postoje i prirodne vrste kafe bez kofeina. Naime, u Kamerunu i Etiopiji pronađena su zrna kafe koja pripadaju vrsti Arabica, a koja ne sadrže kofein. Istraživanja su u toku, pa je moguće da ćemo u budućnosti ukrštanjem vrsta dobiti kafu bez kofeina savršenog mirisa i ukusa.

Koje su prednosti kafe bez kofeina?
Image Harvardova škola javnog zdravlja podržava tvrdnju da kafa bez kofeina ima slične korisne efekte na zdravlje kao i kafa s kofeinom. Razlog je, između ostalog, što sadrži samo 15% manje antioksidansa (oni se gube tokom procesa dekofeinizacije) od obične kafe.

Antioksidansi poput hlorogenske kiseline i drugih polifona neutraliziraju slobodne radikale i tako smanjuju oksidativna oštećenja i pomažu u liječenju brojnih zdravstvenih problema. Kafa bez kofeina je takođe bogata hranljivim materijama. Jedna šolja sadrži 2,4% preporučene doze magnezijuma, 4,8% kalijuma, 2,5% niacina i 2,5% vitamina B3.

Kao i obična, kafa bez kofeina može doprinijeti smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 za 7%. Osim toga, kafa bez kofeina ima pozitivan učinak na funkciju jetre, jer snižava razinu inzulina.

Konzumiranje kafe bez kofeina također je povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara i srčanih bolesti. Poput kafe s kofeinom, kafa bez kofeina ima pozitivne učinke na mentalnu degeneraciju koja je posljedica starenja. Također, kafa bez kofeina štiti neurone u mozgu, a zahvaljujući hlorogenskoj kiselini pomaže u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Prednost kafe bez kofeina u odnosu na običnu kafu je što manje izaziva refluks kiseline, odnosno smanjuje simptome žgaravice. Osim toga, jedna do dvije šoljice kafe bez kofeina dnevno će smanjiti rizik od razvoja raka rektuma za čak 48%.

Na kraju liste u korist kafe bez kofeina je, naravno, izostanak svih onih simptoma koji se javljaju kao posljedica smanjene tolerancije na kofein – osjećaj anksioznosti, nervoze, poremećaja sna.

Koliko kofeina ima u kafi bez kofeina?
Bez obzira na način dekofeinizacije, kafa bez kofeina i dalje sadrži kofein u određenim količinama. U prosjeku, to je oko 3 mg po šoljici. Ako uporedimo, na primjer, šoljicu (180 ml) kafe bez kofeina sa istom zapreminom obične kafe, odnos kofeina je 0-7 mg prema 70-140 mg (zavisi od vrste kafe, načina pripreme i veličina šolje).

Dakle, količina kofeina u kafi bez kofeina je zaista mala.

Ko treba da pije kafu bez kofeina?
O prelasku na kafu bez kofeina prvenstveno bi trebali razmišljati oni čije zdravstveno stanje zahtijeva dijetu sa smanjenim unosom kofeina, kao i pacijenti koji uzimaju lijekove koji u kombinaciji s kofeinom mogu izazvati negativne efekte na organizam.

U drugoj grupi su oni koji su osetljivi na kofein. Količina kofeina koju tijelo može podnijeti je izuzetno individualna stvar, pa dok su dvije šoljice kafe za neke previše, za druge je granica postavljena na 5 ili 6 šoljica.

Prekomjeran unos kofeina može imati negativne efekte na nervni sistem, uzrokujući nemir, anksioznost, probavne probleme, aritmiju ili poremećaj sna. Kofein također može uzrokovati vrtoglavicu, drhtavicu i opći osjećaj slabosti.

Ako spadate u jednu od ove dvije grupe ili jednostavno želite da date šansu kafi bez kofeina nakon svega što ste pročitali, svakako probajte DECAFFEINATO. Ovo je kafa blagog, prefinjenog ukusa, gusta i bogata pjenom. Blage note čokolade i citrusa naglašavaju njegov bogat okus i aromu. A ako se pridružite našem BizzClub, ovu i druge vrste kafe možete kupiti na popustu. Prepustite se svojim čulima što peije!

Podijeli
Podijeli
Tweetaj

DAK d.o.o. Istočno Sarajevo je dobio ugovorna prava za otvaranje “Zepter shop gallery” prodavnica na teritoriji BiH. Zepter International KD d.o.o. i DAK d.o.o Istočno Sarajevo uspostavili su poslovnu saradnju prodaje Zepter proizvoda putem mreže Zepter shopova kao i putem web shopa na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, kojima će DAK d.o.o. upravljati.