U receptu za junetinu sa testeninom od pirinča imate savršeno izbalansirane proteine, ugljene hidrate, vitamine i biljna vlakna. Inspiraciju smo pronašli u Aziji, a zahvaljujući njegovom veličanstvu, našem Zepter Woku, ovaj specijalitet spremićemo na poptuno zdrav i bezbjedan način. Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu L 316, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade. Naš wok možete koristiti u bilo kojoj kuhinji na bilo kom izvoru toplote, dakle, i na običnoj ringli, a pored azijskih specijaliteta, možete ga koristiti i za pripremu karija, italijanske hrane, kao i pečenja.
Pored našeg višenamjenskog woka, zvijezda ovog jela je junetina. Junetina je kvalitetno crveno meso boljeg kvaliteta od svinjskog, jer sadrži visoku hranjivu vrednost i dosta proteina, a manje masti i u odnosu na svinjsko meso. Prema teorijama o povezanosti konzumacije mesa i srčanih oboljenja, junetina se smatra zdravijim izborom. Ovo meso je bogato vitaminima i mineralima, a posebno gvožđem i cinkom. Ipak, veoma je bitno da znamo porijeklo mesa, kao i uslove u kojima farmske životinje žive i čime se hrane da bismo mogli da tvrdimo da je njihovo meso zdravo i bezbjedno za upotrebu.
Takođe, treba imati u vidu da ne treba pretjerivati sa upotrebom mesa u ishrani i da je najbitnije za zdravlje i opštu dobrobit organizma raznovrsna i izbalansirana ishrana sa dosta voća i povrća. Mi ćemo našu junetinu iskombinovati sa sezonskim povrćem, a začini i pirinčane nudle će nam dati egzotično-pikantnu notu.
POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe):
- 3 paprike (crvena, žuta, zelena)
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 2 mlada luka
- šaka sjeckanog kupusa
- 1k g junetine u soja sosu
- mješavina 5 začina
- 400 g tjestenine od pirinča
- sjemenke suncokreta
- susamovo ulje
PRIPREMA:
- U hladan Zepter Wok Z-W3045 bez vode i ulja ubaciti junetinu u soja sosu i začiniti je mješavinom 5 začina
- Kuvati 3 minuta na srednjoj temperaturi od 120°C na indukcijskoj ploči
- Isjeckati svo povrće na Felix Zepter dasci
- Dodati povrće u wok sa junetinom i kuvati još 10 minuta na niskoj temperaturi od 90°C
- Zatim dodati pirinčane nudle, mladi luk , sjemenke suncokreta, susamovo ulje
- Servirati u Imperial Gold porcelanu